Αναβρασμός στις τάξεις των εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναβρασμός στις τάξεις των εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ αποτυπώθηκε πλήρως σε τηλεδιάσκεψη αναγγελίας δημιουργίας νέας συλλογικής κίνησης

Την Κυριακή στις 7/3 πραγματοποιήθηκε, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα, τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτών ενηλίκων, η πλειοψηφία των οποίων τα τελευταία χρόνια καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, με μια εξαιρετικά μαζική συμμετοχή που άγγιξε τριψήφιο αριθμό, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας, αλλά ταυτόχρονα γεμίζοντάς μας αισιοδοξία για τη συνέχεια. Μια συνέχεια για την οποία, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, υπάρχει η ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα χαρακτηριστεί, αν μη τι άλλο, από πραγματική διεκδίκηση των αυτονόητων που δυστυχώς διαχρονικά, αλλά κυρίως φέτος, ούτε διεκδικήθηκαν και εν πολλοίς προωθήθηκαν τα ακριβώς αντίθετα από υπεύθυνους και μη.

9FD88C52 45CE 458D 9C93 E809AC17AD8A

Κατα τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης καταγράφηκαν οι θέσεις και οι απόψεις συναδέλφων, ενώ κοινό χαρακτηριστικών όλων ήταν η πλήρης απογοήτευσή τους τόσο από τους χειρισμούς του υπάρχοντος συνδικαλιστικού οργάνου, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το σύνολο των εκπαιδευτών, όσο και από τους χειρισμούς και τις επιδιώξεις βεβαίως της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μιλώντας μάλιστα ακόμα και για κυβερνητικές πρακτικές που ως στόχο φαίνεται να έχουν τη συνολική υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα ΙΕΚ, και όχι τη βελτίωση αυτών.

Σαφής τοποθέτηση μέσω της τηλεδιάσκεψης υπήρξε για το ζήτημα της θέσεως των μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων στους πίνακες κατάταξης, καθώς η πλειοψηφία των εκπαιδευτών, πλην όσων βεβαίως λογικώς ευνοούνται, θεωρούν πως η επαναφορά αυτών σε κοινούς πίνακες ουδόλως σχετίζονται με την προσπάθεια βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της μεταλαμπάδευσης «εμπειρίας», όπως ισχυρίζεται η Γ.Γ, καθώς αν ελεγχθεί εξονυχιστικά το περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων τα οποία καλούνται να διδάξουν οι εκπαιδευτές, σε σχέση με την αδίκως υπερμοριοδοτούμενη εμπειρία που παρουσιάζουν, σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην σχετίζονται. Βεβαίως για να υπάρξει τέτοιος έλεγχος πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του υπάρχοντος Μητρώου.

Εδώ ερχόμαστε στο μεγάλο «αγκάθι». Στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτές εξέφρασαν την γνώμη ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του παρόντος Μητρώου από ένα καλύτερα μελετημένο και λειτουργικά εφαρμόσιμο ψηφιακό Μητρώο, το οποίο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να έχει άμεση διασύνδεση με τις λοιπές ψηφιακές δομές του κράτους, έτσι ώστε να γίνεται αυτόματα η οποιαδήποτε συσχέτιση ή και άντληση στοιχείων (Taxis Κλπ). Θα είναι περιττό να αναφέρουμε τα πολλά επίσης λειτουργικά προβλήματα που εμφάνισε το υπάρχον Μητρώο, καθώς αυτά έχουν παρουσιαστεί πολλάκις στις ομάδες των εκπαιδευτών στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που πρέπει όμως να επισημανθεί και συζητήθηκε δεόντως, είναι το γεγονός ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτές, μετά το τέλος του χειμερινού εξαμήνου, να προσθέσουν τη διδακτική εμπειρία που απέκτησαν σε αυτό, καθώς εκτός από το ότι η Γενική Γραμματεία δεν επέτρεψε το άνοιγμα του Μητρώου για προσθήκη στοιχείων, είναι γνωστή η τακτική καθυστερημένης καταγραφής ενσήμων σε όλη αυτή τη διαδικασία, κάτι που σημαίνει πως όταν τελείωσε το εξάμηνο δεν είχαμε υπογράψει ακόμα καν σύμβαση! Επιπροσθέτως σε όλα αυτά, σημειώθηκε από τους εκπαιδευτές και η ουσιαστική «κλοπή» ακόμα και αυτής της πενιχρής ποσοστιαίας μοριοδότησης της ανεργίας για τους εκπαιδευτές, που απασχολούνται αποκλειστικά στα ΙΕΚ, από τη λήξη του ενός εξαμήνου προς το άλλο, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν δύο προσκλήσεις-προκηρύξεις μέσα στο έτος, είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης μας να μας παρέχει τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να μπορούν οι εν λόγω εκπαιδευτές να εγγραφούν έστω και για μια ημέρα στον ΟΑΕΔ, για να μπορούν να συμμετέχουν στο εαρινό εξάμηνο και πάλι ως άνεργοι. Όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει από το εαρινό εξάμηνο προς το χειμερινό. Είναι αυτονόητο ότι για την ουσιαστική επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων κρίσιμη είναι η ουσιαστική άσκηση πίεσης από μέρους μας για την έγκαιρη καταβολή των ενσήμων και φυσικά την υπογραφή της σύμβασης πριν την ανάληψη καθηκόντων, όπως επιτάσσει η σχετική νομοθεσία, ενώ πάγια θέση μας θα είναι και η διεκδίκηση μετατροπής της σύμβασης έργου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου

Ίσως το ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε σε αυτή τη, μαζικής συμμετοχής, τηλεδιάσκεψη ήταν το θέμα της, ακανόνιστης και άνευ αιτιολόγησης, υπερμοριοδότησης της επαγγελματικής εμπειρίας σε σχέση με τα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και τη διδακτική εμπειρία των εκπαιδευτών. Εδώ κοινός τόπος είναι επίσης η διεκδίκηση δίκαιης και αναλογικότερης μοριοδότησης, η οποία να μπορεί να επιφέρει ισορροπία στους κλάδους των εκπαιδευτών, χωρίς να δημιουργεί την, δικαιολογημένη, αίσθηση της εσκεμμένης πριμοδότησης συγκεκριμένων κλάδων, που υπάρχει σήμερα μετά τις σαρωτικές αλλαγές που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2020. Βασικό ζήτημα συζήτησης των εκπαιδευτών, το οποίο εφάπτεται σαφώς της μοριοδότησης, ήταν η υπομοριοδότηση της Πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας στην εκπαίδευση ενηλίκων και η αδιανόητη κατάργηση από τον πίνακα μοριοδότησης των επιμορφωτικών προγαμμάτων-σεμιναρίων στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων» και στο «Θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης». Σε ότι αφορά την υπομοριοδότηση της Πιστοποίησης, οι εκπαιδευτές τόνισαν ότι επί της ουσίας το κράτος έπαψε να έχει συνέχεια μέσω αυτής της κίνησης, καθώς μέχρι πέρσι και σύμφωνα με σχετική υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν υποχρεωτική η κατοχή της εν λόγω πιστοποίησης για να μπορεί κάποιος να διδάξει σε ΔΙΕΚ, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο κράτος ώθησε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτών στο να αποκτήσει αυτή την πιστοποίηση, ξοδεύοντας χρόνο και φυσικά χρήμα, μέχρι που εν μια νυκτί το ίδιο κράτος αποφάσισε την άρση της υποχρεωτικότητας και την υπομοριοδότηση αυτής. Αντιστοίχως το κράτος εμφάνισε την ίδια ασυνέπεια και σε ότι αφορά τα δύο παραπάνω επιμορφωτικά προγράμματα-σεμινάρια, των οποίων τη μοριοδότηση συνεχώς αύξανε για σειρά ετών, οδηγόντας ξανά τους εκπαιδευτές στην ίδια διαδικασία κατανάλωσης χρημάτων και χρόνου, για να μπορούν να ακολουθούν τη κούρσα της μοριοδότησης με τις επιταγές του ίδιου κράτους, το οποίο εν μία νυκτί, επίσης, τα κατάργησε πλήρως, κάνοντας τους χιλιάδες εκπαιδευτές να αισθάνονται επιεικώς ανόητοι που το εμπιστεύτηκαν. Σε κάθε περίπτωση, αν για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από τη Γενική Γραμματεία, οι εκπαιδευτές άφησαν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν δικαστικά με μαζικές προσφυγές τα χρήματα που ξόδεψαν, εμπιστευόμενοι την αφερεγγυότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Το επίκαιρο ζήτημα που ανέκυψε από την περικοπή του δεύτερου εκπαιδευτή στα εργαστηριακά μαθήματα, με πρόσχημα την πανδημία, δεν θα μπορούσε να μην συζητηθεί. Είναι επίσης αυτονόητο ότι μια τέτοια ενέργεια υποδαυλίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και πάντως σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βελτίωσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Επιπροσθέτως η περικοπή του δεύτερου εκπαιδευτή, αλλά ταυτόχρονα, η ισχύς της οδηγίας με βάση την οποία προηγούνται εκπαιδευτές τους οποίους προτείνουν τα Εργαστηριακά Κέντρα, ασχέτως θέσης στον πίνακα, δημιουργεί, αν μη τι άλλο, ερωτηματικά, καθώς στις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιείται το μάθημα από το χώρο του εργαστηρίου, η εν λόγω κίνηση συνιστά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Σημαντικά ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν επίσης και τα οποία, ομοίως, αποτελούν και θέσεις της, υπό σύσταση, Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτών, είναι τα κάτωθι:

• Η κατάρτιση πινάκων εκπαιδευτών και ανά Ειδικότητα, ξεχωριστά από τους πίνακες ανά δήλωση μαθήματος, ενώ κοινή θέση όλων είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρχουν λίστες ονομάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες δομές του υπουργείου Παιδείας και όχι λίστες κωδικών. Επιτέλους, δεν γίνεται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων να εφαρμόζεται επιλεκτικά.
• Να αναγνωριστεί η διδακτική μας προϋπηρεσία στο Υπουργείο Παιδείας και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμα και σε δικαστική διεκδίκηση της προϋπηρεσίας των ΙΕΚ σε άλλες Δομές.
• Σε ότι αφορά των έλεγχο των εγγράφων μας στο Μητρώο, κοινή διαπίστωση και διεκδίκηση όλων, είναι να υπάρξουν κοινά κριτήρια αξιολόγησης των εγγράφων μας και δημοσιοποίηση των ονομάτων της εκάστοτε ομάδας έργου που αναλαμβάνει τον έλεγχο τους.
• Αναφορικά με το πολυδιαφημιζόμενο «υπερεργαλείο» του Μητρώου Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ, αυτό της «Αξιολόγησης», η επισήμανση συναδέλφων είναι ότι δεν εφαρμόστηκε σε καμία περίπτωση και μάλλον χρησιμοποιήθηκε και ως «στάχτη στα μάτια» για να πάρουν σάρκα και οστά, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, οι αλλαγές που οδήγησαν εκτός ΔΙΕΚ την πλειοψηφία των εκπαιδευτών που κάλυπταν τα προηγούμενα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα εν λόγω ιδρύματα. Η πρόταση που διατυπώθηκε από συναδέλφους ήταν να υπάρξει αξιολόγηση με διαφανή και κοινοποιήσιμα κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να προσδίδουν και ανάλογη μοριοδότηση, ως «επιβράβευση παραγωγικότητας». Σε κάθε περίπτωση όμως, αν εφαρμοστεί το χρήσιμο αυτό εργαλείο, θα πρέπει να εφαρμοστεί στη βάση συγκεκριμένων κοινοποιημένων κριτηρίων, με διαφάνεια, ενώ τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να κοινοποιούνται.
• Το ζήτημα της διαμόρφωσης νέων οδηγών σπουδών επίσης απασχόλησε τη τηλεδιάσκεψη. Οι προτάσεις επί του θέματος συνοψίζουν στο ότι θα πρέπει να παραστούν εκπρόσωποι εκπαιδευτών ΔΙΕΚ στη διαδικασία συγγραφής των νέων οδηγών, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει οι αναθέσεις των μαθημάτων να γίνουν με κοινά κριτήρια σε όλους τους οδηγούς σπουδών και σε όλες τις ειδικότητες.
• Για να είναι διαφανής η διαδικασία, κρίνεται σκόπιμη η ανάρτηση, αρχικά, προσωρινών πινάκων μοριοδότησης και κατόπιν η ύπαρξη ενός εύλογου χρονικού διαστήματος που θα είναι δυνατή η διενέργεια ενστάσεων, έτσι ώστε ακολούθως να προκύπτουν οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης του εκάστοτε εξαμήνου.
• Από τα σημαντικότερα ζητήματα που προέκυψαν φυσικά από το νέο Μητρώο είναι και ο περιορισμός των 5 ΔΙΕΚ, 4 ειδικοτήτων και 3 μαθημάτων -ανά ειδικότητα- στις επιλογές των υποψηφίων εκπαιδευτών, ο οποίος, όχι μόνο μείωσε δραματικά τις πιθανότητες ανάθεσης μαθημάτων και επομένως διδακτικών ωρών στους εκπαιδευτές αλλά, επιπλέον, δημιούργησε λίστα ανεπιθύμητων μαθημάτων ( κυρίως μονόωρων) τα οποία , ελάχιστοι ή/και, σε μερικές περιπτώσεις, κανένας εκπαιδευτής δεν συμπεριέλαβε τελικά στις δηλώσεις του, δυσχεραίνοντας έτσι και το έργο των ΔΙΕΚ στην ανάθεση των εν λόγω μαθημάτων.

Εν κατακλείδι, ευχή και προτροπή όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το κάλεσμα είναι να πολλαπλασιαστούν οι φωνές που θα συμπαραταχθούν μαζί μας για να μπορέσουμε να ασκήσουμε την επαρκή πίεση που χρειάζεται για να πετύχουμε στόχους. Η μαζική και ενεργός συμμετοχή ΟΛΩΝ θα κρίνει αν τελικώς θα υπάρξει δικαίωση για αυτή τη κίνηση.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτών

Γκανάτσος Βασίλης

Παππάς Δημήτρης

Τσολάκη Βασιλική

Ξένος Δημήτρης

Μάρκου Κατερίνα

Βόγας Δημήτρης

Τσιλιγγίρη Λευκή ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Ισλάμ: Τι είδους θεός δίνει για ανταμοιβή σκλάβες του σεξ;

"Το Κοράνι δεν είναι τίποτα περισσότερο από το έργο ενός Βεδουίνου του 7ου αιώνα, ενός ανθρώπου του οποίου η ιδέα για τον παράδεισο διαμορφώθηκε...

Η επιπόλαιη επιχειρούμενη κατάργηση των τρόλεϊ από την  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 

Με βεβιασμένο τρόπο και χωρίς να υπάρχει επαρκής διαβούλευση με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών κου Κυρανάκη, εξήγγειλε την...

Κεραυνοί του Πάνου Καμμενου: Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση για 25 δις αλλά για τον Ζελενσκι βρήκαν 90 δις

Οι αγρότες και κυρίως οι κτηνοτρόφοι που είδαν τα ζωντανά τους να δολοφονούνται έχουν αιτήματα 250εκ. Οι Έλληνες μπήκαμε στην κρίση για 25δις.Η Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκαν οι Μύρωνας Χιλετζάκης και Γιώργος Λαμπράκης

Προφυλακίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τις πολύωρες απολογίες τους, ο Μύρωνας Χιλετζάκης και ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του...

Μεταδίδεται πως ο Τριαντόπουλος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για το «μπάζωμα» του χώρου ενός πολλαπλού εγκλήματος

Μεταδίδεται πως ο Τριαντόπουλος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για το «μπάζωμα» του χώρου ενός πολλαπλού εγκλήματος Να τον πιστέψουμε; Αδύνατον, διότι δια...

Αγρότες: Ο διάλογος είναι προσχηματικός – Η κυβέρνηση μας εμπαίζει

Στον Λευκώνα Σερρών πραγματοποιήθηκε σήμερα η νέα κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων 57 μπλόκων από διάφορα σημεία της χώρας Κατά τη...

Πρώτη ομολογία από Παπασταύρου: Οικονομικό σκάνδαλο ο ΟΠΕΠΕΚΕ

Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι ο πρώτος υπουργός που ευθέως παραδέχθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο Ενώ όλοι οι υπουργοί (Μυλωνάκης, Σκέρτσος) και οι βουλευτές της...

«Η Ουτοπια Ή Ο Θανατος» – Κόσμος / Ευρώπη / Ελλάδα / Άνθρωπος – Όταν η Ουτοπία Προβάλλεται σαν Εναλλακτική

Συνεχίζουμε αυτή τη σειρά άρθρων, (Διάλογοι με τη ΤΝ), με θέμα την Ουτοπία, την οποία επιχειρούμε να μεταφέρουμε από το πεδίο της θεωρίας στη...

Επικαλούμαι το δικαίωμα της ντροπής

Δεν είναι η σιωπή που με τρομάζει, ούτε η επίκληση στο δικαίωμα αυτής, αλλά η απουσία εκείνου του αδιόρατου σήματος που φαίνεται στα μάτια στις...

Προκόπιος Παυλόπουλος: «Η αποστολή της Ελλάδας για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ηθικής στον Παγκόσμιο Αθλητισμό»

 Αθήνα, 17.12 2025Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετείχε στην Διεθνή Ημερίδα...

Προκοπης Παυλόπουλος: Αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος- Χωρίς κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει ποιοτική Δημοκρατία

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τέρμα στο Γκάζι», σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Νίκο Φελέκη...

Φράγμα Ενιπέα, Σκοπιάς, Φαρσάλων, Λάρισας: Περισσότερα από 40εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα στην κακοκαιρία Byron

«“Φράγμα Ενιπέα”, “Σκοπιάς”, Φαρσάλων, Λάρισας”: Περισσότερα από 40εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα (θα γέμιζε περίπου κατά το 1/3), στην κακοκαιρία “Byron” (~150,60 mm βροχής)»Κατά τις βροχοπτώσεις που αφορούσαν το χρονικό διάστημα «03/12/2025 έως 10/12/2025» (κακοκαιρία με την αντιστοιχισμένη κωδική ονομασία «Byron»), ο«Ποταμός Ενιπέας», “μετέφερε” στην θέση όπου σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί το«Φράγμα Ποταμού...

Μαρία Καρυστιανου: Οργισμένη ανάρτηση για fake δηλώσεις της

Νέα οργισμένη ανάρτηση για fake δηλώσεις της σχετικά με ιδρυτική διακήρυξη η Μαρία Καρυστιανού Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη αναφέρθηκε...

Μανώλης Κοττακης: Άν στά πνιγηρά αστικά κέντρα η Κυβέρνηση αντέχει κάπως διοικωντας μέ τόν φόβο, στήν ελεύθερη περιφέρεια του καθαρου αέρα καταρρέει παρατεταμένα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της Νέας Δημοκρατίας, από τούς νεώτερους ανέφερε πρίν από μία εβδομάδα σέ τηλεοπτικό πάννελ στό Open TV, στήν εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη καί της...

Απειλούν τους αγρότες με “μνημόνιο περικοπης επιδοτήσεων”

Γιά «μνημόνιο περικοπης επιδοτήσεων» μιλουσε προχθές ο υπουργός Αγροτικης Αναπτύξεως στούς βουλευτές της ΝΔ, γιά «οριστική διακοπή της καταβολης» χθές ο κυνικός υπουργός Επικρατείας...

Έτσι όπως πάμε δεν θα βρίσκουμε θάλασσα ούτε για να πάμε να «πνιγούμε»

Με μεγάλη έκπληξη μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις, τις αναπάντητες από το δικό μας ΥΠΕΞ, του Λίβυου Προοεδρου της εκεί Εθνοσυνέλευσης ότι το...

Καταλυτική θα είναι για την δημοκρατία στην χώρα μας η επήρεια του πορίσματος Κοβέσι

Με διάφορα σχόλια που δημοσιεύονται σχετικά με την πορεία της υπόθεσης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι για την δημοκρατία στην χώρα μας...

Γιατί ψοφάν τα έρμα;

Κάποια στιγμή, οι αγρότες αναμφίβολα θα κουραστούν και θα αποσυρθούν - Είναι και το κλίμα των γιορτών άλλωστε Τα προβλήματα επιβίωσης θα παραμένουν όμως και...

«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η Κοβέσι φέρνει χειροπέδες για πολιτικούς – Σενάρια πρόωρων εκλογών υπό τον φόβο διώξεων υπουργών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν μέχρι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να πυροδοτεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του...

Τα Χριστούγεννα, στην Ελλάδα και στο Κόσμο – Δύο Διάλογοι με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δίνονται παρακάτω δύο διάλογοι με τη ΤΝ, συνεχίζοντας τη σειρά αυτή άρθρων μου, σχετικοί με τα Χριστούγεννα Βασίλης Δημ. Χασιώτης  Η κυρίαρχη εστίαση στο περιεχόμενο των δύο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ