Αν δεν μας ενώσεις είσαι προδότης της πατρίδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ από το politis.com.cy

Θέλεις να επιστρέψεις το κυπριακό σου διαβατήριο κύριε Ερσίν; Επίστρεψέ το φυσικά. Άργησες κιόλας. Το θυμήθηκες αφότου το έγραψα εγώ. Μήπως δεν είσαι εγγόνι των Οθωμανών; Τούρκος γιος Τούρκων; Τούρκος μέχρι το κόκκαλο; Εγγόνι του Μπαϊρακτάρη που ανάρτησε τη σημαία στον Προμαχώνα Κωνστάντζα το 1571; Τι κάθεσαι ακόμα; Επίστρεψέ το! Τι είπες; Δεν ξέρεις πώς επιστρέφεται; Μην ανησυχείς. Θα σε βοηθήσω εγώ. Δώσε μου το να το πάρω εγώ. Να το μπήξω στα μούτρα του Νίκου. Εμπιστέψου με. Μήπως δεν είμαι συνεργάτης των Ελληνοκυπρίων; Μήπως δεν είμαι κατάσκοπος; Θα κανονίσω και αυτή την υπόθεση. Μην νοιάζεσαι εσύ. Άσε σε εμένα αυτή την υπόθεση. Θα δώσω μάλιστα και ένα τελεσίγραφο στον Νίκο. Θα του πω: «Μην τυχόν και τον αποκαλέσεις ξανά συμπολίτη μου. Θα μάθει το μάθημά του»!

Νιώθω περήφανος για εσένα. Όμως, να με συγχωρέσεις μόνο, είμαι πολύ ενοχλημένος από τούτη την υπόθεση της διχοτόμησης. Γιατί διχοτόμηση; Εγώ τη θέλω όλη. Θέλω και τη Λάρνακα και τη Λεμεσό και την Πάφο. Περιμένω με ανυπομονησία τη μέρα που θα τις πάρουμε και αυτές. Πες στον τελευταίο σουλτάνο μας. Να κάνει γρήγορα. Ενώ εδώ υπάρχει η Λεμεσός και η Πάφος, γιατί πηγαίνει στη Συρία και στη Λιβύη; Συμβούλευσέ τον Ερσίν, συμβούλευσέ τον. Συμβούλευσε λίγο τον αρχηγό! Να αφήσει τη διχοτόμηση. Να την κοιτάξει ολόκληρη!

Συγκινήθηκα στ’ αλήθεια μόλις έμαθα ότι θες να επιστρέψεις το διαβατήριό σου. Όμως, ησύχασα ύστερα μόλις είδα ότι μοιράστηκες τη φωτογραφία που ήσουν στη δεκαετία των είκοσί σου χρονών. Τα μαλλιά σου στη θέση τους. Και το παπιγιόν μια χαρά, μην το ματιάσω. Ένας νέος πολλά υποσχόμενος! Φαίνεται από τα μάτια σου ότι διάβασες το βιβλίο «Τα Μυστικά της Ευτυχίας» του Ραούφ Ντενκτάς. Απόφοιτος του Cambridge. Όσο και αν νιώθει περήφανος ο Οθωμανός παππούς σου για το εγγόνι του, λίγο είναι. Όμως. Δεν αρκεί η επιστροφή του διαβατηρίου στον Νίκο. Έχεις και ένα British διαβατήριο εσύ. Είσαι και εσύ ένας Λονδρέζος. Θα επιστρέψεις και εκείνο το διαβατήριο στον βρομιάρη τον Εγγλέζο. Δεν γίνεται διαφορετικά! Μην νοιάζεσαι αν δεν ξέρεις πώς θα γίνει και αυτό. Το κανονίζω και αυτό εγώ. Δώσε το και αυτό σε εμένα να το πάρω. Να το βάλω μπροστά στη βασίλισσα. Θα είναι λίγο ντροπή για τους Βρετανούς φίλους σου, όμως ας είναι. Σε αγαπούσαν πολύ, έτσι δεν είναι; Τι σου έλεγαν; “Come on Ers”, έτσι δεν είναι; Τι κεφαλιές έκανες όμως. Ακόμα και ο Bobby Charlton δεν έκανε τέτοιες κεφαλιές. Είναι καλές οι δικές μου σχέσεις με τη βασίλισσα. Οι δικές σου πώς είναι; Εγώ της γράφω εκθέσεις. Μια σε αυτήν. Μια στον αγαπητό φίλο μας Jack Straw. Τι ατρόμητος καταπληκτικός άνθρωπος! Όμως, δυστυχώς είναι και αυτός οπαδός της διχοτόμησης. Εγώ τη θέλω ολόκληρη, όλη! Έφυγε πρόωρα και αυτός ο Κόφι Ανάν. Μακάρι να έκανε άλλο ένα σχέδιο. Να λέγαμε ξανά «ναι». Να έλεγαν ξανά «όχι» οι Ελληνοκύπριοι. Μετά από το πρώτο σχέδιο που είπαμε «ναι», έγιναν δικά μας όλα τα ελληνοκυπριακά εδάφη στον βορρά. Αν λέγαμε ένα «ναι» και τώρα. Θα παίρναμε και την Πάφο! Λατρεύω το κρασί της Πάφου. Κοίτα, ο παππούς σου Σελίμ κατέκτησε την Κύπρο για τα κρασιά της, λένε. Εμείς τι στεκόμαστε ακόμα; Τι περιμένουμε; Ο αγαπητός μου φίλος Αντρέας Ψαράς βγάζει το κρασί «Μακκάς» σε εκείνη την πλευρά. Δεν χορταίνεις τη γεύση του.

Θα πάρω το κυπριακό σου διαβατήριο και θα το δώσω στον Νίκο. Αλλά με έναν όρο. Θα μας ενώσεις και εσύ με την Τουρκία. Εγώ δεν θέλω χωριστό κράτος και άλλα παρόμοια. Δεν είμαι οπαδός του διαχωρισμού. Γι’ αυτό μην είσαι και εσύ οπαδός του διαχωρισμού! Ένωσέ μας. Αν δεν το κάνεις, δεν θα σε συγχωρήσω. Αν δεν μας ενώσεις είσαι προδότης της πατρίδας! Ο Ντενκτάς δεν μπόρεσε να μας ενώσει. Ο Ταλάτ δεν μπόρεσε να μας ενώσει. Ο Ντερβίς δεν μπόρεσε να μας ενώσει. Ο δε Μουσταφά δεν πέρασε καθόλου απ’ αυτό τον δρόμο. Ένωσέ μας εσύ τουλάχιστον. Κοίτα, μιλώ πολύ σοβαρά. Εσύ είσαι η μόνη μου ελπίδα. Εσύ και ο τελευταίος σουλτάνος μας. Αν ούτε εσύ μπορέσεις να μας ενώσεις, ποιος θα το κάνει; Ένωσέ μας! Αν δεν μας ενώσεις είσαι προδότης της πατρίδας. Σε λένε Τατάρ. Εγγόνι των Οθωμανών. Άντε, απόδειξε τον εαυτό σου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ