Επαναστάσεις που ανακατεύθυναν την Παγκόσμια Ιστορία: Γαλλική Επανάσταση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Χρυσόστομου Τσιρίδη.
.
Εισαγωγικά: Τα άρθρα αυτά ΔΕΝ είναι Ιστορική αφήγηση των γεγονότων και της αυστηρής αιτιακής τους εξέλιξης. Αναφέρω μόνο τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν “το καινούργιο” που έφεραν οι Επαναστάσεις και πάντα σε πολύ γενικές γραμμές.

D6A2BC94 3087 4B00 B68A 1D4B2AECC4CA

Εικόνα Διαδικτύου: Πτώση της Βαστίλης (14-Ιουλίου-1789. Εθνική Επέτειος της Γαλλίας).
.
Από τις 4 Επαναστάσεις (Αμερικανική, Γαλλική, Ελληνική και Ρωσική Επανάσταση), Σήμερα η
Γαλλική Επανάσταση.
.
Χαρακτήρας:
Πολιτειακός: Από την απόλυτη Μοναρχία και την Μεσαιωνική Φεουδαρχία, στην (αστική) Δημοκρατία
Κοινωνικός: Κατάργηση των τάξεων και ταξικών προνομίων
Πολιτικός: Όλοι ίσοι απέναντι στον Νόμο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις
.
Σύνθημα: Ελευθερία- Ισότητα- Αδελφοσύνη (liberte-egalite-fraternite)
.
Εμβληματικά τοπόσημα.
Βαστίλη. Φυλακή. Μισητό Σύμβολο της Μοναρχίας. Η Πτώση της Βαστίλης (14 Ιουλίου) επέτειος της Επανάστασης
Σφαιριστήριο. Όρκος. Επίσημη Κήρυξη της Επανάστασης
.
Ο Διαφωτισμός (Βολταίρος, Ρουσό, Ντιντερό) θα ετοιμάσει την Ιδεολογική πλατφόρμα των Επαναστατικών Διακηρύξεων και οι ΑΣΤΟΙ ηγέτες (οι επικεφαλής…”λεφτάδες” της ΤΡΙΤΗΣ ΤΑΞΗΣ) θα μετατρέψουν τις Εξεγέρσεις αγανάκτησης και οργής, σε επαναστατικό κίνημα πρωτοφανούς λαϊκής συμμετοχής. Μην ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η πάσχουσα ΤΡΙΤΗ ΤΑΞΗ ήταν το….98% (!) του Γαλλικού λαού, που πλήρωνε τις σπατάλες και τα…ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ του 2%(!) (Ευγενείς-Ανώτερος Κλήρος).
.
“Εμπρός παιδιά για την πατρίδα” ο Γαλλικός Εθνικός Ύμνος, καθώς και ο τρίχρωμος Συμβολισμός της Σημαίας (έμπνευση του ΛΑΦΑΓΙΕΤ), γεννήματα της Επανάστασης.
.
Οι αστοί ηγέτες (Μαρά, Δαντόν, Ροβεσπιέρος…) διαβαθμισμένοι σε “πεδινούς” (συντηρητικούς, βελτιόδοξους), “ποτάμιους-Γιρονδίνους” (μετριοπαθείς προοδευτικούς-κεντρώους) και “ορεινούς- Ιακωβίνους” (ακραίους ριζοσπάστες…. “Επανάσταση και ξανά Επανάσταση και πάλι Επανάσταση”) θα οδηγήσουν την Επανάσταση σε ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ (καταδίκη και εκτέλεση του Λουδοβίκου και της Μαρίας Αντουανέτας και δεκάδων χιλιάδων…αντιφρονούντων- εμιγκρέδων), μέχρι να πέσουν και οι ίδιοι “θύματα”
.
Ο Μαρά θα δολοφονηθεί, ο Δαντόν θα οδηγηθεί στην ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ (καρμανιόλα, λαιμητόμο) από τον Ροβεσπιέρο, πριν και ο ίδιος έχει την ίδια τύχη. Πιο συγκεκριμένα:
.
Η Ανερχόμενη Αστική Τάξη, οι.. Μπουρζουάδες (μορφωμένοι, έμποροι, τραπεζίτες κλπ, ΔΗΛΑΔΗ, όπως είπα λίγο πριν, το ΠΑΝΩ ράφι της Τρίτης τάξης), ΑΦΟΥ ΠΕΤΥΧΕ τον βασικό της στόχο (συμμετοχή στην ΕΞΟΥΣΙΑ), θα…σταματήσει την Επανάσταση, με το μετριοπαθές ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ.
.
Ο ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ δεν… χρειάζεται πλέον. Έτσι και ο τελευταίος, ο αδιάλλακτος της Γαλλικής Επανάστασης, δεν ήταν ως φαίνεται και τόσο σκληρός για να… μην πεθάνει. Θα οδηγηθεί και αυτός στην Λαιμητόμο. Η Τελευταία Εκτέλεση.
.
Στο μεταξύ αρχίζει να ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ το άστρο του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ, οπότε και κηρύσσεται το… πέρας της Επανάστασης. Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία του Γαλλικού Έθνους.
.
Όλοι οι Ιστορικοί, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις ορολογίας, συμφωνούν ότι οι Ιδέες, οι Διακηρύξεις της Γαλλικής Επανάστασης (Ο άνθρωπος γεννιέται Ελεύθερος….Πηγή κάθε Εξουσίας το Έθνος….Διάκριση Εξουσιών…. Ελευθερία Έκφρασης…) θα επηρεάσουν, θα ανακατευθύνουν την Παγκόσμια Ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ