Με ποιο δικαίωμα & ποια εξουσιοδότηση η Γερμανία συζητά με τουρκία για το μεταναστευτικό χωρίς εμάς…;;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικαλούμενη πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι “πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η ‘Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας.  

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι “υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία. Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης). Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας

Στις 25 Μαρτίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να γίνει μία πρώτη δημόσια συζήτηση γι αυτό το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Handelsblatt η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να συγκληθεί μέχρι τον Ιούλιο μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αμφιβάλουν εάν μπορεί να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα”.

Τέλος, όσον αφορά την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, το Handelsblatt σημειώνει ότι “στην Αθήνα παρακολουθούν με καχυποψία τις διερευνητικές συνομιλίες. Το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, παίρνει επάνω της το θέμα, προκαλεί ‘ανάμεικτα συναισθήματα’, λέει ένας διπλωμάτης στην Αθήνα”.

Γιάννης Παπαδημητρίου (Handelsblatt)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ