13/06/2021

Δυσμενής μετάθεση: Η Τουρκια στέλνει στο Μαλι τους μισθοφόρους της από την Λιβυη

Ξαφνικα η Τουρκια αποφάσισε να μεταφερει μισθοφορους από τη Λιβυη στο Μαλί. Οι μισθοφόροι διαμαρτύρονται εντονα τον τελευταίο καιρό καθώς ζητούν να γυρισουν πίσω στις πατρίδες τους τη στιγμή που η Άγκυρα και οι ηγέτες τους δεν σκέφτονται την επιστροφή τους.

Η  Άγκυρα θελει να μεταφέρει τους εξτρεμιστές  και τους μισθοφόρους της στο Μάλι, το οποίο θα απειλούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας, η οποία θεωρεί την περιοχή αυτή υπό την ιστορική της επιρροή και όλα αυτά  μετά από λίγες μέρες, αφού ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Yves Jean Le Drian, ζήτησε την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Οι πηγές τόνισαν ότι η απομάκρυνση των εξτρεμιστών από τη Λιβύη δεν σημαίνει την επιστροφή στις χώρες τους, «αλλά μάλλον, θα σταλούν για να πολεμήσουν σε άλλες περιοχές τις οποίες οι ίδιοι οι μισθοφόροι μπορεί να μην γνωρίζουν μέχρι λίγες μέρες πριν μεταφερθούν εκεί».

Οι πηγές ανέφεραν ότι διεξάγονται έντονες διαμάχες μεταξύ των μισθοφόρων και των ηγετών τους αφού τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Λιβύης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στο Μάλι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της μεταφοράς τους στο Μάλι και τον αριθμό τους.

Γαλλική ανησυχία

Οι παρατηρητές εξηγούν την πρόσφατη γαλλική προσέγγιση με την Τουρκία λόγω του φόβου του Παρισιού για το ζήτημα των εξτρεμιστών και τη μεταφορά τους στο Μάλι, απειλώντας έτσι τα γαλλικά συμφέροντα σε αυτό, σημειώνοντας ότι η εκστρατεία συλλήψεων που ξεκίνησε εναντίον Κούρδων ακτιβιστών στη Γαλλία δεν είναι παρά για «να ικανοποιήσει την Άγκυρα».

Ο  Τζασίμ Μουχάμαντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών και Έρευνας για την Τρομοκρατία, πιστεύει ότι ο λόγος για τις διαφορές μεταξύ των προέδρων Τουρκίας και Γαλλίας είναι η κατηγορία του τελευταίου για την πρόθεση του Τούρκου ομολόγου του να παρέμβει στις προσεχείς γαλλικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι αυτή η κατηγορία  έγινε «για να παραπλανήσει και να αποκρύψει το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων μισθοφόρων, έχουν μεταφερθεί στο Μάλι».

Ο Μουχάμαντ διευκρίνισε ότι οι Γάλλοι ανησυχούν και φοβούνται για  την τουρκική παρέμβαση και εδραίωσή τους στη Λιβύη, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα συμφέροντά τους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και του Αφρικανικού Σαχέλ.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ