Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Αχρείαστες ερπύστριες, χρήσιμα κανάλια…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη...

Πλαφόν απο την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδια σε ηλεκτρικό ρευμα και αεριο

Στην Ελλάδα ..ίσως στα καυσόξυλα.της Ιωάννας ΛιουταΗ Μεγάλη...

Γιώργος Βενετσανος: Κύριε Ερντογάν, σας ευχαριστούμε

Γραφει ο Γιώργος ΒενετσανοςΚύριε Ερντογάν σας ευχαριστούμεΑξιότιμε κύριε Πρόεδρε,...

Ελληνόφωνες ή ελληνικές πολιτικές;

Αν η Ελλάδα έχει κάποιο εχθρό, αυτός είναι εκείνος...

Ένα αξεπέραστο μήνυμα στο τέλος της Οδύσσειας

του Χρυσόστομου Τσιρίδη. .Από τον ΟΜΗΡΟ, ΓΕΝΑΡΧΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ Πολιτισμού.

Σταθερότητα-κανονικότητα και άλλα «αφηγήματα»

Γίνεται πολύς λόγος για την επάνοδο στην κανονικότητα και...

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

H Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τί είναι αυτό που κάνει την διαφορά – Το μυστικό

Του Χρυσόστομου ΤσιρίδηΕικόνα Διαδικτύου. Έξυπνο μοντάζ με τίτλο: 10...

Κάθε φίλος του Ερντογάν είναι αυτόματα εχθρός της ανθρωπότητας

Στο σημερινό διάγγελμα Πούτιν, δεν ακούστηκε τίποτε το διάφορο,...

Η Γεωπολιτική, η Γεωστρατηγική και η ευκολία της κριτικής

Δρ Μάρκος Τρούλης, ΔιεθνολόγοςΟι επιστημονικοί όροι έχουν τη δική...

Η διχόνοια της Ελλάδας και οι κατάρες της Εκάβης

1184 πχ. Η Τροία έπεσε και οι έλληνες επιβιβάζονται...

Βασιλισσα Ελισαβετ: Τελος εποχής

Η Μ. Βρετανία και συλλήβδην το Ην. Βασίλειο διάγουν...

Επιστρέψαμε στην Ελλάδα των συσσιτίων και των καυσοξύλων

Ρε για δες πως αλλάζει ο άνθρωπος! Ελέγετο παλαιότερα...

Μικρασιατική καταστροφή: Το ανεπούλωτο “τραύμα” του Ελληνισμού

Του Γεωργίου Παπασίμου​Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική...

Γιώργος Βενετσάνος: Ξαφνικά χάσαμε την ενέργεια;

Γραφει ο Γιώργος ΒενετσανοςΑπό τώρα λένε σε τοπική αυτοδιοίκηση...

Μητσοτακισμός με θέα τη διαφθορά

Του Κώστα Βαξεβάνη

Φίλες και φίλοι, καλημέρα σας

Υπάρχει μια λέξη που δεν θα συναντήσεις ποτέ στο πολιτικό λεξιλόγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η λέξη «διαφθορά». Κυβερνά μια χώρα για την οποία οι πάντες ομολογούν, και οι εντός και οι εκτός, ακόμη και οι επί τα αυτά πολιτικά μέρη με τον Μητσοτάκη, ότι είναι διεφθαρμένη, αλλά ο ίδιος δεν εκφέρει τη λέξη ούτε φαίνεται να τον απασχολεί ως πρόβλημα. Ακόμη και όταν αναφέρεται στο δημόσιο που τόσο εχθρεύεται και ενοχοποιεί ο Μητσοτάκης βρίσκει χιλιάδες ελαττώματα αλλά όχι διαφθορά.

B6380BB1 75CE 4C04 958A D0ED7E140D0A

Τι συμβαίνει και ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, την οποία τα διεθνή παρατηρητήρια κατατάσσουν ψηλά σε δείκτες διαφθοράς, δεν την αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα; Μία εξήγηση ίσως είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί. Θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει για τη διαφθορά στην υπόθεση Siemens όταν ο σχεδόν συγκάτοικος και σίγουρα φίλος του Χριστοφοράκος είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου;

Θα μπορούσε να μιλήσει για διαφθορά και Novartis όταν ο Φρουζής, με τον οποίο συνομιλούσε και είχε προωθήσει την υποψηφιότητά του στη ΝΔ, ήταν ο δημιουργός του σκανδάλου;

Οι σχέσεις που έχουν ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ο πολιτικός του χώρος με ανθρώπους της τάξης που είναι ο φορέας της διαφθοράς στη χώρα τον καθιστούν φειδωλό ακόμη και στη χρήση της λέξης διαφθορά.

Η πανδημία όμως αποκάλυψε μια άλλη σχέση του Μητσοτάκη με τη διαφθορά. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που αντιλαμβάνονται τη διαφθορά όχι ως πρόβλημα αλλά ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Η εργαλειοποίηση της διαφθοράς διαμορφώνει σχέσεις εξάρτησης και αλληλοκατανόησης, με τελική κατάληξη την πολιτική συνοδοιπορία των δύο πόλων.

Πάρτε για παράδειγμα τις αποφάσεις που λαμβάνονται με φόντο την πανδημία. Την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει και το δημόσιο σύστημα υγείας γονατίζει οι αποφάσεις της κυβέρνησης ευνοούν τους κλινικάρχες. Ενώ η οικονομία καταρρέει, παρασύροντας ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μαζί της, εκταμιεύονται χρήματα για καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ.

Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι η απόφαση για προμήθεια των self tests για την Covid-19. Από το ξεκίνημα της πανδημίας η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν «κάντε τεστ, τεστ, τεστ». Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έγιναν τεστ αλλά πάρθηκαν οριζόντια, καταστροφικά και αλλοπρόσαλλα μέτρα χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Ξαφνικά η Ελλάδα σήμερα θα παραγγείλει 10 εκατομμύρια τεστ, έπειτα από προκήρυξη διαγωνισμού με προθεσμία υποβολής προσφορών μερικών ωρών. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι ο διαγωνισμός είναι μεθόδευση υπέρ της Siemens, η οποία μόλις έβγαλε τεστ στην αγορά, διέδιδε από την Παρασκευή ακόμη (ενώ η προθεσμία εκπνέει το Σάββατο) ότι τη δουλειά θα πάρει η γαλλική εταιρεία.

Η συγκεκριμένη προμήθεια δεν είναι η μόνη ύποπτη. Η γενική γραμματέας του Μητσοτάκη, Σοφία Νικολάου, έχει προμηθευτεί μάσκες και αντισηπτικά με απευθείας ανάθεση από βουλκανιζατέρ, χασάπικα και μίνι μάρκετ και έχει κατηγορηθεί (σε πολιτικό επίπεδο μέχρι στιγμής) για τις σκανδαλώδεις επιλογές.

Στα ΦΕΚ κάθε μέρα υπογράφονται δεκάδες αναθέσεις λόγω του επείγοντος της πανδημίας και μοιράζεται χρήμα ανεξέλεγκτα. Μέχρι και ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έδωσε 2 εκατομμύρια για τον «Μεγάλο περίπατο» που κατέληξε μεγάλος περίδρομος με πρόσχημα την πανδημία.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις χαρακτηρίζονται από την αντιπολίτευση (και δικαίως) εφόρμηση στο δημόσιο χρήμα. Δεν κάνουν όμως απλώς ταμείο οι συνήθεις ημέτεροι. Ο Μητσοτάκης μέσα από την τακτική της κανονικοποίησης του ρεσάλτου δημιουργεί στρατό και συμμαχίες με τους ευνοημένους, οι οποίοι στο μέλλον θα δώσουν σκληρές μάχες για να συνεχίσει να επικρατεί ο δικός τους άνθρωπος.

Το νέο σκάνδαλο στην Τράπεζα Πειραιώς, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνηγορεί στη θεωρία ότι ο Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τη διαφθορά και δεν συνηγορεί απλώς σε σκάνδαλα. Η Τράπεζα Πειραιώς, αφού έπεσε έξω δίνοντας τα θαλασσοδάνεια και δάνεια με «εγγύηση αέρα», ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του δημοσίου. Οσοι την έκλεψαν αμνηστεύτηκαν με νόμο αμέσως μόλις ανέλαβε η ΝΔ. Φυσικά όχι μόνο δεν επέστρεψαν τα δανεικά, αλλά τα δάνειά τους κουρεύονται κατά δεκάδες εκατομμύρια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς παραδίνεται εκ νέου σε ιδιώτες μέσω της ίδιας διοίκησης που βαρύνεται με σκάνδαλα και τη συμμετοχή του ΤΧΣ και της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης δεν ευνοεί μόνο την τάξη και τους φίλους του. Διαμορφώνει ένα δίκτυο συνενοχής που ενώνει την οικονομία, την πολιτική και τη διαφθορά, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν πρόκειται για τη συνήθη διαπλοκή, αλλά για ένα σύστημα αλληλοεκβιασμών.

Ετσι ο καναλάρχης και ο εκδότης θα αποκλείσουν την άλλη άποψη από την ειδησεογραφία για χάρη της ένοχης σχέσης, ο ποδοσφαιρικός παράγοντας θα θέσει τον γηπεδικό στρατό στην υπηρεσία του Μωυσή και σωτήρα του και ο εισπράξας μέσα από τη σχέση διαφθοράς θα γίνει ένας φονταμενταλιστής του Κυριάκου και αν χρειαστεί και της Μαρέβας.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι ο συγχρονισμός όλων των παραγόντων μεταξύ τους δεν απαιτεί καν κοινή συνεννόηση. Ο καθένας ξέρει τον ρόλο του και την πορεία του σε αυτό το πλανητικό σύστημα με κέντρο τον Κυριάκο. Κυρίως όμως ξέρει ποιος είναι ή μπορεί να γίνει εχθρός.

Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι να επιβληθεί κάποια χούντα. Τα έχει πει έγκαιρα ο Ουμπέρτο Εκο περί αχρείαστων ερπυστριών και χρήσιμων καναλιών. Αυτό που απειλείται δεν είναι το δικαίωμα να εκλέγεις αυτόν που σου αρέσει. Το θέμα είναι ότι θα σου αρέσει εκείνος που θα σου εμφανίσουν ότι πρέπει να σου αρέσει. Εχουμε πλέον περάσει από την εποχή της επιβολής στην εποχή της χειραγώγησης. Η διαφθορά είναι το πιο καλό εργαλείο. Τους κρατάει συνενοχικά ενωμένους.

ΥΓ: Θυμηθείτε να ακολουθήσετε την εκπομπή μου, το podcast Doc+Δέος, σε Spotify | Google Podcasts | Apple Podcasts για να τα λέμε και ραδιοφωνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφησε άφωνη την Κατερίνα Καινουργιου η Μαρια Σοκαλη οταν ειπε πως στα 78 της ειναι...

Υπήρξε μια απο τις πιο γοητευτικές κύριες του Ελληνικού...

Αυτός ο τύπος στο Ιράν νόμιζε πως θα χαστούκιζε γυναίκα και θα την γλίτωνε (βάλτε...

Εντυπωσιακό το σκηνικό που διαδραματίστηκε σε πολύ του Ιράν,...

Μετά από αυτή τη δήλωση, η Ελλάδα δικαιούται να χτυπήσει στρατιωτικά με κάθε τρόπο την...

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην στρατιωτικοποίηση...

Οι 4 ηλεκτρικές συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα

Μερικές από τις συσκευές που έχουμε όλοι στο σπίτι...

Ο Λαουτιέρης Αποστόλης Φραγκιαδακης κατερρευσε ξαφνικά και έφυγε απο τη ζωη αιφνιδίως στα 36 του...

Νέος αιφνίδιος θανατος νέου ανθρώπου. Κατερρευσε ξαφνικά μπροστά στην...

Σάλος με την επίθεση Πρετεντέρη στην Νατάσσα Μποφιλιου

Σε ανάρτηση του ο Γιαννης Πρετεντέρης αναφερει:Πρετεντέρης @ta_nea...