Επιδιώκουν εφήμερες νίκες, χωρίς πρακτική αξία, τις οποίες πωλούν στο κοινό ως πρωτοποριακά επιτεύγματα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, ογδόντα και την δεκαετία του ’90 ένας από τους κύριους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου ήταν η εξασφάλιση της «σωστής» διατύπωσης σε ψηφίσματα ή εκθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ.  

Κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένα σχέδιο, το υπουργείο Εξωτερικών θα αναγνώριζε έναν μεγάλο κίνδυνο για την Κύπρο, οι εφημερίδες θα έπαιρναν τα όπλα για την φερόμενη υπέρ της τουρκίας μεροληψία του ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (αναμφισβήτητα η Σοβιετική Ένωση) πίεζαν να αλλάξει η διατύπωση που είχε τόσο επικίνδυνες επιπτώσεις. Μερικές φορές ο κίνδυνος τέθηκε από μια δευτερεύουσα ρήτρα ή φράση με πιθανότητα παρερμηνείας. Αυτές οι αλλαγές, τις περισσότερες φορές, εξασφαλίστηκαν και υπήρξε δημόσιος πανηγυρισμός από την κυβέρνηση, για φερόμενη διάσωση της χώρας από πιθανή καταστροφή για το εθνικό πρόβλημα.

Όμως το γεγονός πως μέχρι τώρα έχουμε δει μηδενικό πρακτικό όφελος από αυτές τις διπλωματικές νίκες – η τουρκική κατοχή εξακολουθεί να υπάρχει – είναι ένα θέμα που δεν συζητήθηκε ποτέ. 

Αυτές οι μάχες για τη σωστή διατύπωση συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ήταν εκτός ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, ο Μπόρελ επικεντρώθηκε στην θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που δεν άρεσε στη Λευκωσία. Σύμφωνα με αναφορά του τύπου το Σάββατο, η Λευκωσία απέρριψε τρία σχέδια εκθέσεων σχετικά με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθώς κρίθηκαν αρνητικά… Το τρίτο κείμενο εγκρίθηκε μετά την ενσωμάτωση των αναφορών που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η Τουρκία πρέπει τώρα να συναντήσει ορόσημα για τη θετική ατζέντα, ένα από τα οποία θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Τουρκία «να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Επιβεβαίωσε επίσης «την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Η τιμωρία της Τουρκίας δεν συνέβη, επομένως η κυβέρνηση έπρεπε να είναι ικανοποιημένη με την προειδοποίηση, καθώς το συμβούλιο συνέχισε την πρακτική του να απορρίπτει οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις, η οποία θα συνεπαγόταν τη μαύρη λίστα μερικών ακόμη στελεχών του TPAO και δεν θα είχε καμία αξιοσημείωτη επίπτωση στην Τουρκία.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά για δημόσια κατανάλωση στην Κύπρο, η οποία φαίνεται να είναι το πρωταρχικό μέλημα του Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών του, κανένας από τους οποίους δεν είναι σε θέση να δει τη μεγαλύτερη εικόνα και να χρησιμοποιήσει μια κατάσταση για το μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας.

Επιδιώκουν εφήμερες νίκες, χωρίς πρακτική αξία, τις οποίες πωλούν στο κοινό ως πρωτοποριακά επιτεύγματα…

Μετάφραση από cyprus-mail.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ