Τουρκικά σχέδια εισβολής σε Οινούσες, Ψέριμο, Στρογγύλη, Ζουράφα και πέριξ της Κρήτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολη σε 131 νησιά του Αιγαίου σχεδιάζει η Τουρκια, όπως αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο που κατέχει η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Συμφωνα με την αποκάλυψη ο τουρκικός στρατός κατέγραψε 131 νησιά νησίδες και βραχονησίδες και σχηματισμούς στο Αιγαίο πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται απέναντι στη γειτονική Ελλάδα και ετοίμασε σχέδια να τα καταλάβει.

Το μυστικό έγγραφο που είναι μία παρουσίαση με powerpoint με 16 διαφάνειες
είναι μέρος μιας μελέτης που εστίασε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και κατέγραφε τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.

Το απόρρητο έγγραφο βρέθηκε θαμμένο παραρτήματά ενός φάκελου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκαν Μπάτό, φαίνεται να πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, βάζοντας το μυστικό σχέδιο στο αρχείο των τεκμηρίων όπου έπρεπε να κάνει μία σύντομη σημείωση και να το αφήσεις σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Παρόμοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε μία άλλη υπόθεση στην Άγκυρα με τον εισαγγελέα Τζιχάτ Ιπεκτσί. Και εκείνος ο εισαγγελέας αγνόησε την ευαισθησία του εγγράφου.

Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες εκτίθενται ως εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στην Φίμενα, 18 στους Αρκούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου του 1996. υπογραμμίζεται ότι η κρίση των Ιμίων κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δυνάμεις Θα ήταν το κλειδί στις επιχειρήσεις σε μελλοντικές έντασης τύπου Ιμίων με την Ελλάδα. Τόσο η διοίκηση ειδικών δυνάμεων που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό επιτελείο όσο και η Ελίτ μονάδα του τουρκικού ναυτικού SAT, προγραμματίζεται να κινητοποιηθούν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα ή στον αέρα για τον έλεγχο των νησιών και νησίδων που είναι στο στόχαστρο.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν με την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία από τις τακτικές φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. ολόκληρη επιχείρηση θα συντονίζεται από μία κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Ενοποιημένη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

nordicmonitor.com tourkikanea.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ