Μεγάλη ανησυχία στην Σμύρνη: Τιμές ραδιενέργειας 7.291 φορές μεγαλύτερες από το κανονικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακτινοβολία στο “Τσερνόμπιλ” της Σμύρνης είναι 7.291 φορές περισσότερο από το κανονικό !

Στο Γκαζίεμιρ της Σμύρνης, που αναφέρεται ως “Τσερνομπίλ της Σμύρνης” έγιναν μετρήσεις ραδιενέργειας με συσκευή. Εντοπίστηκε εκεί ότι οι τιμές ραδιενέργειας ήταν 7.291 φορές μεγαλύτερες από το κανονικό.
….
Ο δήμαρχος Αρντά και ο δικηγόρος Τζανγκί εξέτασαν περιοχή 70 στρεμμάτων παλιού εργοστασίου μολύβδου στη συνοικία Εμρέζ του Γκαζίεμιρ.
Η μέτρηση έγινε με συσκευή που μεταφέρθηκε από τη Γερμανία. Η συσκευή έδειξε 832,3 μSv/h .
Ο δήμαρχος Αρντά και ο Τζανγκί εξέτασαν επίσης κάδους απορριμάτων πού βρισκόταν στο εργοστάσιο ενώ έκαναν μετρήσεις και σε περιοχές όπου βγαίνει καπνός από το έδαφος.

Ο Δρ. Ενβέρ Γιασέρ Κουτσουγκιούλ,- συνταξιούχος καθηγητής του πανεπιστημίου ένα της Σεπτεμβρίου της Σμύρνης ερμηνεύοντας την τιμή που εμφανίστηκε από το όργανο μέτρησης της ραδιενέργειας δήλωσε : “Στις μετρήσεις που έγιναν στα κατεστραμμένα κτίρια του εργοστασίου μολύβδου η συσκευή έφτασε ως τις 832 μονάδες. Η συσκευή σχεδόν έφτασε στα όριά της δείχνοντας 832,3 ! Δηλαδή στην περιοχή όπου μετρήθηκε η ραδιενέργεια είναι 7.291 φορές παραπάνω από το κανονικό. Κάνω έκκληση σε όλους όσους έχουν την εξουσία την ευθύνη και το χρέος να υπηρετούν το έθνος. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ερευνηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος για αυτό και κάνω έκκληση προς την Ιντερπόλ και τη διεθνή δικαιοσύνη, να ενεργοποιηθούν. Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσό τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος καρκίνο και όσο περισσότερη έκθεση εχουμε σε ακτινοβολία, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος καρκίνου.”
…..
Ο δήμαρχος Αρντά δήλωσε : “Στις μετρήσεις που κάναμε, δεν πίστευα το νούμερο που έβλεπα. Σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν οι επιστήμονες, ως κανονικό θεωρείται ένα ποσοστό 1mSv/y. Αλλά το ποσοστό που μετρήσαμε εμείς είναι 7.291 φορές μεγαλύτερο. Τα πυρηνικά απόβλητα εδώ απειλούν όλη τη Σμύρνη. Οι αρμόδιοι πρέπει το συντομότερο να κινητοποιηθούν και να καθαρίσουν τα απόβλητα στην περιοχή, που απειλούν κάθε είδος ζωής
….
Ακόμη δεν πιστεύω αυτά που αντίκρισα. Εδώ υπάρχει μία δολοφονία της δημόσιας Υγείας. Το γεγονός ότι αυτό το μέρος δεν καθαρίζεται για 14 χρόνια είναι ντροπή. Είναι έλλειψη συνείδησης. Φτάνει πια. Μη δηλητηριάζετε αλλο τους ανθρώπους του Γκαζίεμιρ και καθαρίστε αυτή την περιοχή”
……
Ο δικηγόρος Τζανγκί δήλωσε : “Παρά το ότι είναι απαγορευμένη η είσοδος του στη χώρα, εντοπίστηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην περιοχή τον ραδιενεργό ισότοπο Europium 152. Σε μία χώρα που δεν υπάρχει πυρηνικός σταθμός εμφανίζονται πυρηνικά απόβλητα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πως ήρθε εδώ και ποιοι το έφεραν ; Η εμπορία πυρηνικών αποβλήτων είναι μία από τις μάστιγες του κόσμου. Έτσι αυτά τα απόβλητα ήρθαν από το εξωτερικό. Πιθανότατα προήλθαν από πλοία η υποβρύχια που έκαναν λαθρεμπόριο στην Αλίαγα, αλλα αυτό πρέπει να ανακαλυφθεί. Όταν δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα απόβλητα εδώ, δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο θα είναι το χάλι μας όταν γίνει ο πυρηνικός σταθμός. Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα λίγα απόβλητα, τι θα κάνουμε με τα απόβλητα του πυρηνικού σταθμού ; Η ύπαρξη ενός τέτοιου μέρους της Σμύρνης πρέπει να είναι ντροπή για όλους μας ” .
…..
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/izmirin-cernobilide-radyasyon-normal-degerin-7-bin-291-kati-1844302

14/6/2021

Tags: Cumhuriyet

Τουρκικά Νέα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ