Ιστορικό ράπισμα του Αλ Σίσι στον Ερντογάν! Έτσι διαπραγματεύεσαι με την Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε Βατερλώ για την Τουρκία εξελίχθηκε ο τρίτος γύρος συνομιλιών επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο στο Κάιρο. Για άλλη μια φορά, η Αίγυπτος δίδαξε εθνική αξιοπρέπεια αλλά και τον μοναδικό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στην Τουρκία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, η Αίγυπτος είχε σαφέστατη απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη. Η Αίγυπτος μάλιστα είχε δώσει τελεσίγραφο στην Τουρκία, ότι στην επόμενη συνάντηση για συνομιλίες, ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι θα έπρεπε ήδη να έχουν αποχωρήσει από την Λιβύη.

Στον επόμενο γύρο φυσικά οι τούρκοι δεν είχαν αποχωρήσει αντίθετα αύξαναν την στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα. Τότε οι αιγύπτιοι έθεσαν και δεύτερο όρο, εκτός από την αποχώρηση τούρκων και ισλαμιστών από την Λιβύη, την άμεση παράδοση τριών υψηλόβαθμων ηγετών της μουσουλμανικής αδελφότητας οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία! Επίσης ζήτησαν την παράδοση Εκατοντάδων αιγυπτίων υπηκόων με ονοματεπώνυμο, οι οποίοι φέρονται να είχαν πολεμήσει στην Συρία και να είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Η Τουρκία πάγωσε. Προσπάθησε πάλι με τον γνωστό άθλιο τρόπο της δήθεν διπλωματίας να καθησυχάσει τους αιγύπτιους λέγοντας ότι επεξεργάζεται τα αιτήματα τους, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν και τα αιτήματα της Τουρκίας! Οι αιγύπτιοι αποχώρησαν άμεσα χωρίς να συζητήσουν τίποτα.

Σήμερα ολοκληρώθηκε και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών επαναπροσέγγισης με την Τουρκία να έχει δεσμευθεί πως θα προσέρχετο το με συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιγυπτιακές απαιτήσεις.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ που ηγείται της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν από την Άγκυρα αφέθηκε να ξεδιπλώνει τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με τον οδικό χάρτη επαναπροσέγγισης. Οι διήμερες «πολιτικές διαβουλεύσεις» λοιπόν όπου η αιγυπτιακή πλευρά εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Χάμντι Λόζα, στενό συνεργάτη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, πήραν άγρια τροπή.

Αφού η αιγυπτιακή πλευρά άκουσε την τουρκική τοποθέτηση, βλέποντας ότι δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό ως απάντηση στις απαιτήσεις της Αιγύπτου, Επανήλθε διαστρωμάτωση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών παραθέτοντας μία προς μία όλες τις προγενέστερες απαιτήσεις της χώρας, θέτοντας επιπλέον τελεσίγραφο για την άμεση παύση ηλεκτρονικών ΜΜΕ που έχουν έδρα την Τουρκία και τα διαχειρίζονται μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας κάνοντας προπαγάνδα κατά της Αιγύπτου, την σύλληψη των διαχειριστών και την παράδοση τους στην Αίγυπτο!

Φυσικά, εάν ο Ερντογάν κάνει κάτι τέτοιο θα τον κρεμάσουν οι ίδιοι οι ισλαμιστές! Έτσι, για ακόμα μια φορά οι επαφές απέβησαν άκαρπες και οι τούρκοι αποχωρούν με την ουρά στα σκέλια.

Ας πάρει μαθήματα επιτέλους η ελληνική πλευρά για το πως πραγματικά συνομιλείς με τους τούρκους. Κάθε φορά που πάνε να σε κοροϊδέψουν, να σε καθησυχάσουν ή να σε απειλήσουν, εσύ βγάζεις κι άλλο πιστόλι στο τραπέζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ