Πηγαίνοντας στην «Επιτροπή» στα κατεχόμενα καταστρέφουμε το μέλλον του τόπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Καταστρέφονται τα ψηφίσματα 550 και 789

Ο πρώην Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Γιώργος Αρέστη, στις 16 Μαρτίου 2021, μίλησε σε  τηλεοπτική συνέντευξή στον Χριστόφορο Χριστοφή και   η οποία κυκλοφόρησε στο youtubeμε τίτλο « Γιώργος Αρέστη, ο Δικαστής, το Πόρισμα Αρέστη και ο Άνθρωπος».  Πέραν από σημαντικά που ανέφερε ο Δικαστής Αρέστη για τον Συνεργατισμό στο Πόρισμά του, προς το τέλος μίλησε και για την Αμμόχωστο. Και συγκεκριμένα για την ούτω καλούμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»  στα κατεχόμενα «Immovable Property Commission» (IPC) με άλλα λόγια την  ψευτο-επιτροπή των Τούρκων, μέσω της οποίας,  με πενιχρά ποσά ως αποζημίωση,  εξασφαλίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας από τους Έλληνες Κύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα.

Προτού συνεχίσω με τις δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη, υπενθυμίζω το άρθρο μου στις 13.12.2020 στην «Σημερινή» με τίτλο «Βαρώσια – Αμμόχωστος: Η 46χρονη κοροϊδία», στο οποίο μεταξύ άλλων έγραψα:

«…Το 1974 ο τουρκικός στρατός πέρασε υπό την κατοχή του, όπως είχε σχεδιάσει, και την Αμμόχωστο και περιέφραζε τα «Βαρώσια», την τουριστική ακτογραμμή, με πρόσβαση μόνο σ΄αυτούς και τα Ηνωμένη Έθνη.

Μπουλέντ Ετσεβίτ (Τούρκος Πρωθυπουργός εισβολής 1974) Βόνη 1978: «Η αξία της περιοχής δεν μπορεί να μετρηθεί σε ποσοστά. Η αξία της περιοχής των Βαρωσίων σε οικονομική προοπτική (για τους Τ/κ) ισοδυναμεί  με την αξία της μισής νήσου».

Βρετανική θέση – Σερ Ντέιβιντ ΄Οουεν

Σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα επίσημα βρετανική έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας για τα χρόνια 1978/80 όταν οι Αμερικανοί υποστήριξαν την ιδέα όπως το θέμα Αμμοχώστου/Βαρωσίων επιλυθεί ως ξεχωριστό θέμα, ο τότε βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Ντέιβιντ Όουεν (μετέπειτα λόρδος Όουεν), διαφώνησε. Υποστήριξε όπως αυτό συμπεριληφθεί σε «λύση πακέτου» κάτι που προσέγγιζε περισσότερο τη τουρκική θέση…» Ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/12/14/barosia-ammokhostos-e-46khrone-koroidia/

 Οι δηλώσεις Δικαστή Γιώργου Αρέστη%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82 %CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82 %CE%91%CF%81%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B7

Ο Δικαστής Γιώργος Αρέστη

Αυτά που δήλωσε ο Δικαστής Αρέστη είναι τόσο σημαντικά που οφείλουμε να τα προβάλουμε για ευρύτερη ενημέρωση, εφόσον δεν τους δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.

Σημειώνω  την απλή γλώσσα που χρησιμοποίησε και που πρέπει να είναι κατανοητή  σε όλους :

«Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην «Επιτροπή» γιατί πηγαίνοντας στην «Επιτροπή» δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο θέμα της Αμμοχώστου.  Το θέμα της Αμμοχώστου είναι πολιτικό. Δεν θα το λύσει η «Επιτροπή».  

Σε απάντηση στην ερώτηση του κ. Χριστοφή : «Δεν βάζεις πίεση πάνω στην Τουρκία (πηγαίνοντας σ΄αυτήν); »

Απάντηση: «Η Τουρκία κάμνει ότι θέλει μέσω της «Επιτροπής». Να σας διαβάσω αποφάσεις τους των δικαστηρίων από εκεί;  Απόφαση του 2005 του «Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου» Εβκαφ  εναντίον Γενικού Εισαγγελέα, ζήτησε αναγνωριστική απόφαση και εκείνο το «δικαστήριο» αποφάσισε ότι 1472 τίτλοι ιδιοκτησίας,  κάποιοι το υπολόγισαν στο 95% της περίκλειστης πόλης,  ανήκουν στο Εβκαφ. Δηλαδή εφόσον πάς από εκεί θα σου πουν η περιουσία σου δεν είναι δική σου είναι  του Εβκαφ  δεν θα την πάρεις.  Και αυτές οι περιουσίες ευρίσκονται στον Άγιο Λουκά, στο Κάτω Βαρώσι, στον  Άγιο Μέμνονα, στη Δερύνεια, στα Βαρώσια  λέει, Βαρώσια εννοώντας προφανώς το κέντρο της πόλης.

Άλλη απόφαση ύστερα  του «Ανωτάτου Δικαστηρίου» τους,  στην υπόθεση εταιρεία Ιωάννου εναντίον Εβκαφ,  η «Επιτροπή» είπε  ναι μεν η «Επιτροπή Ακίνητης ιδιοκτησίας»  δεν μπορεί παρά να δεχθεί το τίτλο ιδιοκτησίας που  ίσχυε το 74,   όμως έγκρινε ότι το Εβκαφ μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του στα «Αστικά Δικαστήρια» αμφισβητώντας τον τίτλο που δέχθηκε η «Επιτροπή».

Δηλαδή, τόνισε ο Δικαστής Αρέστη παραπέμπει το Εβκαφ,  να πάρει την υπόθεσή του στα « Αστικά Δικαστήρια». Και συνέχισε ο Δικαστής εξηγώντας : «Επομένως εάν κάποιος θεωρητικά,  Αμμοχωστιανός πάει και κερδίσει την υπόθεση στην «Επιτροπή»  και του πουν πάρε την περιουσία σου, το Εβκάφ αν θεωρεί την περιουσία δική του, μπορεί κάλλιστα να του εγείρει αγωγή (του Αμμοχωστιανού) στα «Αστικά Δικαστήρια» και να τον κυνηγήσει και να του πει είσαιtrespasser.

Και υπάρχει και άλλη υπόθεση,  η  Mediterranean  όπου η «Επιτροπή»  εδέχθη σαν διάδικο ενδιαφερόμενο μέρος το Εβκαφ. Δηλαδή πηγαίνοντας από εκεί δεν ξέρεις αν στο τέλος θα σου πουν αν η περιουσία είναι δική σου ή αν είναι του Εβκαφ.

Χρ. Χριστοφή: «Αρα είναι χαμένος κόπος». 

Δεν δίνουν αποζημίωση για απώλεια χρήσης αλλά για απαλλοτρίωση

Δικαστής Αρέστη : «Εγώ λέω ναι, είναι χαμένος κόπος.  Έχω επιστολή από Τουρκοκύπριο δικηγόρο που λέγει  σε Ελληνοκύπριο,  όχι για την Αμμόχωστο για περιουσία εκτός Αμμοχώστου,   που λέγει ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος στον πελάτη του τον Ελληνοκύπριο,  τον οποίο διόρισε ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων, που του λέγει στην επιστολή, (εξηγά στους πελάτες του ήταν έντιμος ο Τουρκοκύπριος), « in nearly all circumstances monetary compensation is the most commonly available remedy». Δηλαδή κύριε θα έλθεις από εκεί να διεκδικήσεις την περιουσία σου αλλά είναι αποζημίωση που θα πάρεις στο τέλος. Καισεάλλοσημείοτηςεπιστολής«as explained the procedure envisaged by the IPC  is such that acceptance of compensation results in loss of ownership as well this is akin to  de facto expropriation of sale».Θα έλθεις,  θα σου δώσουν αποζημίωση δεν θα είναι αποζημίωση για απώλεια χρήσης είναι για απαλλοτρίωση.

 Και έχει και άλλο σημείο στην επιστολή που ενδιαφέρει.

«If the IPC  or the higher administrative court being to be emanations of Turkey do not offer monetary compensation  that will meet your expectations the extent to which this can be challenged remains uncertain».  Καιπιοκατάλέγει:«I believe that based on the … of Demopoulos and others v Turkey case decided by the Court in Strasbourg … the prospect to challenge the unavailability of restitution before an international tribunal are very low».  (Σημ. Φ.Α. Δηλαδή, αν η  ψευτο-επιτροπή και η Τουρκία δεν σου προσφέρουν χρηματική αποζημίωση που να σε ικανοποιεί είναι αμφίβολο αν θα μπορέσεις να πάρεις μέτρα εναντίον της απόφασης).

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος όμως εξηγεί,  είπε ο Δικαστής Αρέστη, πως αυτό αφορά υποθέσεις άλλες από την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και στρατιωτικές περιοχές.

 « Cases other than the fenced city of Famagusta or military areas».  Δηλαδή στην περίπτωση του fencedcityofFamagusta  (περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου) έχεις κάποιαν ελπίδα να αμφισβητήσεις την απόφαση.  Αλλά αυτό ίσχυε μέχρι που το κομμάτι εκείνο  της Αμμοχώστου ήταν περίκλειστο, fencedup, τώρα δεν είναι πλέον το έχουν ανοίξει.

Το Εβκαφ είναι πάντα μέσα 

Δηλαδή πηγαίνεις εκεί και κινδυνεύεις, είτε να σου πουν ότι η περιουσία σου είναι του Εβκαφ ή να σου πούν σου δίνουμε αποζημίωση πάρε την όσο χαμηλή και να είναι, δεν μπορείς να πάς να το αμφισβητήσεις και τελείωσε. Ε, με ποιαν εμπιστοσύνη να πάω από εκεί, ποία πίεση να βάλω στην Τουρκία εφόσον κάνουν ότι θέλουν.

Σας διάβασα τις αποφάσεις τους, το Εβκαφ είναι πάντα μέσα…  Σας είπα στην υπόθεση της Mediterraneanη «Επιτροπή Περιουσιών»  από εκεί, δέχθηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος το Εβκαφ. Οι  Ελληνοκύπριοι της Mediterraneanπροσέφυγαν σε ένα «Διοικητικό Δικαστήριο»  το οποίο τους δικαίωσε. Και τους είπε ότι ναι, κακώς η «Επιτροπή» δέχθηκε το Εβκαφ σαν διάδικο. Όμως το Εβκαφ εφεσίβαλε την απόφαση σε «Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο» το οποίο  δικαίωσε το Εβκαφ.  Αυτή υπόθεση ξεκίνησε το 2010 και εκκρεμεί τώρα η προσφυγή των Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να αποφασίσει το δικαστήριο εκεί αν ήταν καλά αυτά που αποφάσισε το «Διοικητικό Δικαστήριο».  Η υπόθεση εκκρεμεί,  δεν μπήκε στην ουσία. Και  μάλιστα η Τουρκία,  για να καθυστερεί και να παρατραβά τα πράγματα, έκανε μια αίτηση και λέγει ότι πρέπει να απορριφθεί αυτή η προσφυγή των Ελληνοκυπρίων γιατί είναι άνευ αντικειμένου. Και μένει το δικαστήριο να αποφασίσει.

Καταστρέφονται τα ψηφίσματα 550 και 789 – βάζουμε τη θηλιά στο λαιμό μας 

Να σας πω κάτι άλλο, όμως,   κύριε Χριστοφή. Η ασπίδα της δικής μας πλευράς είναι τα δύο ψηφίσματα το 550 και το 789, Είναι αυτά που επικαλούμαστε , αυτά επικαλείται η Ευρώπη, ακόμα και πρόσφατα, αυτά επικαλείται και ο ΓΓ του ΟΗΕ για να πείσει τη Τουρκία να μην προχωρήσει. Το 550 λέει  το εξής « θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος  των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους του ως αποδέκτες και ζητά την μεταβίβαση της περιοχής αυτής στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Δηλαδή αν τώρα εμείς από μόνοι μας δεχόμαστε να πάμε κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση , τουρκική διοίκηση εγώ λέγω, καταστρέφεται αυτό το πράγμα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν να ανοίξει η πόλης για τους νόμιμους κατοίκους της υπό τα ΗΕ. Εάν πηγαίνουμε υπό τουρκική διοίκηση τότε εμείς μόνοι μας βάζουμε τη θηλιά στο λαιμό μας. 

Χρ. Χριστοφή : «Τι επιλογές έχει ένας ιδιοκτήτης;»

Έχουμε ευθύνες ως ιδιώτες έναντι του συνόλου 

Δικαστής Αρέστη : «Ε,  δεν έχει επιλογές κύριε Χριστοφή. Είτε πάω στην Επιτροπή και καταλήγω  να μου πουν η περιουσία μου είναι του Εβκάφ είτε να μου δώσουν μια εξευτελιστική  αποζημίωση και να πάω περίπατο. Να δεχθώ την εξευτελιστική αποζημίωση;  Ε, όχι εγώ δεν την δέχομαι. Επιπλέον γιατί να καταστρέφω τα επιχειρήματα της επίσημης δικής μας πλευράς , ένας ιδιώτης. Έχουμε ευθύνη σαν ιδιώτες και έναντι του συνόλου , δεν είναι δικό μας θέμα. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Πέστε ότι πάμε, μας επιτρέπουν και πάμε από εκεί. Να πάμε στην Αμμόχωστο,  να εγκατασταθούμε, για πόσο καιρό θα μείνουμε κάτω από τούρκικη αστυνομία, κάτω από τουρκικές  φορολογικές αρχές, κάτω από τούρκικες πολεοδομικές αρχές;  Στην Καρπασία το 1975 υπήρχαν 14,000 Ελληνοκύπριοι πόσοι υπάρχουν σήμερα;  Γιατί στην περίπτωση της Αμμοχώστου η τύχη όσων θα αποφασίσουν να εγκλωβιστούν κάτω από τουρκική διοίκηση θα είναι καλύτερη; ….

Ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ

Σε περίπτωση λύσης είναι άλλο θέμα. Μιλώ με τα σημερινά δεδομένα.  Όταν αποφασίζεις κάτι δήθεν για να προστατεύσεις τα ατομικά σου δικαιώματα,  τα ατομικά δικαιώματα έχουν όρια.  Και να σας διαβάσω τι λέγει το προοίμιο του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσον τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών».Δεν μπορεί , εγώ μόνος μου,  να αποφασίζω τι θα κάνω και να καταστρέφω το μέλλον αυτού του τόπου και αυτό το οποίο η επίσημη πλευρά η δική μας θέλει να προωθήσει.

https://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_el.pdf  

Ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ

Αυτό που  προσπαθώ να πω είναι ότι με το να πάω στην Επιτροπή δεν μου προσφέρει λύση. Και αν πάω και μου πουν είναι του Εβκαφ,   τέλειωσε χάνω και το δικαίωμα μου, δεν είναι δική μου η περιουσία μου,  που θα πάω να  βρω το δίκαιο μου;  Ή  αν πάω και μου που π.χ η περιουσία μου αξίζει 100 ευρώ και μου δώσουν 20 τι,  να τα πιάσω και να την ξεχάσω;  Ε,  όχι προτιμώ να κρατώ τον τίτλο μου και να ελπίζω»…

https://www.youtube.com/watch?v=IONL_2cmo8M&t=2306s 

  Οι σχετικές δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη ξεκινούν στην 1 ώρα και 50’.

Απάτη Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων

Εν κατακλείδι οι δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη καταδικάζουν έντονα όσους εδώ και  χρόνια και επίμονα,  καλούσαν (και καλούν) τους  πρόσφυγες να τρέχουν στην «Επιτροπή ακίνητης Περιουσίας» στα κατεχόμενα για τάχατες αποζημιώσεις.  Γνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια απάτη Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων  για να αποσπούν ύπουλα τους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων.  Έναντι πενιχρής αποζημίωσης. Η οποία δεν είναι για απώλεια χρήσης,  όπως έγινε στην περίπτωση της Τιτίνας Λοιζίδου,  αλλά για να αρπάζει τους τίτλους ιδιοκτησίας. 

Και με το ασημείωτο οι δικηγόροι στα ελεύθερα…

*Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

Εξηγήσεις

Το Εβκαφ:  Mουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων (βακούφια) που έχουν γίνει απο πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ.

Tι είναι ακριβώς τα «βακούφια» που θυμήθηκαν οι Τούρκοι;

28.06.2019 Sigmalive

https://www.sigmalive.com/news/local/575566/ti-einai-akrivos-ta-vakoufia-pou-thymithikan-oi-tourkoi

FA85C29F 7E07 4801 B074 1377839E8353
Ο Δικαστής Γιώργος Αρέστη.

https://www.sigmalive.com/news/local/560788/garesti-sto-sigma-prin-to-porisma-imoun-kalos-tora-den-eimai

AAE10DDB 5B57 4EF7 B444 C512A0C8860C
Ο Τούρκος πρωθυπουργός των δύο τούρκικων βάρβαρων εισβολών της Κύπρου το 1974 (πέθανε στις  5.11.2006).

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 11/4/2021 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ