12/06/2021

Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα: Ακόμη ένα υποχείριο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

Πλήρη καθοδήγηση των Τουρκικών αρχών στα δορυφορικά κανάλια της Κωνσταντινούπολης, που ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον ορατή η διασύνδεση των ισλαμικών φατριών της Τουρκίας με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καθώς, όπως γράφει η  Al Arab, αποκαλύπτεται πλέον ότι λειτουργούν υπό τις άμεσες οδηγίες τους. Ξαφνικά λοιπόν τα μέσα ενημέρωσης της Αδελφότητας σταμάτησαν να υποκινούν και να επικρίνουν την κατάσταση στην Αίγυπτο μόλις τους δόθηκε η εντολή να το πράξουν, μια κίνηση που ευνοεί τους ηγέτες του ισλαμικού κινήματος να εκμεταλλευθούν την στροφή της Τουρκίας για συμφιλίωση με την Αίγυπτο, καθώς είχαν τις δικές τους αντιλήψεις για την οργάνωση των ισλαμικών ενώσεων μετά την αποτυχία τους να υιοθετήσουν έναν νέο λόγο με διαφορετικές θέσεις.

Μάλιστα, ορισμένες πολιτικές ισλαμικές οργανώσεις προσπαθούν να συμμετάσχουν στη σκηνή της νέας τουρκικής πολιτικής στην περιοχή, εκμεταλλευόμενες τον κλάδο ελαίας  που πρόσφερε πρόσφατα η Άγκυρα προς την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου.

Αυτές οι οργανώσεις βρήκαν, στην πολιτική ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, μια ευκαιρία να διαλύσουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς η Άγκυρα και το Κάιρο κατέχουν τα κλειδιά για την επίλυσή τους.

Τα κύρια προβλήματα είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει την Αίγυπτο (αυτοεξοριστεί)  καθώς και εκείνοι  που είναι φυλακισμένοι στην Αίγυπτο.

Την απόφαση που έλαβαν οι τουρκικές αρχές σχετικά με τα δορυφορικά κανάλια που ανήκουν στην Αδελφότητα και σε άλλους που βρίσκονται κοντά σε αυτήν, τα οποία εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη, δείχνει την άμεση σχέση τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την προπαγάνδα που εξαπέλυαν εναντίον του αιγυπτιακού καθεστώτος και ορισμένων αραβικών κυβερνήσεων κατά τα τελευταία χρόνια.

Αυτό είναι καταφανές, όπως καταφανές είναι ότι η τουρκική προπαγάνδα δεν πρόκειται να τους αποχωριστεί.

Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη,  στοιχηματίζουν ότι το τουρκικό καθεστώς θέλει να διατηρήσει τις φατρίες τους υπό την εξουσία και την καθοδήγηση του, και αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από την εγκατάλειψή τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ιμπραήμ Μουνίρ που διαχειρίζεται το ρόλο της Αδελφότητας από το Λονδίνο, η Τουρκία δεν θα προχωρήσει περισσότερο σε οδυνηρές παραχωρήσεις παρά στον έλεγχο της συζήτησης για τα μέσα ενημέρωσης της Αδελφότητας στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παραδώσει τους ηγέτες από την ισλαμική ομάδα όπως ζητά η αιγυπτιακή δικαιοσύνη.

Al Arab – Χισάμ Αλ-Νατζάρ

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ