Αντισώματα στο 96% των Βρετανών από την πρώτη δόση-Μετά 4 βδομάδες πανομοιότυπη αποτελεσματικότητα εμβολίων Pfizer & AstraZeneca

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) δείχνει ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ισχυρά και προσφέρουν μεγάλη προστασία. 

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca. Τα αποτελέσματα έρευνας από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου UCL, που έρχονται την ώρα που ινδική μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί ανησυχίες, δίνει νότα αισιοδοξίας με το 69,7% του ενήλικου πληθυσμού να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Εξαιρετικά ισχυρά

Aντισώματα 28 με 34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό
Την ώρα που η ινδική μετάλλαξη «απειλεί» το Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική στους εμβολιασμούς για τους άνω των 50 ετών και τις ευπαθείς ομάδες – μειώνοντας το κενό μεταξύ των δόσεων από 12 σε 8 εβδομάδες –, ενθαρρυντικά στοιχεία έρχονται από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Σύμφωνα με την έρευνα “UCL Virus Watch”, τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Oxford/AstraZeneca αποδεικνύονται και στην πράξη εξαιρετικά ισχυρά, καθώς το 99,08% των Βρετανών ανέπτυξε αντισώματα 14 ημέρες μετά τη λήψη και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι ότι από την πρώτη κιόλας δόση το 96,42% των Βρετανών απέκτησε αντισώματα 28 με 34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Στην έρευνα που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα συμμετέχουν σχεδόν 9.000 άνθρωποι από Αγγλία και Ουαλία, με μέσο όρο τα 65 έτη, όπως είναι φυσικό από τη ροή των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθοριστική η δεύτερη δόση

Ουρά στο νέο εμβολιαστικό κέντρο μέσα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
Σε σύγκριση των δυο σκευασμάτων αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer λειτουργεί πιο γρήγορα στην πρώτη δόση σε σχέση με αυτό της AstraZeneca, αλλά μετά από τέσσερις βδομάδες η αποτελεσματικότητά τους είναι πανομοιότυπη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρατηρήθηκε μειωμένη αντίδραση σε οργανισμούς μεγαλύτερης ηλικίας ή ευπαθών ομάδων στην πρώτη δόση. Όμως το αισιόδοξο είναι, ότι με τη χορήγηση της δεύτερης, όλοι οι οργανισμοί αντέδρασαν το ίδιο και ανέπτυξαν τελικά τα ίδια αντισώματα. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μάντι Σρότρι, δήλωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο το πόσο καλά δουλεύουν τα εμβόλια, ειδικά αν αναλογιστούμε το πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν».

Στην πλειοψηφία των εμβολιασμών έχουν χρησιμοποιηθεί εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca, ενώ από τον Απρίλιο έχουν προστεθεί και τα εμβόλια της Moderna. Από τη πρώτη μέρα στις 8 Δεκεμβρίου και μετά από 6,5 μήνες εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι με την πρώτη δόση, ενώ από αυτούς πάνω από 20 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο,  dw.com

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ