SIEMENS: Η πρωτοφανής κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και ο κίνδυνος νέου φιάσκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του documentonews.gr, η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Αναστασία Μασούρα απέστειλε στις 28 Μαΐου2021 έγγραφο με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον προς το Εφετείο Αθηνών και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποινικών Εδρών του Εφετείου, στο οποιο  επισημαίνει πως «απαιτείται γραπτή μετάφραση στη γερμανική και γαλλική γλώσσα» της υπ’ αριθμόν 5236/2019 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Siemens, προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».

Η απόφαση η οποία αριθμεί σχεδόν 4.000 σελίδες είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2019 και καθαρογράφηκε στις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου του 2021. Τρεις εβδομάδες μετά η εισαγγελέας Εφετών Μασούρα αποστέλλει λοιπόν το συγκεκριμένο έγγραφο για τη μετάφραση.

siemens

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους το Εφετείο Αθηνών και οποιοδήποτε άλλωστε Δικαστήριο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε ανάλογο Τμήμα για να προβαίνει στην μετάφραση εγγράφων. Αρμοδιότητα για τη μετάφραση έχει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ποτέ ξανά δεν έχει αποσταλεί πίσω μια ποινική δικογραφία που εκκρεμεί σε 2ο βαθμό ώστε να προβεί το Εφετείο σε μετάφραση της πρωτόδικης απόφασης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προέβη σε μια τέτοια κίνηση και ουσιαστικά να «πετάξει» από πάνω της τις όποιες ευθύνες και ενώ ελλοχεύει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου του 2021. Εκεί πιθανότατα να κληρωθούν ως πρόεδροι Εφετών και κάποιοι που έχουν ήδη προαχθεί σε Αρεοπαγίτες κάτι που ίσως οδηγήσει σε αναβολή της υπόθεσης και σε πιθανή επανάληψη των όσων τραγελαφικών είχαν γίνει το 2016 με τη μετάφραση του βουλεύματος.

Όταν η Εισαγγελία Εφετών δεν φρόντισε να μεταφραστεί και να παραδοθεί εγκαίρως το μεταφρασμένο παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να υποβληθεί ένσταση ακυρότητας.

Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους για την υπόθεση έχουν ήδη ενημερωθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο Άρειος Πάγος και φέρονται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την κίνηση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ