Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών τιμά τον Ιωάννη Καποδίστρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα 245 χρόνια πριν γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους και Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Σε ελεύθερη απόδοση η ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας:

Τμήμα Ιστορίας και Ντοκιμαντέρ

🗓 245 χρόνια από τη γέννηση του Ρώσου και Έλληνα πολιτικού και διπλωμάτη John Antonovich Kapodistria

i ️ Φεβρουάριος 11 (Ιανουάριος 31) 1776 στο ο. Ο Ιωάννης Καποδίστρια γεννήθηκε στην Κέρκυρα (Ελλάδα) – μοναδική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Εργάστηκε για τη Ρωσία και έκανε λαμπρή διπλωματική καριέρα στη χώρα μας για πολλά χρόνια, και μετά τη συνταξιοδότησή του εξελέγη πρώτος αρχηγός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους για τα ανεξάρτητα πλεονεκτήματα του στη διεθνή αρένα.

i ️ Στη ρωσική υπηρεσία στο τμήμα του Κρατικού Κολεγίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ι. Ο Καποδίστριας διορίστηκε ως σύμβουλος στατιστικών στοιχείων το 1809 Κατά τη διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου διορίστηκε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Δούναβη και στη συνέχεια εστάλη στην Ελβετία για να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των συμμαχικών στρατευμάτων σε όλο το αλπικό φαράγγι και να συνδράμει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελβετικού κράτους. Το 1814, ήδη ως ο πρώτος επίσημος Ρώσος απεσταλμένος στην Ελβετία I. Η Καποδίστρια συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του ομοσπονδιακού της συμφώνου και στον καθορισμό του διεθνούς καθεστώτος ουδετερότητας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (για την οποία κέρδισε τον τίτλο του επίτιμου πολίτη). Ο Κόμης προώθησε με συνέπεια τα συμφέροντα της Ρωσίας στο Κογκρέσο της Βιέννης (1814-1815), συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι, σε συνέδρια της Αγίας Ένωσης στο Άαχεν (1818), Troppau (1820), Laibach (1821). Το 1816 με απόφαση του Αλέξανδρου Ι. Η Καποδίστρια στην πραγματικότητα ηγήθηκε του υπουργείου Εξωτερικών (μαζί με τον K.V. Nesselrod), επιμελήθηκε τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ανατολικές χώρες, και άσκησε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της πορείας εξωτερικής πολιτικής της χώρας μέχρι την παραίτησή του το 1822

i ️ Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στη Ρωσία και. Η Καποδίστρια δεν ξέχασε ποτέ την ιστορική της πατρίδα και προώθησε ενεργά το ζήτημα της αποκατάστασης ανεξάρτητου ελληνικού κράτους στη διεθνή αρένα. Το 1827 κατά την Ελληνική Εθνική Επανάσταση (1821-1829) εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση στην Τρεζεν ως πρώτος ηγεμόνας (πρόεδρος) της χώρας για 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου σε αυτό το post I. Η Καποδίστρια έχει λάβει μέτρα για τον συγκεντρωτισμό του συστήματος διαχείρισης, τη δημιουργία τακτικού στρατού και στόλου, την εξάπλωση της παιδείας και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι προσπάθειές του είχαν επίσης ως στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του πολέμου για ανεξαρτησία: I. Η Καποδίστρια έλαβε ενεργό μέρος στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική συνθήκη της Αδριανόπολης μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (έληξε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829)), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει λάβει το δικαίωμα θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας.

i ️ Ωστόσο, στην ελληνική πολιτική ελίτ, πολλοί δυσαρέστησαν με την κυριαρχία της Καποδίστριας, και την κατηγόρησαν για αυταρχισμό. Ως αποτέλεσμα, οι αντιεξουσιαστικές εξεγέρσεις ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές της χώρας (μία εκδοχή εμπνεύστηκε από τους Τούρκους). Τον Σεπτέμβριο του 1831, ο πρόεδρος σκοτώθηκε στα χέρια δολοφόνων.

#Каподистрия #МИД #Юбилей #Дипломат #РоссийскаяИмперия #Греция #ОтечественнаяВойна

ΔΗΜΟΦΙΛΗ