Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Νέο ρώσικο χαστούκι στην Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις προς την Τουρκία που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα «χαστούκι» στις προσπάθειες της Τουρκίας να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της απαγόρευσης ταξιδιών που έχει επιβάλλει η Ρωσία.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τις ακυρώσεις τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δήλωση της εταιρείας.

Η Ρωσία επέβαλε την απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία τον Απρίλιο, επικαλούμενη τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, εκτός από δύο εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Η αναστολή ίσχυε για την περίοδο μεταξύ 15 Απριλίου και 1 Ιουνίου.

Η Τουρκία πιέζει τη Ρωσία να άρει το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια διμερών εντάσεων για την Ουκρανία, για να ξεκινήσει την τουριστική της σεζόν. Οι Ρώσοι επισκέπτες έχουν βρεθεί στην κορυφή των τουριστικών αφίξεων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να επισκέπτονται την Αττάλεια και τα περίχωρά της.

«Σταματήσαμε τις πωλήσεις και ακυρώσαμε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία για τον Ιούνιο, με εξαίρεση δύο πτήσεις την εβδομάδα που επιτρέπονται από την task force για τον κορωνοϊό, για να μην ενοχληθούν οι επιβάτες λόγω πιθανών ακυρώσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων η Aeroflot, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία έως τα τέλη Ιουνίου, έγραψε το Reuters, επικαλούμενο μια πηγή της αεροπορικής βιομηχανίας, ενώ άλλη πηγή σχολίασε ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Η Τουρκία βασίζεται σε έσοδα από τον τουρισμό για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, το οποίο ανέρχεται στο 5% περίπου του ΑΕΠ. Η πτώση του τουριστικού εισοδήματος πέρυσι πίεσε τη λίρα, η οποία έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι των μεγάλων νομισμάτων, προκαλώντας πληθωρισμό και απαιτώντας από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόιβρέθηκαν στη Μόσχα τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον τουρισμό και τις αποστολές εμβολίων με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ