Ο Γιάννης Σγουρός τσαλακώνει το κύρος της κυβέρνησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Την προσεχή εβδομάδα να ψηφιστεί στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 για την “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”!
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, επιχειρεί την αποτελεσματικότερη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, τα οποία σχετίζονται με το ποσοστό ανάδειξης των Αρχών κατά τη διεξαγωγή των αυτοδιοίκητων εκλογών, που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023!

04A299A8 2A31 47DE BB40 4FDAEE63E81B

Επίσης οριοθετούν συγκεκριμένο πλαφόν εισόδου συνδυασμών σε Δήμους και Περιφέρειες, την κατάργηση της “απλής αναλογικής” του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τη ΝΔ δημιούργησε πολλά προβλήματα καλής λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της Επικράτειας!
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπερθεματίζοντας υπέρ του νομοσχεδίου, δήλωσε:
«Πρόκειται για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ένα Νομοσχέδιο καθαρά αναπτυξιακής μορφής. Καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε “ομηρεία”! Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες με την ψήφο τους και να αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας»!
Επίσης η κυβέρνηση ισχυρίστηκε, ότι αυτό το σχέδιο νόμου ήταν προϊόν γενικότερης διαβούλευσης με τους θεσμικούς και καθ΄ ήν αρμόδιους παράγοντες του Τόπου μας! Με τους αρμοδίους δηλαδή, του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ)!

Εκλογικός νόμος “σουρωτήρι” και ο χρόνος της θητείας “κουρελόχαρτο”…

Ωστόσο την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 συνεδρίαζε η Περιφέρεια Αττικής και εκ των θεμάτων συζήτησης ήταν και το παραπάνω αναφερόμενο σχέδιο Νόμου!
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε πραγματικά η “Μάχη του Δράμαλη” και μόλις ο Γιάννης Σγουρός επικεφαλής της Παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, μόλις τελείωσε την ομιλία του, γύρω στις 11 το βράδυ, εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
Οργή και απογοήτευση για τα συνεχή “ράβε ξήλωνε” στον εκλογικό νόμο και στη θητεία! Έρμαιο των διαθέσεων κάθε κόμματος η αυτοδιοίκηση! Ζητά συνταγματική θωράκιση της αυτοτέλειας του θεσμού!
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προωθεί η ΝΔ για την αυτοδιοίκηση, καθώς το μόνο που εξυπηρετεί είναι μικροκομματικές σκοπιμότητες, εκφράζει ο Γ. Σγουρός.
Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής εκφράζει την οργή και την απογοήτευσή του διότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει γίνει απροκάλυπτα πλέον έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά, αφού σε κάθε εναλλαγή της εξουσίας αλλάζουν εκλογικό σύστημα, θητεία και χρόνος των εκλογών με μόνο κριτήριο το χρώμα του εκλογικού χάρτη.
Προς τούτο υπενθυμίζει ότι: ο εκλογικός νόμος έχει καταντήσει “σουρωτήρι” (από το 50% στο 42% το 2006, μετά πάλι στο 50 % και τώρα ξανά στο 43%) και ο χρόνος της θητείας “κουρελόχαρτο” (από την 4ετή θητεία μέχρι το 2010 περάσαμε στα 3,5 χρόνια το 2011, από τα 3,5 χρόνια στην 5ετία το 2014, από την 5ετία στην 4ετία το 2019 και τώρα πάλι επανέρχεται η 5ετής θητεία)!
Το μόνο που τελικά δεν αλλάζει είναι η υδροκέφαλη λειτουργία του κράτους και η γραφειοκρατία που βασανίζει τους πολίτες, τα συνεχή “ράβε ξήλωνε” στους νόμους με (ν)τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που έχουν μετατρέψει το νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση σε “Φρανκεστάιν”!
Όλες αυτές οι κομματικά ιδιοτελείς αλλαγές προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας τονίζει ο Γιάννης Σγουρός που επιμένει στην ανάγκη συνταγματικής θωράκισης της αυτοτέλειας των αυτοδιοίκητων θεσμών!
Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνεί ο Γ. Σγουρός με το νομοσχέδιο της ΝΔ:
• Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτέλεσε ένα από τα πολλά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός δεν βελτίωσε την εκπροσώπηση της μειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αφετέρου όξυνε το πρόβλημα των αθέμιτων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με τρόπαιο την κατοχή αξιωμάτων.
• Το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής όπου οι υπόγειες συναλλαγές “πήραν και έδωσαν” με αντάλλαγμα θέσεις διοίκησης είναι χαρακτηριστικό.
• Το λάθος της απλής αναλογικής η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να το αντιμετωπίσει με επιπλέον λάθη: με τη στέρηση από το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο αποφασιστικών αρμοδιοτήτων προς χάριν της ελεγχόμενης από την πλειοψηφία οικονομικής επιτροπής. Χάθηκε έτσι η δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων από τα οικεία συμβούλια, από τα σημαντικότερα, δηλαδή όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Το λάθος αυτό ολοκληρώνεται σήμερα με την πρόταση για την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επαναφορά μιας προβληματικής παραλλαγής του εκλογικού συστήματος που ίσχυσε για μόνη και μία φορά, στις εκλογές του 2006!
Γιατί είναι λάθος η πρόταση της κυβέρνησης;
• Γιατί δεν απαιτείται για την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη η συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των εκλογέων, έστω στο δεύτερο γύρο, η οποία εξασφαλίζει στο θεσμό του δημάρχου και του περιφερειάρχη ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση.
• Γιατί δίδει στο συνδυασμό που θα εξασφαλίσει απλώς τη σχετική πλειοψηφία το 60% των εδρών και μάλιστα ανεξάρτητα από τη διαφορά από τον δεύτερο σε σειρά, κατά παράβαση της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου.
• Γιατί προβλέπει αδικαιολόγητα ποσοστό 3% ως “κατώφλι” εισόδου στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο. Το “κατώφλι” στις εκλογές δικαιολογείται από την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε σταθερή πλειοψηφία. Η ύπαρξη όμως σταθερής πλειοψηφίας με το προτεινόμενο σύστημα, όπως προαναφέρθηκε, διασφαλίζεται έτσι και αλλιώς με την απόδοση στον συνδυασμό που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία του 43% της μεγάλης πλειοψηφίας των εδρών (60%). Προς τι λοιπόν το “κατώφλι”; Για να αποκλειστούν από τα συμβούλια οι μικρές παρατάξεις οι οποίες όμως εκφράζουν σε κάθε περίπτωση υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις και χιλιάδες ψηφοφόρους… Σε βάρος της αντιπροσωπευτικότητας…
• Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εδρών των συμβουλίων, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη τη λειτουργία της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί η μείωση των εδρών σημαίνει περαιτέρω αριθμητική μείωση των έτσι και αλλιώς ολιγάριθμών συμβούλων που εκλέγει. Αυτό θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της μειοψηφίας στα όργανα των δήμων και των περιφερειών.
• Η επέκταση, τέλος, της αυτοδιοικητικής περιόδου από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια ούτε λυσιτελής αποδείχθηκε για την ολοκλήρωση του έργου της εκάστοτε πλειοψηφίας, ούτε βοήθησε στη βελτίωση των αυτοδιοίκητων λειτουργιών. Γιατί λοιπόν επανέρχεται;
Συμπερασματικά:
Το λάθος της απλής αναλογικής δεν αντιμετωπίζεται με την επαναφορά ενός επίσης αποτυχημένου πολιτικά εκλογικού συστήματος.
Αντιμετωπίζεται με την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του κυριότερου θεσμικού οργάνου των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου αντίστοιχα.
Αντιμετωπίζεται προπαντός με τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους, σε επιτελικές που θα ανήκουν στην κυβέρνηση και σε εκτελεστικές που θα ανήκουν στο σύνολο τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει έστω και την ύστατη στιγμή το νομοσχέδιο ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοίκητων φορέων.
Διαφορετικά και η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα προστεθεί σε αυτές που προηγήθηκαν ως ακόμη μία κομματικά ιδιοτελής παρέμβαση με το βλέμμα στο χρώμα του αυτοδιοικητικού χάρτη και τη νομή της εξουσίας!

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής διαψεύδει την κυβέρνηση και προσπαθεί να την συνετίσει…

H συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίστηκε και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα προς την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία! Μια ψηφοφορία που όλοι θα πίστευαν, πως κατά πλειοψηφία θα εγκρινόταν από την Περιφέρεια Αττικής – όπου ψηφίζουν οι μισοί Έλληνες πολίτες – το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης! Ωστόσο κατά την ψηφοφορία έγινε το απρόβλεπτο!
Αλλά καλύτερα ας διαβάσουμε μαζί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφερειακή Παράταξη του Γιάννη Σγουρού, το πρωί της Πέμπτης:
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής – Στραπάτσο Πατούλη στην ψηφοφορία – Γ. Σγουρός : Όχι σε αλλαγές για μικροκομματικές σκοπιμότητες:
“Στραπάτσο” για τη διοίκηση Πατούλη, χθες το βράδυ (26/5/2021) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τον νέο Νόμο, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρόταση του Γιάννη Σγουρού να ζητηθεί η απόσυρσή του (σχεδόν την ίδια θέση είχαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων!
Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης είχε σαν κομβικά σημεία αντίθεσης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα παρακάτω:
1. Την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με 43% που περιορίζει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% +1
2. Το επαχθές όριο/κόφτη του 3% το οποίο αν εφαρμοσθεί θα οδηγήσει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου τις 5 από τις 10 σημερινές Παρατάξεις (με χιλιάδες ψηφοφόρους)!
3. Τον περιορισμό της εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο των γυναικών!
4. Την μείωση κατά 30% του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων (Από 101 σε 71!!!)!
Το ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση με ψήφους 51 υπέρ ενώ μόλις 44 υπερψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής!
Ο Γιάννης Σγουρός σχολιάζοντας το χθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπ΄ όψη της την πλειοψηφική κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας και να μην προχωρήσει σε αλλαγές που υπαγορεύονται από μικρομματικές σκοπιμότητες!»!
Αυτή η απόφαση αποτελεί κόλαφο στα σχέδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, που ισχυρίστηκε πως αυτό το σχέδιο νόμου ήταν προϊόν γενικότερης διαβούλευσης!
Είναι κόλαφος στα μικροκομματικά παιχνίδια της εκάστοτε κυβέρνησης, που ξεχειλώνει το πουλόβερ της Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το συμφέρον του κόμματος της Εξουσίας κι όχι σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας μας!
Εδώ η Ρόδος λοιπόν, εδώ και το πήδημα! Μεθαύριο θα δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα σεβαστεί την κατά πλειοψηφία απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδος!

Επί του πιεστηρίου (1):

Συνεχίζει να παίζει στα social media η είδηση που παρουσίασα κατ΄ αποκλειστικότητα σε άρθρο μου: “Πολιτική βόμβα: Ο Γιάννης Σγουρός στην πολιτική κεντρική σκηνή”, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 9 Μαΐου 2021! Μια είδηση που δεν στερείται πραγματικότητας – εξ όσων γνωρίζω – και η οποία έχει προκαλέσει πολιτικούς πονοκεφάλους! Η είδηση είναι προς επεξεργασία στα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ! Αφού μια τέτοια πρωτοβουλία του Γιάννη Σγουρού θα επιφέρει πολιτικούς τριγμούς, πρωτίστως στο ΚΙΝΑΛ, δευτερευόντως στη ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του είναι κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και στο οποίο ο Γιάννης Σγουρός έχει πολύ μεγάλα ερείσματα!

Επί του πιεστηρίου (2):

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 στο άρθρο μου “Το κράτος Μητσοτάκη… φέρνει άρωμα γυναίκας στην Εξουσία” έγραφα πως σύμφωνα με υψηλή πληροφόρηση, η Βουλευτής της Α΄ Αθηνών της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη,
που βγήκε πρώτη στις εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας περί τις 45 χιλιάδες ψήφους, με 12ετή κοινοβουλευτική παρουσία, θα διεκδικήσει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές την Προεδρεία της ΝΔ! Έχοντας και πολύ υψηλά επιχειρηματικά στηρίγματα…
…Να σημειώσουμε – κάτι που έχουμε ήδη αναφέρει παλαιότερα – ότι στην συνδιεκδίκηση της Προεδρίας της ΝΔ θα βρίσκεται και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος όμως χειρίζεται πολλά και σημαντικά ζητήματα από την θέση του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι εύκολο να καεί από μια αδεξιότητα!
Σήμερα θα σας αποκαλύψω, πως εξέχουσα πηγή της “γαλάζιας παράταξης” μου αποκάλυψε, ότι στη συνδιεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ θα μετέχει και ο Μάκης Βορίδης!
Ειλικρινά αυτή η είδηση δεν μου προκάλεσε εντύπωση, αφού γνωρίζω πολύ καλά τον Μάκη Βορίδη από τη συμπόρευσή μας στον ΛΑΟΣ!
Ο οποίος είναι πολύ σοβαρός, μετρημένος και βάζει πάντα μεθοδικά υψηλούς στόχους! Και αφού στην παρούσα κυβέρνηση έκανε το “αγροτικό” του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σήμερα ως Υπουργός Εσωτερικών έχει “επιβάλλει” κομματικό προβάδισμα σε μεγάλο γαλάζιο ακροατήριο!
Οψόμεθα!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ