Βάρβαρη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τους κατακτητές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακόγουστο σόου του «σουλτάνου» στην Αγία Σοφία. Επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι είναι κατακτητές, που δεν έχουν καμία σχέση με την Γη που έχουν καταπατήσει.

Με ένα κακόγουστο -στα όρια του κιτς- σόου με φόντο την Αγία Σοφία, αλλά και με σειρά προσβολών και προκλήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να «γιορτάσει» τα 568 χρόνια από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Κι όλα αυτά την ώρα που έχει στείλει στη χώρα μας -και συγκεκριμένα σε Θράκη και Αθήνα- τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης προσπάθειας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Και ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών γευμάτιζε με τους ψευτομουφτήδες, η Αγκυρα πραγματοποιούσε το κακόγουστο σόου που θύμιζε τουρκικό σίριαλ για την επέτειο της Αλωσης, με έναν συνδυασμό φωτορυθμικών, ολογραμμάτων και προκλητικών μηνυμάτων από τον εμβληματικό ναό της Αγίας Σοφίας. Οι εορτασμοί της «μαύρης» επετείου, που είχαν φυσικά την «υπογραφή» του Τούρκου προέδρου, περιελάμβαναν φωτορυθμικά, μηνύματα από μεγάφωνα, ακόμα και την εμφάνιση -μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας- του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με τη χρονολογία «1453», με χρυσά, σχεδόν «πύρινα» γράμματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να μην ευλογήσει τα… γένια του, και έτσι ακούστηκε από τα μεγάφωνα το εξής μήνυμα: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Λίγες ώρες νωρίτερα, κρατώντας ψηλά τον πήχη των προσβολών και των προκλήσεων, και ελάχιστα προτού ο Τσαβούσογλου προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, με μια ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμάμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. “Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός”!» Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας όμως είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή, παραμονή της θλιβερής επετείου, όταν ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το Κοράνι σε μαθητές ισλαμικών σχολείων, μέσα στην Αγία Σοφία. Στο τέλος ακολούθησαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες από το γεγονός, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του νεόκτιστου τεμένους Ταξίμ, στο κέντρο της Πόλης, το οποίο αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ερντογάν, από την εποχή που διατελούσε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ