Οι Διαχειριστές μιας πόλης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Σε μια πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες είναι μερισματούχοι του ακινήτου που σε περίπτωση απαλλοτρίωσης ή πώλησης, δικαιούνται αναλογικό μερίδιο.
Για την αντιμετώπιση αναγκών που αφορά λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, συντήρησης πρασίνου, επισκευές κ.α. (κοινώς κοινόχρηστα) η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών, ορίζει διαχειριστή.
Ο διαχειριστής έχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ καθήκοντα και δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών – μερισματούχων.
Έτσι ακριβώς είναι κι ένας Δήμος.
Οι δημότες είναι μερισματούχοι της πόλης που σύμφωνα με τον νόμο, ορίζει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματα, να μεριμνούν για την συντήρηση της περιουσίας, να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ τα συμφέροντα των δημοτών, να εργάζονται με μοναδικό σκοπό, να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες – αφεντικά τους.
Διαχειριστές μια πόλης είναι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, με άμεσους ελεγκτές τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένοι και οι ρόλοι για τον εκάστοτε δήμαρχο, την Δημοτική Αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Μπορεί να πλουτίσει ένας διαχειριστής πολυκατοικίας έχοντας για μοναδικά έσοδα την αμοιβή που λαμβάνει για τις υπηρεσίες που προσφέρει; Ασφαλώς κι όχι!
Μπορεί να πλουτίσει ένας δήμαρχος, ένας αντιδήμαρχος, μέλη, παράγοντες, στελέχη ενός δήμου μόνο από την αντιμισθία που λαμβάνει; Ασφαλώς κι όχι!
Πως γίνεται επομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκτούν μεγάλες περιουσίες εμπλεκόμενοι με τους Δήμους κι από την άλλη οι Δήμοι να χρεοκοπούν από την αλόγιστη διαχείριση των οικονομικών πόρων;
Θα φέρω τα πιο κάτω παραδείγματα:
– Δήμος επί σειρά ετών αναθέτει σε Γραφεία Μελετών, μελέτες δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τελικά, όλες οι μελέτες παραμένουν στοιβαγμένες στα υπόγεια, αναξιοποίητες! Γιατί δόθηκαν επομένως εκατομμύρια ευρώ για μελέτες που ΠΟΤΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη να χρησιμοποιηθούν;
– Η βιομηχανία των απαλλοτριώσεων είναι ένας άλλος πολύ κερδοφόρος τρόπος για να ωφελούνται οι… «πονηρούληδες»! Σε αρκετούς Δήμους, κρατάει χρόνια, αυτή η κολώνια!
– Πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε Εκκαθάριση – Λύση χρόνια τώρα, όμως αν κι ο νόμος είναι σαφέστατος ως προς την διάρκεια της εκκαθάρισης, αυτές δεν ολοκληρώνονται αν και έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από όσα προβλέπει ο νόμος. Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ή κατηγορίες για αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών τους.
– Παράνομες Ελληνοποιήσεις ή έκδοση πλαστών εγγράφων. Σε Δήμο της Αττικής έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές μη σύννομες διαδικασίες ελληνοποιήσεων ή έκδοσης πλαστών εγγράφων, όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει ανοίξει ρουθούνι!
– Απ’ ευθείας αναθέσεις αγοράς υλικών ή εκτέλεσης εργασιών που προξενούν εύλογες απορίες τόσο για την επιλογή όσο και για την αξία των προϊόντων ή των παρεχομένων εργασιών.
– Διαγραφή χρεών από τους πίνακες οφειλετών με διάτρητες δικαιολογίες ή με … εξαφάνιση των εγγραφών!!!
– Μη είσπραξη τελών και δικαιωμάτων είτε από κακή λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας ή… λόγω ρουσφετολογικής πολιτικής της όποιας Δημοτικής Αρχής.
Τα πιο πάνω παραδείγματα είναι ορισμένες από τις πολλές δυνατότητες αυθαιρεσίας που δίνει το σαθρό πολιτικό σύστημα στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, δεκαετίες τώρα, φαίνεται να λειτουργεί σαν ο προστάτης εκείνων που αυθαιρετούν, εκείνων που ηθελημένα κάνουν κακοδιαχείριση, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα.
Ελεγκτικά όργανα, δηλώνουν απογοητευμένα από την τακτική των πολιτικών, γιατί όταν παρεμβαίνουν μετά από καταγγελίες, διαπιστώνουν παραβάσεις και αποστέλλουν στον εισαγγελέα έκθεση με τις παρατηρήσεις τους, αυτές α) παραμένουν στα συρτάρια, β) με βουλεύματα απαλλάσσονται οι εμπλεκόμενοι, γ) υποθέσεις διαρκούν ακόμα και περισσότερο από δέκα χρόνια, επειδή η νομοθεσία, επιτρέπει στους εναγόμενους, να προβάλουν διάφορες δικαιολογίες, επιτυγχάνοντας έτσι την αναβολή (για πολλοστή φορά) της δίκης!
Οι Διαχειριστές μιας πόλης…
Προσοχή ποιους επιλέγεται για να διαχειριστούν τα της πολυκατοικίας σας, τα της πόλης σας. Γιατί μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κάλπης) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ