Σερβικά ΜΜΕ: Παζάρι Ελλάδας-ΕΕ με σημαντικά ανταλλάγματα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής  Αρτάν Μουχαγίρι λέει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενος τη μεγάλη σημασία μιας τέτοιας απόφασης, που θα «σπάσει τον αποκλεισμό της αναγνώρισης», γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Εκτός από τον αντίκτυπο σε συγκεκριμένες περιφερειακές πρωτοβουλίες, γράφει alo.rs,  η μεγάλη σημασία αυτής της αναγνώρισης θα ήταν ότι θα θεωρούνταν ως σημείο έναρξης για τη διάλυση της «ομάδας πέντε» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα εστιάσει την προσοχή στη νομική και πολιτική ιδιαιτερότητα της κατάστασης του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

«Μετά την αναγνώριση από το Ισραήλ και την Ελλάδα, το «η επιχειρηματολογία θα άλλαζε δραστικά υπέρ του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μουχαγίρι.

Η καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κοσσυφοπεδίου θα επηρεάσει τον πρωθυπουργό του Κοσόσου, Αλμπίν Κούρτι, για να γίνει πιο ευέλικτος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ο Μουχαγίρι.

Επισημαίνει, ακόμη, την αύξηση του επιπέδου των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι τώρα είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για την Ελλάδα να λάβει απόφαση για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο., επειδή η Σερβία στην Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να μην ενεργήσει κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου για περίοδο ενός έτους.

Ο Μουχαγίρι εξηγεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μια πολύ φιλόδοξη πολιτική ατζέντα, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η προοπτική αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, για την οποία η Ελλάδα θα έχει μια ιδιαίτερη ανταμοιβή.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του κράτους στους αστερισμούς των Βρυξελλών, επειδή ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις απαιτήσεις της Ένωσης».

Η βελτίωση της γενικής χρηματοοικονομικής κατάστασης και η αντιμετώπιση της κρίσης είναι το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής στήριξης ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αλλαγή της τρέχουσας θεσμικής θέσης έναντι του Κοσσυφοπεδίου για χάρη της σημαντικής προόδου στο τελικό στάδιο του διαλόγου, μπορεί να παράσχει στον Μητσοτάκη περισσότερη κρατική πίστη στις Βρυξέλλες», κατέληξε ο Μουχαγίρι.

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ