Forbes: Ώρα να βυθίσουμε τις αποτυχημένες Φρεγάτες MMSC- Ποιες; Αυτές που o Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αγοράσει με 5 δισ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias

Το Forbes σε άρθρο του έχει τίτλο: “Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να βυθίσουμε τις Freedom Class Littoral Combat Ship”!

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάρει τις φρεγάτες που οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ζητούν από το ναυτικό τους να τις βυθίσει; 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάϊντεν στις 25 Μαρτίου. Η ανακοίνωση γίνεται την ίδια ημέρα που η LOR που έστειλε η Αθήνα για τις αμερικανικές φρεγάτες έφθασε στις ΗΠΑ. Σύμπτωση;

Ελπίζουμε η “χρέωση” της κλήσης να μην μας κοστίσει 5 δις, όσο υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν οι αμερικανικές φρεγάτες που άπαντες παραδέχονται ότι δεν μας κάνουν, αλλά εμείς τις…συζητάμε.

fregata-MMSC-GREECE-FRIGATE

Πόσο δεσμευτική είναι η LOR που έστειλε το ΠΝ -και όχι η ΓΔΑΕΕ- για τις φρεγάτες των ΗΠΑ;

Μπορεί να μην είναι δεσμευτική η LOR που έστειλε το ΠΝ για τις αμερικανικές φρεγάτες, αλλά αυτό είναι πιθανόν να ισχύσει μόνο στη θεωρία. Υπάρχει όμως και το πρακτικό κομμάτι καθ´ όσον η Αμερικανική πλευρά θα απαντήσει στην LOR με LOA (εντός 60 ημερών, όριο που εμείς βάλαμε) και τότε θα βάλει η Αμερικανική πλευρά κάποιο χρονικό όριο για αποδοχή της LOA και θα δούμε κατά ποσο έχουμε την «πρακτική» δυνατότητα να την απορρίψουμε ή όχι.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Πριν δυο χρόνια το ΠΝ είχε στείλει στο Αμερικανικό Ναυτικό P&A (αιτημα προσδιορισμού τιμής και διαθεσιμότητας) για τις Φ/Γ.  Η αμερικανική πλευρά ανταποκρίθηκε και έθεσε χρονικό όριο ισχύος της προσφοράς έως τις αρχές του 2020. Θα μπορούσαμε λοιπόν να επαναλάβουμε το αίτημα ζητώντας επικαιροποίηση του.

Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να στείλουμε LOI (επιστολή για πληροφόρηση).

Πρακτικά για την Αμερικανική πλευρά όταν στέλνεις αιτημα LOR έχεις κάνει το πρώτο βήμα για συμβασιοποίηση και η μη αποδοχή σημαίνει υπαναχώρηση 

Τέλος χωρίς να είναι απόλυτο η τυπικη και ορθολογιστική διαδικασία είναι η LOR να αποστέλλεται απο την ΓΔΑΕΕ κατόπιν εντολής του ΥΕΘΑ, κάθε άλλη διαδικασία, όπως αποστολή της από άλλο φορέα μόνο ερωτηματικά δημιουργει. Η ΓΔΑΕΕ όμως φαίνεται πως έχει άλλες ασχολίες ,όπως για παράδειγμα το να συμμετέχει σε κουτσομπολιά!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ-ΣΗΜΙΤΗΣ

Forbes: Now Is The Perfect Time To Sink The Freedom Class Littoral Combat Ship

Μετάφραση google translate

Καθώς τα ρυμουλκά φέρνουν στο σπίτι το πρόσφατα διαλυμένο, λόγω βλάβης, Freedom Class Littoral Combat Ship, USS Detroit (LCS 7), είναι καιρός για το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. να κηρύξει την κατηγορία Freedom Littoral Combat Ship μια μη αντισταθμιζόμενη αποτυχία. Με την αναμενόμενη αλλαγή στη διοίκηση, οι ηγέτες του Ναυτικού έχουν μια ασύγκριτη ευκαιρία να κερδίσουν διμερείς πιστώσεις τοποθετώντας τον μακρύ αγώνα της Υπηρεσίας με τα πλοία κλάσης Freedom

Αντί να συνεχίσει να ρίχνει όλο και περισσότερα καλά χρήματα μετά από κακά, ο Ναύαρχος Michael Gilday, Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, καθώς και ο απερχόμενος Γραμματέας του Ναυτικού, Kenneth J. Braithwaite, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τρίμηνη διαφωνία μεταξύ των Διοικήσεων για να προτείνουν την προτροπή τον παροπλισμό των δέκα πλοίων της κατηγορίας Freedom που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, επιβάλλουν μια «εντολή διακοπής εργασίας» στα έξι κύτη που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στη Marinette του Wisconsin και προτείνουν την επιτάχυνση της κατασκευής του νέου και πολυαναμενόμενου αστερισμού -class (FFG-62) Φρεγάτες αποκτώντας μερικά μικρότερα, πιο αξιόπιστα περιπολικά σκάφη.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία με την κλάση Freedom, δεν υπάρχει ντροπή να πετάς στην πετσέτα και να παραδεχτούμε την ήττα.

ΑΚΗΣ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΓΙΑΝΝΟΣ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κλάση Freedom είναι λεμόνι

Η κλάση Freedom, από την πρώτη, ήταν μια ασυναγώνιστη καταστροφή μηχανικής. Το USS Freedom (LCS 1) βγήκε από το ναυπηγείο, οπότε οι φουσκάλες σταθεροποίησης με μεγάλη βαρύτητα (που χαρακτηρίζονταν στην προκυμαία ως «μάγουλα») έπρεπε να συγκολληθούν στην πρύμνη του πλοίου. Στη συνέχεια, το 2010, το πλοίο ήπιε κάπως αλμυρό νερό, καταστρέφοντας τη μεγάλη τουρμπίνα αερίου του πλοίου. Όταν αναπτύχθηκε στη Σιγκαπούρη το 2013, το πλοίο έχασε τακτικά ηλεκτρική ενέργεια και, τέλος, το 2016, το πλοίο έχασε έναν διοικητή αφού ο κινητήρας ντίζελ του πλοίου υπέστη σοβαρή ζημιά.

Αυτή η παράσταση – στο πρώτο πλοίο μιας νέας τάξης – μπορεί να συγχωρεθεί. Υπάρχει κάποια αξία για τον εντοπισμό των αδύνατων σημείων σε οποιοδήποτε νέο σκάφος. Το πρόβλημα είναι ότι τα υπόλοιπα σκάφη της κλάσης Freedom ήταν εξίσου προβληματικά, υποφέρουν από υπερβολικά περίπλοκο και αναξιόπιστο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Αντίθετα, η ανταγωνιστική παραλλαγή πολεμικών πλοίων, η αλουμίνιο trimaran Independence Class, φαίνεται να εργάζεται μεθοδικά με προβλήματα οδοντοφυΐας. Δώδεκα πλοία κατηγορίας  Independence  είναι σε λειτουργία, κάνουν καλή δουλειά στον Ειρηνικό, και άλλα επτά κατασκευάζονται.

Μετά από χρόνια προσπαθειών, η  κλάση Freedom δεν μπορεί να ξεφύγει από καταστροφικές καταστροφές μηχανικής. Το 2016, το δεύτερο θαλάσσιο πολεμικό πλοίο της κατηγορίας Freedom, το USS Fort Worth (LCS 3), προσάραξε σε μια προβλήτα της Σιγκαπούρης για έξι μήνες καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προσπάθησε να πυροβολήσει ένα σπασμένο εργαλείο συνδυασμού. Το 2015, το επόμενο θαλάσσιο πολεμικό πλοίο της κατηγορίας Freedom, USS Milwaukee (LCS 5), κατέρρευσε καθώς διήλθε από το ναυπηγείο Marinette του Ουισκόνσιν, απαιτώντας ρυμούλκηση στο λιμάνι του πλοίου.

cebacf85cf81ceb9ceb1cebacebfcf83 cebcceb7cf84cf83cebfcf84ceb1cebaceb7cf83 cebacf89cf83cf84ceb1cf83 cf83ceb7cebcceb9cf84ceb7cf83

Το τέταρτο θαλάσσιο πολεμικό πλοίο της κατηγορίας Freedom, το USS Detroit (LCS 7), επέστρεψε από μια επαινόμενη τετράμηνη ανάπτυξη κατά των ναρκωτικών τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο, με λίγη παρατήρηση, ο καπετάνιος παρατήρησε ότι, στην κρουαζιέρα, το πλήρωμα “Ξεπέρασε τις απώλειες εξοπλισμού.” Η επιστροφή στη θάλασσα το Σεπτέμβριο ήταν, προφανώς, πάρα πολύ για το εύθραυστο, γυάλινο σιαγόνο σκάφος. Για πρώτη φορά κατέρρευσε στα τέλη Οκτωβρίου, υπέστη ένα καταστροφικό συνδυασμό ατυχήματος και μετά έχασε όλη τη δύναμη αυτό το μήνα καθώς προσπάθησε να επιστρέψει στο Mayport Florida. Το πλοίο έσπασε τόσο καλά, απαιτούσε ρυμούλκηση σε ένα ασφαλές καταφύγιο – κερδίζοντας την αμφίβολη τιμή του συνδυασμού όλων των προβλημάτων που είχαν πέσει και τα τρία προηγούμενα πλοία της κατηγορίας Freedom σε μία μόνο κρουαζιέρα.

Τα πλοία απλά δεν γίνονται καλύτερα. Το 2018, το πέμπτο πολεμικό πλοίο της κατηγορίας Freedom, το USS Little Rock (LCS 9) κατέρρευσε και κατέληξε στο Λονδίνο για τέσσερις μήνες. Το 2019, το πλήρωμα των Billings (LCS-15) δεν μπόρεσε να προσαρμόσει σωστά την κινητήρια δύναμη, έχασε τον έλεγχο του σκάφους τους, συγκρούστηκε με ένα αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι του Μόντρεαλ.

Η τάξη Freedom λειτουργεί από το 2008. Εκτός από το καλά αναγνωρισμένο σύστημα μάχης Lockheed, είναι ένα αχρησιμοποίητο πλοίο, ένας εφιάλτης συντήρησης και, τελικά, ένας κίνδυνος για όλους όσους υπηρετούν σε αυτό. Όλοι στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο, κανείς στο Ναυτικό δεν έχει τα κότσια να τραβήξει το βύσμα σε αυτήν την αιωρούμενη καταστροφή. Ενώ το Ναυτικό θέλει να διαγράψει τόσο το υπέρβαρο USS Freedom όσο και το σπασμένο USS Fort Worth, είναι καιρός να σκοτώσετε αυτό το πρόγραμμα με χαμηλή απόδοση στο σύνολό του και να προχωρήσετε.

cebcceb7cf84cf83cebfcf84ceb1cebaceb7cf83 cf83ceb7cebcceb9cf84ceb7cf83

Ορισμένοι παρατηρητές, που σκόπιμα συμπλέκουν την τάξη της  Independence  με την Freedom, υποστηρίζουν ότι τερματίζουν και τα δύο πλοία της παράκτιας τάξης. Αυτό θα ήταν λάθος, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται μικρά βοηθητικά σκάφη. Αν και κανένα από τα πλοία δεν είναι τέλειο, η κατηγορία  Independence  βρίσκεται σε μια πιο θετική πορεία. Η τάξη υπέστη μόνο δύο αποτυχημένες μηχανικές αποτυχίες το 2016. Και οι δύο αποτυχίες επιδιορθώθηκαν εντός ενός ή δύο μηνών και και τα δύο πλοία επέστρεψαν στις αποστολές τους (το USS Coronado (LCS-4) κατέρρευσε στη Χαβάη στα τέλη Σεπτεμβρίου, επισκευάστηκε, έφτασε στη Σιγκαπούρη στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια πραγματοποίησε μια περιοδεία 16 μηνών). Οι αποτυχίες δεν έχουν δει από τότε. Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να διαγράψει τα δύο πρώτα πλοία κατηγορίας  Independence μαζί με τα δύο πρώτα πλοία κατηγορίας Freedom, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τόσο το USS Independence (LCS-2) όσο και το USS Coronado παραδόθηκαν χωρίς πλήρως λειτουργικά συστήματα μάχης και, Ως προϊόντα ενός ναυπηγείου που κατασκευάζονταν ακόμα γύρω τους, κατασκευάστηκαν διαφορετικά από τα υπόλοιπα πλοία κατηγορίας Independence  κατασκευασμένης γραμμής παραγωγής.

Εναλλακτικές μετά :

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τα πλοία της κατηγορίας Freedom. Το Ναυτικό θα μπορούσε απλώς να εξοικονομήσει χρήματα για εναλλακτικά έργα. Θα μπορούσε να διοχετεύσει τα επιπλέον μετρητά σε επιπλέον σκάφη της κατηγορίας Independence , δίνοντας μια σωστή γραμμή στο Austal, τον κατασκευαστή της τάξης της  Independence . Θα μπορούσε ο Fincantieri, ιδιοκτήτης του ναυπηγείου Freedom-building στο Marinette Marine, να χρηματοδοτήσει την επιτάχυνση της νέας, πολυαναμενόμενης κατηγορίας αστερισμού Frigate.

Εναλλακτικά, το Ναυτικό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μικρότερο, απλούστερο περιπολικό σκάφος. Ο οικονομικός παράγοντας γρήγορης απόκρισης κατηγορίας Sentinel της Ακτοφυλακής των Η.Π.Α. βρίσκεται ήδη στο πεδίο, επιδεικνύοντας αξία κάθε μέρα – με περίπου 40 ήδη σε λειτουργία, αυτά τα αξιόπιστα πλοία των 154 ποδιών κάνουν ό, τι δεν είναι τα πλοία της κατηγορίας Freedom. Οι κόπτες γρήγορης απόκρισης της κατηγορίας Sentinel αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον Ειρηνικό, βασισμένοι προς τα εμπρός στη Χαβάη και το Γκουάμ, και 6 από τον τελικό στόλο 64-κύτους θα λειτουργήσουν σύντομα εκτός Μπαχρέιν. Μπορεί ακόμη και να εδρεύουν σε βαθύτερα μέρη του Αμερικανικού Ειρηνικού, που λειτουργούν εκτός της Αμερικανικής Σαμόα. Μια ναυτική έκδοση αυτού του χρήσιμου περιπολικού πλοίου – πιθανώς αξιοποιώντας το ισχυρό σύστημα ραντάρ F-35 και άλλα χρήσιμα συστήματα εκτός ραφιού – μπορεί να προστεθεί σχεδόν καθόλου χρόνο, αντικαθιστώντας γρήγορα τα πλοία της κατηγορίας Freedom που εδρεύουν στο Mayport Florida με μια πλατφόρμα χαμηλότερου κόστους, πιο λειτουργική και πιο στρατηγικά χρήσιμη.

Τα υπάρχοντα πλοία κλάσης Freedom μπορούν εύκολα να παραδοθούν σε οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο που θέλει να προσπαθήσει να πάρει κάποια αξία από αυτούς τους αναξιόπιστους γκαζόν. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ελλάδα επιδιώκουν να αγοράσουν οπλισμένες παραλλαγές της κατηγορίας Freedom, και ένα επιπλέον κύτος ή δύο από το βασικό μοντέλο θα ήταν ένας καλός τρόπος προετοιμασίας για τις πιο αποτελεσματικές εκδόσεις. Η Ταϊβάν, ένα έθνος που έχει ήδη επιδείξει πραγματική ικανότητα να διατηρεί τα πλοία των μπαλκονιών σε λειτουργία, μπορεί να είναι ένα άλλο πλεονέκτημα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: netakias.com, forbes, militaire.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ