Κατέρρευσε ο Προϋπολογισμός: Το lockdown πλήττει την Οικονομία – Χάνεται ο στόχος για ανάπτυξη V το 2021

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακονίζει μασέλες για το μεγάλο φαγοπότι με το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ως… επτασφράγιστο μυστικό κρατά η κυβέρνηση τα πρώτα έργα που θα προχρηματοδοτηθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε πως οι πρώτες δράσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να «αποκαλύψει» περαιτέρω πληροφορίες.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επικοινωνιακή «φιέστα», την οποία θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να φανεί ότι λειτουργεί όλο το φάσμα του κυβερνητικού επιτελείου, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Επισημαίνεται πως τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης των 32 δισ. ευρώ παραμένουν άγνωστα στους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και στους φορολογουμένους.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Από την ημέρα που ξεκίνησε η κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων -παρά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων της οικονομίας- ουδέποτε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αντ’ αυτού, αναμένεται να ανακοινωθούν προειλημμένες αποφάσεις για έργα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης πενταετίας.

Ρίσκο χρηματοδότησης

Πρόκειται για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία και στη συνέχεια θα ενταχθούν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετική διάταξη, η οποία «έλυνε τα χέρια» της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο της χρηματοδότησης. Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε επισημάνει πως «η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, διότι ακόμα συζητάμε με την επιτροπή τις επιλεξιμότητες των έργων και το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει το Ταμείο».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να ανακοινώσει τα πρώτα έργα που θα προχρηματοδοτηθούν από τον Προϋπολογισμό και στη συνέχεια να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται πως στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για τον χρόνο εκταμίευσης των κονδυλίων. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη των πρώτων καταβολών μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο δεν αποκλείεται η εν λόγω διαδικασία να παραταθεί για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το lockdown πλήττει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά: Χάνεται ο στόχος για ανάπτυξη το 2021;

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία, ασκούν αφόρητες πιέσεις στα δημόσια οικονομία της χώρας και οι επιπτώσεις του lockdown ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται, ενώ και οι προβλέψεις μάλλον δυσμενείς είναι, αφού από τον δεύτερο κιόλας μήνα του έτους έχουν ανατραπεί προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης τους προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,031 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα σημειώνουν σημαντικά πτώση 17% σε σχέση με το στόχο, τάση η οποία ωστόσο μετριάζεται στις φορολογικές εισπράξεις με την κάμψη να περιορίζεται στο 7,4%.

ADONIS-GEORGIADIS

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού έχουν συνταχθεί με βάση το σενάριο ότι το lockdown θα είχε τελειώσει στις 10 Δεκεμβρίου. Από τότε έχουν περάσει περίπου μήνες και στο διάστημα αυτό η οικονομία λειτούργησε υποτυπωδώς μόνο για λίγες ημέρες.

Η συνέχιση του lockdown πλήττει τα κρατικά ταμεία και αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων στήριξης καθώς θα χρειαστούν πάνω από 7,5 δις. ευρώ ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.

«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί η λήψη μέτρων στήριξης ακόμα και 10-15 μέρες του Μαΐου ή για την ακρίβεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένους κλάδους» σημειώνουν αρμόδιες πηγές επιμένοντας πως δεν έχει αλλάξει το σενάριο που προβλέπει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ adonis-mitsotakis-vouli

Το τελευταίο lockdown στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το μισό ΑΕΠ της χώρας, αναγκάζει εκ των πραγμάτων τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις, έστω και αν αυτό συμβεί λίγο αργότερα και όχι άμεσα.

Η αναθεώρηση θα γίνει επί τα χείρω με τον ρυθμό ανάπτυξης να πέφτει από το 4,8% που είναι σήμερα ως πρόβλεψη κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στη περιοχή του 3,5% όπως τουλάχιστον εκτιμά και η Κομισιόν. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα έχει «σπάσει» το αργότερο τον Απρίλιο και η επαναφορά του παραγωγικού και εμπορικού ιστού στη κανονικότητα θα συνοδευτεί με ανάκαμψη του τουρισμού και με ταχύτερη και μεγαλύτερη εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην απευκταία περίπτωση που η επιδημιολογική κρίση συνεχιστεί και το καλοκαίρι με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς να εδραιώνονται, τότε η ανάπτυξη αναμένεται να προσγειωθεί στη ζώνη του 0,5% – 1% ή και ακόμη χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 θα αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός.

ce91ce94cea9ce9dce99cea3 ce93ce95cea9cea1ce93ce99ce91ce94ce97cea3 ce9dce91ce9dce9fce93ce99ce9bce95ce9ace91 1

Όπως έχουν ξαναγράψει, η ύφεση στο πρώτο 3μηνο του έτους θα είναι μεγάλη και πάνω από 10%, εξαιτίας αφενός της υψηλής βάσης – πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωζώνη με ανάπτυξη το πρώτο 3μηνο – αλλά και λόγω του ότι η οικονομία συνεχίζει να υπολειτουργεί.

Για το σύνολο του έτους κομβικής σημασίας θα είναι η επίδοση του τουρισμού. Η αρχική εκτίμηση για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 δείχνει να έχει θολώσει.

Οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις και αυτές υπό πολλές αιρέσεις και ατύπως κάνουν λόγω για μείωση των εσόδων στο 60% – 65% αυτών του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε 7 – 8 δις και την «μαύρη τρύπα» στα τουριστικά έσοδα να υπερβαίνει τα 12 δις. ευρώ.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ adonis-georgiadis

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις η ΕΕ επισημαίνει ότι εμβολιασμός του πληθυσμού «θα στηρίξει μία σταδιακή μόνο επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα».

Η κρίση βέβαια έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, δύο ακόμη σοβαρών πυλώνων στήριξης του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ