Η Τουρκία απαγορεύει το φιλοκουρδικό κόμμα και εμείς την βάζουμε στην Ευρώπη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγες ημέρες μετά την δολοφονία Κούρδισσας μέσα στα γραφεία του κόμματος στην Σμύρνη, ήρθε και η απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος!

Άνανδροι! Δολοφόνησαν 20χρονη Κούρδισσα στην Σμύρνη σε ρατσιστική επίθεση

Συμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anatoly τονΤουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε ομόφωνα μια μήνυση για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) για φερόμενους δεσμούς με την τρομοκρατία.

Απίστευτη πρόκληση από τον πρόεδρο των Σκοπίων υπέρ της Τουρκίας!

Μια απόφαση που αγνοεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία να ενισχύσει τη δημοκρατία της και να διώξει μόνο άτομα και ομάδες με αποδεδειγμένη εμπλοκή και δεσμούς σε τρομοκρατικές πράξεις.

Το κατηγορητήριο των 850 σελίδων καλεί σε πολιτική απαγόρευση περίπου 500 μελών του κόμματος και το πάγωμα των λογαριασμών του. Το δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αιτήματα αυτά θα εξεταστούν αργότερα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι το κόμμα είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), κάτι που το HDP αρνείται.

«Οι δραστηριότητες του HDP διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν την ανεξαρτησία του κράτους, την ενότητα της χώρας και του έθνους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να απορρίψει την υπόθεση επειδή υπήρχαν επαρκείς νομικοί και ευσυνείδητοι λόγοι για να το πράξει», δήλωσε ο Μιτχάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του HDP. «Με την απόρριψη του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο θα είχε δώσει ένα σημαντικό μήνυμα για την ελπίδα της δημοκρατίας, αλλά σπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εντείνει την καταστολή του HDP από τις τοπικές εκλογές του 2019 και μετά, με το τουρκικό ΥΠΕΣ να έχει απομακρύνει 48 από τους 65 εκλεγμένους δημάρχους του HDP στις –κυρίως- κουρδικές ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, επικαλούμενο έρευνες για τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος, Σελάχατιν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και πολλά άλλα ανώτερα μέλη του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή με κατηγορίες τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ