Μόνη ασφαλής "επένδυση", το μποστάνι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

afghan coinsΠάλι αυτή η μεγάλη Μάνα θα μας λυτρώσει. Όπως Αργεντινή.
Του Κώστα Στούπα
Δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια πουθενά…
Ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και κάποιες αδέξιες δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών τους τελευταίους μήνες  έπεισαν πολλούς Έλληνες να σηκώσουν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες και να τις κατευθύνουν σε τράπεζες του εξωτερικού και εξωχώριες εταιρείες.
Ξένοι τραπεζίτες και εγχώριοι εκπρόσωποί τους έκαναν χρυσές δουλειές τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται ότι περί τα 10 δισ. σηκώθηκαν από ελληνικές τράπεζες και έφυγαν στο εξωτερικό.
Η στήλη έχει κατακλυστεί τους τελευταίους μήνες από επιστολές που ζητούν διαβεβαιώσεις και γνωματεύσεις για το κατά πόσο κινδυνεύουν οι καταθέσεις από μια χρεοκοπία. Υπήρξαν αρκετές απαντήσεις αλλά και διάλογος προς την κατεύθυνση αυτή…
Σήμερα θα επιχειρήσουμε να αντιστρέψουμε τους όρους του ερωτήματος. Είναι ασφαλή τα κεφάλαια που εξήλθαν;
Η απάντηση είναι: …
Σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2010 στον εισαγγελλέα πρωτοδικών, μια οικογένεια καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε και ενώ για καιρό ελάμβανε ενημέρωση για κινήσεις και επενδύσεις λογαριασμών που διέθετε σε γνωστή ελβετική τράπεζα.
Κάποια στιγμή το χειμώνα που πέρασε κατόπιν σχετικής αιτήσεως ενημερώθηκε  από την εν λόγω τράπεζα ότι οι λογαριασμοί δεν υπήρχαν, ή δεν είχαν υπόλοιπο και ότι τα ενημερωτικά έντυπα ήταν πλαστά.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι είχαν μεταβεί στην Ελβετία για να ανοίξουν τους λογαριασμούς με την καθοδήγηση του ανθρώπου που κατηγορούν ότι τους εξαπάτησε.
Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να έχουν υπάρξει αρκετοί Έλληνες και ξένοι «αετονύχηδες» που προσπάθησαν να επωφεληθούν του πανικού εξόδου ελληνικών κεφαλαίων. Ετσι συμβαίνει πάντα στις «αναμπουμπούλες».
Οι βιαστικές αποφάσεις και ο πανικός δεν αποτελούν καλούς συμβούλους. Ούτε ο συρμός…
Το 2008 είχαμε εκατοντάδες Έλληνες που είχαν επενδύσεις στα ομόλογα της Lehman που χρεοκόπησε. Παλιότερα κάποιες ασφαλιστικές είχαν γράψει ζημιές γιατί στα χαρτοφυλάκια βρέθηκαν ομόλογα Αργεντινής αγορασμένα πριν την χρεοκοπία.
Το 2008 είχαμε ληστείες σε σπίτια που φυλάγονταν οι αποταμιεύσεις από το φόβο κάποια τραπεζικής κατάρρευσης.
Αυτές οι εξελίξεις ειδικά μετά και τη φούσκα των ακινήτων στις διεθνείς αγορές, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις και εν γένει τις περιουσίες.
Και ο χρυσός όταν γίνει μόδα σαν καταφύγιο η ιστορία διδάσκει ότι γίνεται στόχος κυβερνητικών απαγορεύσεων στην κατοχή και χρήση του.
Παραλειπόμενα
Αγορά: Παρά το υψηλό επιτόκιο η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί την περασμένη εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρει να το επαναλάβει όσες φορές χρειαστεί φέτος. Αυτό θα αποκλιμακώσει σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού…
Χρειάζονται βέβαια κάποιες προϋποθέσεις. Δεν αρκεί η εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων, τα οποία είναι καλά για αρχή. Για όσους ξέρουν να «μετρούν» και να «ζυγίζουν» είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα μείωσης των δαπανών, όπως η δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, η ουσιαστική και αυστηρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η εφαρμογή ενός μοντέλου ανάπτυξης.
Ο καθένας μπορεί να εντοπίσει το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας στον τόπο, είναι τραγικό ότι ευθύς εξ αρχής η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν βγήκαν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προτείνουν ένα σχέδιο εξόδου κοινής αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου.
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη, κάθε μήνα θα τους αναγκάζει να κάνουν ότι έπρεπε να είχαν κάνει ευθύς εξ αρχής.
Οι διεθνείς αγορές κινούνται κοντά στα προηγούμενα υψηλά και αυτό αυξάνει τους λόγους που πρέπει κάποιος να είναι προσεκτικός. Το 2010 δεν είναι 2009…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ