Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πως η Αικατερινη Σακελλαροπούλου πολέμησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που οραματιζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την δεκαετία του 80 ο Ανδρεας Παπανδρεου είχε εξαγγείλει 5 μεγάλα έργα που θα άλλαζαν το μέλλον της Ελλάδας. Ένα από αυτά ηταν η περίφημη εκτροπή του Αχελωου. Ποια η σχέση του έργου αυτού όμως με την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν έγινε γνωστό πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα γινόταν πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλοί Αιτωλοακαρνάνες θυμήθηκαν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Υπήρξε ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας εισηγήτρια στις εκδικάσεις των προσφυγών των φορεών της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι εισηγήσεις της χαρακτηρίστηκαν «φωνή της λογικής» και διαδραμάτισαν ρόλο ώστε πολλάκις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπλοκάρει το έργο της εκτροπής εξαναγκάζοντας την Πολιτεία να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της, σεβόμενη το περιβάλλον.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται πως προσεγγίζει διαφορετικά το ζήτημα.

Επισκέφτηκε πρόσφατα την Καρδίτσα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που διοργάνωσε η Περιφέρεια με αφορμή την επίσκεψη της. Πράγμα όχι συνηθισμένο να παρίσταται Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τέτοιου είδους συσκέψεις.

Το ζήτημα όμως που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η εκτροπή. «Την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, ως του κορυφαίου green deal έργου που αποτελεί πηγή ζωής για την Θεσσαλία, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενώπιον της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου», αναφέρει το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

Υποστήριξε ο Περιφερειάρχης πως ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή και πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως «η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος και επιτρέπει εντός του δικτύου Natura 2000 τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα…».

Η Σακελλαροπούλου αντίλογο δεν άρθρωσε…

Την ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ

Με πληροφορίες από το agrinionews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ