Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Αστυνομική βία σε διαδήλωση κατά της διαφθοράς στην Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισθήματα οργής και αγανάκτησης για τις πρωτοφανείς σκηνές βίας και καταστολής που σημειώθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, επικρατούν στην Κύπρο. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα, όταν εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο να πραγματοποιήσουν μία ενιαία πορεία προς την Βουλή, με κύριο αίτημα την κάθαρση στην πολιτική του τόπου. Τα πανό και τα συνθήματα που κρατούσαν οι διαδηλωτές παρέπεμπαν ευθέως στις αποκαλύψεις που σχεδόν καθημερινά γίνονται στην Κύπρο, σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο περιβόητο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». 56565199 403

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών και το περιβάλλον του προέδρου Αναστασιάδη
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω της εμπλοκής συγγενικών του προσώπων στο καταργηθέν πρόγραμμα. Μάλιστα πανό και συνθήματα παρέπεμπαν στα όσα αποκαλύφθηκαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, σε σχέση με τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ πολιτογραφηθέντος Σαουδάραβα κροίσου. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι φορούσαν μάσκες ως μέτρο πρόληψης κατά της covid-19, επιχείρησαν να πορευθούν προς το κτήριο της Βουλής, ωστόσο ανακόπηκαν από ισχυρή αστυνομική δύναμη που με τη χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού διέλυσε το πλήθος. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα σκηνές βίας, με την αστυνομία να χτυπά διαδηλωτές και να προχωρά σε τουλάχιστον 10 συλλήψεις για παραβίαση των διαταγμάτων για τον κορωνοϊό, ενώ αρκετοί διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Υπέρμετρη βία   

56565139 403

Δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού
Από χθες, φωτογραφίες και βίντεο που μαρτυρούν τη χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία κάνουν τον γύρω του διαδικτύου. Τις εικόνες βίας σχολιάζουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, νομικοί, ακαδημαϊκοί αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι ζητούν ανάληψη ευθυνών για τα έκτροπα. Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται για άλλη μια φορά η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική από τις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι πολίτη μετά από καταγγελία της Υπουργού εναντίον parody account στο twitter. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με ανάρτηση του στο twitter κάλεσε την Υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό της διαδήλωσης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για απαράδεκτες εικόνες καταστολής και χρήσης βίας.

Την υπέρμετρη βία καταδίκασε και ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημειώνει πως τα όσα έγιναν στο κέντρο της Λευκωσίας δεν τιμούν τη χώρα μας, και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή, αφού όπως σημειώνει η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Αρχηγός της Αστυνομίας απέστειλε επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζητώντας έρευνα στο κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ