Το πε και το κανε! Ο Μακρόν έστειλε το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ στην Κύπρο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή στην Τουρκία!
Ξεκινούν κοινές ασκήσεις Γαλλίας – Κύπρου στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας, που προκαλεί πανικό στην Άγκυρα.

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε από χθες η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το Γαλλικό  αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε», δηλώνει με νόημα ο ναύαρχος Marc Aussedat, ο οποίος είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας (Ναυτική Δύναμη Κρούσης CTF 473)

Σύμφωνα με τον Aussedat, η ανάπτυξη αποσκοπούσε επίσης στην προβολή της γαλλικής εξουσίας και στην «εμφάνιση της γαλλικής σημαίας» σε περιοχές όπου η χώρα έχει «στρατηγικά συμφέροντα», συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου.  Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Total, με τον Ιταλό συνεργάτη της Eni, είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιεί γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η παρουσία σε αυτούς τους τομείς γίνεται για να αποτρέψουμε και να αγωνιστούμε για τη σταθερότητα, για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, για την ελευθερία δράσης μας και φυσικά για τα συμφέροντα της Γαλλίας αλλά και των εταίρων που είναι συνδεδεμένες μαζί μας», δήλωσε ο Aussedat.

«Είναι επίσης ένας τρόπος διασφάλισης της ικανότητάς μας να αξιολογούμε την κατάσταση σε εθνική βάση, αλλά και σε ευρωπαϊκή ή σε βάση ΝΑΤΟ, για να αποτρέψουμε τις κρίσεις, αλλά και να παρέμβουμε εάν είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας Κύπρου, χθες το πρωί το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης» της Εθνικής Φρουράς απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση στο Μαρί και ακολούθως συνενώθηκε με τη Ναυτική Δύναμη Κρούσης (CTF 473). Στη συνέχεια, συνόδευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο μέχρι τον κατάπλου του στον λιμένα Λεμεσού.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης, το επόμενο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Εθνική Φρουρά έχει προγραμματίσει με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αεροναυτικές ασκήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος, προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ναυτικού και της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ. Οι εν λόγω δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ