Επιστολή – κόλαφος του Κώστα Καραΐσκου προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mε αφορμή τον (ιδιωτικό) ερχομό μεθαύριο του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Κομοτηνή, κι επειδή όλοι έρχονται και φεύγουν χωρίς να δουν κανέναν στην ουσία (πλην των υπαλλήλων τους), έκρινα σκόπιμο να στείλω στον Μ. Τσαβούσογλου μιαν επιστολή για να ξέρει τουλάχιστον τι σκέφτεται ο κόσμος για τα τούρκικα καμώματα στον τόπο που πηγαίνει.

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας
κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Κομοτηνή, 28-5-2021
Κύριε υπουργέ,
Έμαθα από τις ειδήσεις πως έρχεσαι στην ελληνική Θράκη, λίγες μέρες μετά το πέρασμα του υφυπουργού σου Γιαβούζ Σελήμ Κιράν, και ως κάτοικος και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής θέλω να σου απευθύνω λίγα λόγια. Μην σε παραξενεύει αυτό, στην ελληνική δημοκρατία ο κάθε πολίτης είναι ίσος με όλους τους άλλους και έτσι ενεργώ, ελεύθερα κι αυτόβουλα.
Όλοι καλά γνωρίζουμε ότι ούτε η επίσκεψή σου αυτή πρόκειται να αλλάξει κάτι. Ό,τι και να δηλώσεις στα τουρκικά κανάλια ούτε η εικόνα της Κυβέρνησής σας μέσα στην Τουρκία θα βελτιωθεί ούτε και οι πραγματικότητες στην ελληνική Θράκη θα αλλάξουν: το άσπρο μαύρο δεν γίνεται. Κι αν μέσα στην Τουρκία από τόσους λαούς φτιάχτηκε τελικά «τουρκικό έθνος», όλος ο κόσμος βλέπει ότι το κουρδικό πρόβλημά σας δεν το λύσατε. Μπορείς να ελπίζεις ότι θα πετύχεις περισσότερα σε ξένο κράτος, ότι από τον μουσουλμανικό πληθυσμό σε Ροδόπη και Ξάνθη θα φτιάξεις «τουρκική κοινότητα»; Ναι, το καταφέρατε στην Κύπρο αλλά με τις πλάτες της Αγγλίας που τότε την διοικούσε και σας χρειαζόταν. Και σήμερα η τύχη των Τουρκοκυπρίων που είτε αναγκαστήκανε να φύγουνε από το νησί είτε παραμένουν εκεί σαν ξένοι – παρά τη «νίκη» σας το 1974 – είναι κι αυτή ένας λόγος που δεν προχωράνε τα σχέδιά σας για τη Θράκη.
Έχει Τούρκους στην ελληνική Θράκη; Ναι, έχει ανθρώπους που είναι ή νιώθουν ή δηλώνουν Τούρκοι και όλοι το σεβόμαστε αυτό, γιατί το να είσαι Έλληνας σημαίνει σεβασμό στον κάθε άνθρωπο. Όμως όσοι το κάνουν σημαία, περιμένοντας τα χρήματα και τις οδηγίες από τις υπηρεσίες σας, δεν αξίζουν κανέναν σεβασμό. Κάτι τέτοιο στη χώρα σου ίσως να κατέληγε άσχημα με κάποιον μαφιόζο ή «τρελλό» δράστη, αλλά κι εδώ η ελληνική επιείκια δεν πρέπει να παρεξηγείται. Είδατε πριν λίγους μήνες στη Ρόδο ότι κι αυτή έχει τα όριά της. Και τι γίνεται με τους Πομάκους και τους Ρομά που ζούνε επίσης εδώ, «είναι κι αυτοί Τουρκία» όπως είπε πριν 3,5 χρόνια στην Κομοτηνή ο σημερινός σας Πρόεδρος; Ακόμη κι αν αγαπούν την Ελλάδα ή μόνο αν την υπονομεύουν;
Η χώρα σου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαιότητα» κι αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης όταν μιλάει για την μουσουλμανική μειονότητα. Δεν ξέρω τι είδους αμοιβαιότητα μπορεί να αφορά 2.000 ανθρώπους από τη μια μεριά και 120.000 από την άλλη – για να μην θυμηθούμε πώς φτάσαμε στα νούμερα αυτά. Και μια διεθνή Συνθήκη που η Τουρκία την κουρέλιασε από την πρώτη μέρα στην Ίμβρο και στην Τένεδο καλύτερα μην την αναφέρεις. Αν θέλεις να μιλήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα μπορούσες να ξεκινήσεις από το Ντιαρμπακίρ, το Χάκκαρι, τη Σανλιούρφα, την Μαλάτια, το Βαν, το Ελάζιγ, το Σίιρτ, το Αντίγιαμαν, το Μάρντιν… Και να καταλήξεις στα αδέρφια Αλτάν, στον Τζαν Ντουντάρ, στον Οσμάν Καβαλά, στην Ναζλί Ιλιτζάκ, στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στον Γιαλτσίν Κιουτσούκ και τόσους άλλους. Μετά ο λόγος σου θα ακούγεται πολύ πιο αξιόπιστος, να είσαι σίγουρος.
Κύριε υπουργέ, δεν τα γράφω αυτά για να μην έρθεις. Το πέρασμα των Τούρκων επισήμων από δω είναι πάντα η ελπίδα μας να ενδιαφερθεί σοβαρότερα και η εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση για τον τόπο μας. Έτσι κι αλλιώς ο τουρκισμός δεν είναι κάτι σαν μεταδοτική ασθένεια που θα κολλήσουν με την επαφή οι μουσουλμάνοι συντοπίτες μου, οι λίγοι που το κολλήσαν – οι «ταϊσμένοι» / besmleme – ήταν μόνο με τα χρήματα (που κι αυτά εσχάτως ακούω ότι λιγοστέψανε). Ευτυχώς η ελληνική δημοκρατία είναι το καλύτερο εμβόλιο για την πλειοψηφία τους.
Με τιμή,
Κώστας Καραΐσκος, Κομοτηνή
Επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Κώστας Καραΐσκος– FACEBOOK Με πληροφορίες από τα tourkikanea.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ