Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου «Δεσποινίς Στεφανόπολι» – Ένα μείγμα Ιστορίας και μυθιστορήματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου “Δεσποινίς Στεφανόπολι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, με πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού (το χαρακτηρίζει χρονικό του 20ου αιώνα), παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

CA1AEE8E 86EC 455A 9394 3E11E6CA4BB5

Το βιβλίο εξιστορεί την πολύχρονη δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα της Ιωάννας Στεφανόπολι, η οποία ήταν πολιτική φίλη και έμπιστη συνεργάτρια του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διηύθυναν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Επί πολλά χρόνια δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ονομάζεται σήμερα), και διευθυντής του επί τετραετία, ο Μιχάλης Ψύλος είχε, προφανώς, έναν λόγο παραπάνω να ψάξει τη ιστορία της Στεφανόπολι. «Η Στεφανόπολι δεν υπέκυψε ποτέ σε πιέσεις να εγκαταλείψει τον Βενιζέλο και η ιστορία της, που είναι και η ιστορία του πώς ξεκινάει την πορεία και τη διαδρομή του το ΑΠΕ, ήταν ένα βασικό ερέθισμα για την έρευνα η οποία χρειάστηκε προκειμένου να γραφτεί το βιβλίο μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας.

Για το βιβλίο στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε η Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος και υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Είναι εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνδρα η αποτύπωση της δημοσιογραφικής ζωής μιας γυναίκας όπως η Ιωάννα», είπε η ομιλήτρια για τον κ. Ψύλο, τονίζοντας τους αγώνες, τη δράση και τις υπηρεσίες της κεντρικής του ηρωίδας προς την πατρίδα.

Η Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός και καθηγήτρια ΕΚΠΑ, παρατήρησε εν συνεχεία πως η Ιωάννα ξεχώρισε ως γυναίκα σε έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο αιώνα. Η Στεφανόπολι χρειάστηκε να κάνει τα βήματά της μακριά από τις προηγμένες ξένες χώρες και υπηρέτησε τον εθνισμό όχι με τα όπλα, αλλά με την πένα. «Μια προσωπικότητα που συγκεραζει τον 19ο με τον 20 αιώνα» και εικονογραφείται με δυνατά χρώματα από τον Μιχάλη Ψύλο.

Η Μαρία Καραμεσίνη, οικονοµολόγος και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, αντιπαρέβαλε από τη μεριά της το έργο και την προσωπικότητα της Στεφανόπολι με τη θέση που κατείχαν οι γυναίκες στην κοινωνία της εποχής της, επεξηγώντας και τη σχέση της με τον φεμινισμό.

Συζητώντας θέματα όπως η εκπαίδευση των γυναικών και η τοποθέτηση τους στην αγορά εργασίας, η ομιλήτρια ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο αναδεικνύει τόσο το προσωπικό πάθος της Στεφανόπολι για τα κοινά όσο και τις ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες οι οποίες την έφεραν στο επίκεντρο του δημόσιου βίου. «Η Στεφανόπολι κατοχύρωσε στην πράξη τα δικαιώματα της γυναίκας, δεν γλίτωσε όμως την αποσιώπηση της από την Ιστορία λόγω του φύλου της, το οποίο μπορεί να εν τέλει να αγωνιστεί και να διαπρέψει μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια».

Τέλος, η Λούκα Κατσέλη, οικονομολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε πως η Στεφανόπολι υπήρξε Ελληνίδα μέχρι το κόκαλο, υπηρέτησε όλες τις σημαντικές εθνικές επιδιώξεις του καιρού της και εκπροσωπούσε μιαν ανατρεπτική παρουσία στη ζωή της Αθήνας. Στα χρόνια μας, προσέθεσε η εισηγήτρια, κατά τη διάρκεια των οποίων φουντώνει η βία κατά των γυναικών, η Ιωάννα αναδύεται ως φωτεινό παράδειγμα και το βιβλίο του Ψύλου δείχνει πως ο βίος της συνιστά μιαν απάντηση για την ανασφάλεια που προκαλεί επί δύο αιώνες στους πολίτες του το ελληνικό κράτος.

Την εκδήλωση συντόνισε η Έλενα Ριζεακου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που χαρακτήρισε το βιβλίο μείγμα Ιστορίας και μυθιστορήματος, συστήνοντας με θερμά λόγια τις ομιλήτριες. Χαιρετισμούς έστειλαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ