Αποκλειστικό: Πως αξιολόγησε το Πολεμικό Ναυτικό τις υποψήφιες νέες φρεγάτες για τον στόλο μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα της επιλογής των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα, Σάββατο 5/6, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκείμενου να του παραδώσουν τον φάκελο που περιέχει τις αξιολογήσεις των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται από την αυριανή συνάντηση να βγει νικητής σε αυτή την «ναυμαχία» αφού η συνάντηση γίνεται περισσότερο για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των φρεγατών έτσι ώστε να μπορεί και ο ίδιος στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου να έχει κάποιες συζητήσεις σχετικά με το θέμα με τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν άτυπο διεθνή διαγωνισμό.
Πάντως σήμερα μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) οι ναύαρχοι του ΠΝ κατέληξαν στην σειρά προτεραιότητας των υποψήφιων προτάσεων βασιζόμενοι μόνο στο κομμάτι που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή κατά πόσο οι προτεινόμενες φρεγάτες καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thepressroom.gr στην κορυφή της λίστας του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται η ολλανδική πρόταση με τις φρεγάτες τύπου Sigma 11515, ακολουθούν οι Γάλλοι με τις Belharra, ενώ η πρώτη τριάδα κλείνει με τις φρεγάτες Arrowhead 140 των Άγγλων. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ισπανοί με την φρεγάτα F-110 και τελευταίοι αμερικανοί με τις MMSC. Εκτός αξιολόγησης έμειναν οι Γερμανοί.
Η παραπάνω εισήγηση δεν σημαίνει ότι έχουμε και νικητή. Αν και ο υπουργός Άμυνας έχει τονίσει ότι η απόφαση θα παρθεί κυρίως βάσει των θέλω του Πολεμικού Ναυτικού και με γνώμονα την όσο το δυνατό καλύτερη ενίσχυση της άμυνας της χώρας, θα πρέπει η κυβέρνηση να συνυπολογίσει και άλλες παραμέτρους όπως γεωπολιτική κέρδη που θα προκύψουν από αυτή την συμφωνία και από την ύπαρξη ή μη επενδυτικού ενδιαφέροντος και προτάσεως για τα ελληνικά ναυπηγεία.
Όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν είναι η μόνη και θα ακολουθήσουν και άλλες αφού το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς κρίνεται το μέλλον των κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η οριστική απόφαση αναμένεται στα τέλη του μήνα. thepressroom.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ