Βζιιιν Handelsblatt Ελληνική Οικονομία: “Σβήνουν οι ελπίδες για ελληνική οικονομική ανάκαμψη”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ependisieis usa kata

Handelsblatt Ελληνική Οικονομία: «Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη» επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που επισημαίνει ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις με οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων και συσσωρεύει τεράστια χρέη». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μετά το λόκνταουν οι οικονομολόγοι αναμένουν και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%. Σε ετήσια βάση η κυβέρνηση προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 4,8%.

staikouras_georgiadis_broutsis_skylakak_ampe_w18
staikouras_georgiadis_broutsis_skylakak_ampe_w18
Οι χειμερινές προγνώσεις της Κομισιόν περιορίζονται στο 3%. Ιδιαίτερα σκληρό είναι το πλήγμα για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς εκφράζει φόβους ότι περίπου 40.000 από τις 81.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την πανδημία. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το λιανικό εμπόριο».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πανδημία, έχει συρρικνωθεί στα 31 δισεκατομμύρια. Εάν ο (υπουργός Οικονομικών Χρήστος) Σταϊκούρας συνεχίσει τη ρευστοποίηση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Γι αυτό καταφεύγει στις αγορές. Από τις αρχές της χρονιάς η Αθήνα έχει εκδώσει νέα ομόλογα, συγκεντρώνοντας πάνω από 5,5 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κορωνοϊός πηγαίνει πιο πίσω την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ 208,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας- υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η Αθήνα παραμένει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ