Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου για απαλλακτική απόφαση για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τον Μάρτιο του 2020 τους 17 κατηγορούμενους, αν και είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται η απαλλακτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τη σύμβαση του Sonak, του συστήματος «ηλεκτρονικού πολέμου».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο επιχειρηματίας Θωμάς  Λιακουνάκος και ο Ηλίας  Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak αντιστοίχως, οι πρώην γενικοί  γραμματείς Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιώργος  Κολλίρης και Ευάγγελος  Βασιλάκος, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, μέλη των αρμόδιων επιτροπών και πρώην αξιωματικοί του Στρατού.
Το δικαστήριο, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση της Ουρανίας Στέκα, έκρινε ότι δεν πληρούνται η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας που αποδόθηκε σε όσους χειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση.
Αντίθετα, δύο χρόνια νωρίτερα, τον Μάιο του 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή τους Θωμά Λιακουνάκο και Ηλία Αρκουμανέα και τους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών Γ. Κολλίρη και Ευ. Βασιλάκο και κάθειρξη 10 ετών με αναστολή, σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Μετά τηξν απαλλακτική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο που είχε παρασταθεί στη δίκη, παρενέβη στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση.
Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος θα κρίνει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και να δικαστούν εκ νέου οι 17 κατηγορούμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ