Πάνω από 800 εκ. ‎€ έχει δώσει η Γερμανία από το 2012 στην τουρκία για πρόσφυγες και 25 δισ. € δάνεια-επιδοτήσεις η Ε.Ε !!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γερμανικού ΥΠΕΞ…Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα.

γερμανια τουρκια

Το διμερές εμπόριο το 2020 ανήλθε σε 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν περισσότερες από 7400 γερμανικές εταιρείες ή τουρκικές εταιρείες με συμμετοχή γερμανικών μετοχών στην Τουρκία.

Η Κοινή Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορίου (JETCO), η οποία ιδρύθηκε το 2018, και το Γερμανικό-Τουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ χρησιμεύουν ως φόρουμ διαλόγου μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Με την επιφύλαξη των περιορισμών στα ταξίδια λόγω της πανδημίας COVID-19, η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες

Γερμανια τουρκια1

Σε επίπεδο ΕΕ και σε διμερές επίπεδο, η γερμανική κυβέρνηση παρέχει στην Τουρκία υποστήριξη για περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα. Από το 2012, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει συνολικά 217 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως για την κάλυψη βασικών αναγκών. 

Από το 2015, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει παράσχει περίπου 617 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους τουρκικούς δήμους που τους φιλοξενούν.

Να σας θυμίσουμε ότι από το Σχέδιο Γιούνκερ επωφελήθηκαν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Τουρκία αλλά και άλλες ξένες επενδύσεις εκεί αναμένεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το Ταμείο Invest EU, με χορήγηση ευρωπαϊκών και τουρκικών εγγυήσεων θα επιτευχθεί μόχλευση επενδύσεων στην Τουρκία ύψους πολλών δις ευρώ. Αρκεί να   λάβουμε υπόψη ότι χωρίς την παραπάνω μόχλευση η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη δανειοδοτήσει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία με 19 δις ευρώ (Reuters.com 21/1/2020). Έτσι εκτιμάται ότι ο Ερντογάν και η παρέα του θα αρπάξουν και νέα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ ύψους τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια μόχλευση συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους δεκάδων δις ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η  ΕΤΕπ  είναι ήδη εκτεθειμένη στην Τουρκία με δάνεια 15 δις ευρώ.

Στα παραπάνω δανειακά κεφάλαια της ΕΤΕπ βέβαια πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ από την προενταξιακή βοήθεια 2012-2027 που πήρε η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2021 καθώς και άλλα 3 δις ευρώ τουλάχιστον για το μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ