Έμμεσο χτύπημα Μακρόν κατά τουρκίας & απαίτηση για συνοχή στο ΝΑΤΟ μπροστά στον φιλότουρκο τουρίστα Στόλτενμπεργκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ, να μην επικεντρώνονται σε «εθνικά συμφέροντα που είναι αντιφατικά με την ασφάλεια άλλων συμμάχων, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, στον Καύκασο». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να πάρουν, σαφή δέσμευση για τις αξίες και τους κανόνες του στρατιωτικού οργανισμού στη σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα…

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Παρασκευή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ, ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά τη «συνοχή» εντός του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. «Αυτό σημαίνει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες που στηρίζουν τη συμμαχία μας», δήλωσε ο Macron.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων δεν είναι απλώς μια λέξη που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Περιλαμβάνει καθήκοντα, ευθύνη μεταξύ τους. Περιλαμβάνει κάθε σύμμαχο να δεσμεύεται να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους σαφείς κανόνες συμπεριφοράς », είπε. Ο Μακρόν και δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες να μην επικεντρώνονται σε «εθνικά συμφέροντα που είναι αντιφατικά με την ασφάλεια άλλων συμμάχων, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, στον Καύκασο». Ανέφερε επίσης τη «διαλειτουργικότητα των εξοπλισμών, η οποία είναι απολύτως κρίσιμη στο ΝΑΤΟ». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ανέφερε το όνομα της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία έχει επικριθεί ευρέως για τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες έρευνας υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.  Επίσης τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν  μια γαλλική φρεγάτα, στο πλαίσιο αστυνόμευσης, του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, από το να επιθεωρήσει φορτηγό πλοίο. Η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, πράξη η οποία σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνά της….Τέλος να μην ξεχνάμε την έξοδο από το πρόγραμμα F-35 (stealth fighter) από τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Ο Στόλτενμπεργκ είπε μόνο ότι οι ηγέτες «θα ενισχύσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας» στο μέλλον. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβουλευτούμε περισσότερο στο ΝΑΤΟ για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας, επιβεβαιώνοντας τις θεμελιώδεις αξίες μας και ενισχύοντας τη δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ