20/06/2021

Συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Μαχητικό Αεροσκάφος 6ης γενιάς, είχε προτείνει από το 2019 η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας

Το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς περνά από τη θεωρία στην πράξη.  

Η κοινή δήλωση που έκαναν οι Υπουργοί Άμυνας Γαλλίας,Γερμανίας και Ισπανίας δείχνει ότι το εγχείρημα προχωρά…

Εμείς που βρισκόμαστε…τι σχεδιάζουμε…υπάρχει βούληση για συμμετοχή μας στο πρόγραμμα..;

H Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), εδώ και δυο χρόνια (από τον Μαρ. 2019) κατέθεσε την πρόταση της για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς 

Για την ιστορία σας θυμίζουμε την σχετική επιστολή της ΕΕΛΕΑΑ…

Επιστολή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας έστειλε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) με αντικείμενο την δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΕΕΛΕΑΑ Ευάγγελο Βερονικιάτη & Χαράλαμπο Παπσπύρο αντίστοιχα, η Ελλάδα και η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία δεν θα πρέπει να χάσει αυτή την νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ευρώπη και προτείνει την εξέταση της δυνατότητας συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα FCAS.

Ακολουθεί η επιστολή του ΕΕΛΕΑΑ προς τους δύο Υπουργούς.

1

2
Η επιστολή της ΕΕΛΕΑΑ:
Προς κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομίας
Κοιν. κ. Κυριάκο Κυριακίδη, Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών ΓΔΑΕΕ
Θέμα : Συμμετοχή της Ελλάδας στο Νέο Ευρωπαϊκό Μαχητικό Αεροσκάφος FCAS

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με εκτεταμένα δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να αναπτύξουν το νέο Ευρωπαϊκό Μαχητικό Αεροσκάφος 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System), ενώ παράλληλα οι δυο κυβερνήσεις εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα. Την ενέργεια αυτή ήλθε να ενισχύσει η Ισπανία η οποία προ ολίγων εβδομάδων αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ήδη υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με τις προαναφερθείσες χώρες.

Το FCAS είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας μάχης που ενσωματώνει υφιστάμενες και μελλοντικές πλατφόρμες σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο το οποίο συνεργάζεται με δεκάδες άλλα συστήματα. Το νέο αεροσκάφος θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με δορυφόρους, με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και με μαχητικά του ΝΑΤΟ για καλύτερο συντονισμό.

Με το πρόγραμμα αυτό οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας προωθούν την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ε.Ε. και στοχεύουν στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και στην επίτευξη εξαγωγών.

Είναι πλέον σαφής η τάση ενοποίησης της αναγκών στις ευρωπαϊκές αμυντικές προμήθειες σε συνδυασμό μετην αποκέντρωση των αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των περιφερειακών επιχειρήσεων θα δημιουργήσει συνέργειες και θα ενισχύσει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει μια καλή και ουσιαστική προοπτική για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μελλοντική απόκτηση ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς και τεχνολογίας.

Η απόφαση συμμετοχής στο υπόψη πρόγραμμα από την αρχική του φάση θα έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, αφού θα:

Συμμετάσχει από την αρχική φάση στο πρόγραμμα και θα μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων του νέου αεροσκάφους.
Είναι από τις πρώτες αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη που θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μαχητικό νέας γενιάς και σε ανταγωνιστική τιμή.
Εξασφαλίσει την ασφάλεια της προμήθειάς του (security of supply).
Εξασφαλίσει την υποστήριξη του αεροσκάφους σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής.
Δώσει τη δυνατότητα σταδιακής και προγραμματισμένης διάθεσης πόρων σε μακροχρόνιο ορίζοντα, με αναλογική κατανομή στις συμμετέχουσες χώρες.
Επιστραφεί στη χώρα ποσοστό πάνω από 80% του κόστους συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Επίσης, η απόφαση συμμετοχής στο συνεργατικό αυτό πρόγραμμα από την αρχική φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους, θα δώσει τη δυνατότητα ενεργού εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
H συμμετοχή της οποίας θα αποφέρει στην χώρα τα παρακάτω σημαντικά οφέλη:

Διατήρηση κρίσιμων βιομηχανικών και τεχνολογικών υποδομών.
Στήριξη των εξαγωγών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αμυντικής
βιομηχανίας.
Παραγωγική εξειδίκευση σε προϊόντα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου.
Προώθηση και δημιουργία κοινοπραξιών – συνεργασιών.
Ενίσχυση της απασχόλησης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Μόνιμη εμπλοκή/ συμμετοχή στην υποστήριξη του αεροσκάφους όλων των χρηστών καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής.
Αύξηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.
Σχετικά με τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αντιπτέραρχος Leon-Antonio Machés Michavila της Ισπανικής Αεροπορίας δήλωσε ότι «θέλουμε να είμαστε εταίροι και όχι πελάτες» και ότι ο καθοριστικός παράγοντας συμμετοχής της Ισπανίας στο πρόγραμμα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, το προσφερόμενο επίπεδο βιομηχανικής συμμετοχής.
Μετά τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι ανάλογα συνεργατικά προγράμματα αποτελούν τον πυρήνα των εξελίξεων στην Ευρώπη, προτείνουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS.

Προκειμένου δε να διασφαλιστούν τα προαναφερθέντα σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για την άμυνα και ασφάλειά μας, καθώς και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση συμμετοχής στο υπόψη πρόγραμμα από το αρχικό στάδιο ανάπτυξής του.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Βερονικιάτης

Ο Γενικός Γραμματέας
Χαράλαμπος Παπασπύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ