Η αποκάλυψη της φρίκης για το δίκτυο εκβιαστών ανηλίκων κοριτσιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι κάτι ημέρες που κυριολεκτικά δεν γνωρίζω πώς να αρχίσω. Από πού να πιάσω το νήμα για να σας παρουσιάσω το βασικό θέμα της εφημερίδας μας. Γιατί το θέμα δημοσιογραφικά είναι μεγάλο, από αυτά που δίνουν νόημα στη δουλειά μας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια γροθιά στο στομάχι,κάτι που δυσκολεύει το να το παρουσιάζεις Σάββατο πρωί.

Ας είναι όμως. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και το Documento  έχει πολλές αλήθειες και αυτή την εβδομάδα.

Απλές κουβέντες λοιπόν για ένα σύνθετο θέμα με πολλές παραμέτρους: Γιατί η δημοσιογραφική μας ομάδα μπήκε κυριολεκτικά στα σκοτεινά δωμάτια των βιαστών του διαδικτύου και ρίχνει φως στο δίκτυο εκβιασμών, «ανταλλαγών» και διαπόμπευσης ανήλικων κοριτσιών και γυναικών.

D153D5D8 37A7 4DDD 9391 F857A5AC182D

Μιλάμε για στοιχεία και εικόνες που σοκάρουν: διάλογοι αρρωστημένων χρηστών που με όρους αγέλης και μαστροπείας φτάνουν στο σημείο να δίνουν στον αέρα φωτογραφίες, βίντεο, ονόματα και διευθύνσεις.
Και όλα αυτά γίνονταν εν γνώσει της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που καλούσε (με τυποποιημένο μήνυμα!)  όσα θύματα τολμούσαν να απευθυνθούν σε αυτήν να κάνουν μήνυση!

Η έρευνα δηλαδή φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμα και για αυτούς που είναι εντεταλμένοι από την Πολιτεία να ερευνούν αυτά τα θέματα!

Όπως μας το κατάγγειλε νέτα σκέτα η Σοφία Α.! «Αν στείλεις στη Δίωξη, δεν ασχολούνται αν δεν κινητοποιηθεί κάποιος εισαγγελέας, και για να γίνει αυτό μου είπαν ότι πρέπει να γίνει μήνυση»!!

Ως Documento βέβαια κάναμε αυτό που δεν έκαναν κάποιοι «αρμόδιοι»: Πήραμε τα στοιχεία που αποκάλυψε η έρευνά μας και τα πήγαμε στην εισαγγελία, η οποία –κάνοντας αυτό που έπρεπε- διέταξε κατεπείγουσα έρευνα. Και ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης μια από τις σκοτεινές πλατφόρμες «έπεσε» , λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας αλλά και έπειτα από επικοινωνία μας με στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ).

Πολλά από αυτά που θα διαβάσετε στο Documento θα σας θυμίσουν όσα κατά καιρούς βλέπουμε σε ταινίες και θεωρούμε αποκυήματα της φαντασίας των σεναριογράφων χωρίς να είναι! Ή αυτά που έχουμε μεν συνειδητοποιήσει ότι συμβαίνουν γύρω μας αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθός τους. Δυστυχώς όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε το πρόβλημα  είναι πολύ μεγάλο απ’ ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι.

Εμείς εδώ είμαστε. Θα επιμείνουμε μέχρι το απόστημα να σπάσει!

Αύριο θα τα «πείτε», όπως κάθε Κυριακή, με τον Κώστα Βαξεβάνη. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το ερχόμενο Σάββατο.

Να είστε καλά. Και αυτό σημαίνει… προσέχετε!

Βαγγέλης Δεληπέτρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ