Στην Άγκυρα αύριο ο Δένδιας – Ποια η ελληνική ατζέντα και η προσέγγισή του στις συνομιλίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να μην αποδεχθεί τίποτα πέρα από τα όσα είναι εξουσιοδοτημένος να κουβεντιάσει, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων και τα όρια στα οποία μπορούν να κινηθούν οι συζητήσεις για την Αθήνα, θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Δένδιας τόνισε σε συνομιλητές του ότι «θα ακούσει τι έχει να του πει» ο Τούρκος ομόλογος του, αλλά ο ίδιος θα επιμείνει στην ατζέντα που κυριαρχείται από το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα αυτό ταλανίζει δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.

Το μήνυμα που θα περάσει στην Άγκυρα ο κ.Δένδιας θα είναι ότι η Ελλάδα επιζητά μια «έντιμη συμφωνία» χωρίς τις μαξιμαλιστικές και εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις των τούρκων, ενώ δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές».

Παράλληλα θα επισημάνει ότι δεν πρέπει αν υπάρχουν προκλήσεις ειδικά το προσεχές διάστημα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, όπου οι δυο χώρες πρέπει να ανατάξουν οικονομικά από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης θα τονίσει την σημασία της καλής γειτονίας στην εδραίωση ενός διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

Τέλος πιθανόν να θέσει και ζητήματα που αφορούν τα βακούφια, καθώς και τις συνθήκες για τους ομογενείς σε Ίμβρο και Τένεδο.

Συνομιλητές του vradini.gr που θήτευσαν σε κορυφαία πόστα ως πρέσβεις, τόνισαν ότι ο Τσαβούσογλου θα αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Τούρκους, και δεν θα μείνει μόνο στα όσα θα του πει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ μάλλον θα θέσει και θέμα αναγνώρισης της μειονότητας σε Ρόδο και Κώ.

Η συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζει μόνο την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, και η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό να αναγνωριστεί ως «τουρκική μειονότητα» κάτι που φυσικά απορρίπτουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έως τώρα.

Επίσης θα θέσει εκ νέου θέμα Μουφτή τον οποίο η Τουρκία ζητά να εκλέγει η μειονότητα, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το προξενείο Κομοτηνής, και δια αυτού θα τοποθετεί η Τουρκία τον μουφτή.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι αυτό αντίκειται στη συνθήκη της Λωζάνης και δεν το συζητά.

Ο κ.Δένδιας είναι έτοιμος να ακούσει τον συνομιλητή του να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, να μιλά για «γκρίζες ζώνες» και για τα «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Οι συνομιλητές του Νίκου Δένδια διαβεβαιώνουν το vradini.gr ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να αποδεχθεί τίποτα πέρα από τα όσα είναι εξουσιοδοτημένος να κουβεντιάσει, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό επειδή το ταξίδι του θα είναι άσκοπο, εάν επρόκειτο να παραμείνει μόνο στα γνωστά για πάγια ζητήματα που αποδέχεται η Αθήνα.

Ο κ.Δένδιας πηγαίνει στην Άγκυρα και για να ακούσει από τον Τσαβούσογλου τα όσα έχει να του πει, αλλά κυρίως να δει που τοποθετούν τον πήχη οι Τούρκοι, ώστε να κρίνει μετά το εάν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες ή όχι.

Με βάση τα όσα γνωρίζει το vradini.gr η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι θα προχωρήσει και σε θέματα πέραν της “στενής ελληνικής ατζέντας”. Αλλά απαιτείται μια καλή προεργασία ώστε να τεθούν τα θέματα αυτά και στη συνάντηση ανωτάτου επιπέδου, μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. Και το εάν θα υπάρξει τέτοια συνάντηση θα εξαρτηθεί κατά πολύ, από την αυριανή συνάντηση των δυο υπουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ