Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά στη Βουλή ακρόαση εκπροσώπων του Facebook για την αναστολή του λογαριασμού του Πολάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος με το βιντεο του Λούμπεν για τον Μητσοτακη στη Ναταλια Γερμανού

Βούτυρο στο ψωμι των παιδιών του Λούμπεν ήταν οπως φάνηκε η συνεντευξη του Κυριακου Μητσοτακη στην Ναταλια Γερμανού. Μια συνεντευξη που την σχολίασαν με τον δικό τους τροπο.

Νίκος Χατζηνικολαου: Τα τρια σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Αναλυτικη αναφορά στις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών έκανε ο...

Γιώργος Καπόπουλος: Ο εφιάλτης των ΗΠΑ είναι να τα βρει η Ευρώπη με την Ρωσία – Εμπορικός πόλεμος του Μπάιντεν εναντίον της Ευρώπης

Η Ρωσία δίνει το δείγμα του πιστού συμμάχου – Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ στην ΕΕ – Ο εφιάλτης των ΗΠΑ είναι να τα βρει η Ευρώπη με την Ρωσία

Συνεχίζεται η κατάθεση Βαξεβάνη στο Ειδικό Δικαστήριο

Συνεχίζεται η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη στο Ειδικό...

Σπουδαίοι Έλληνες: Βασίλης Ξανθόπουλος

Ο Βασίλης Κ. Ξανθόπουλος (Δράμα Μακεδονίας, 1951 – Ηράκλειο,...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Θύμα παρακολούθησης περιμένει από τον Μητσοτάκη να παραδοθεί και να ομολογήσει;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή...

Ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία κ Ιωάννης Μπαλτζωης στην Τηλεοραση του Αχελωου

Στην τηλεόραση του Αχελώου και στην εκπομπή //Ανοιχτές Σελίδες//...

Κώστας Βαξεβανης: Κινδυνεύουν και οι εκλογες

Το θέµα πλέον δεν είναι ποιος πιστεύει τον...

Ο Τέλλογλου στέλνει τον Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο

Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που πρώτος αποκάλυψε μαζί...

Σάλος με την κατάντια του Οικονομου που χαρακτηρίζει “παραμυθά” Αίσωπο, τον Κωστα Βαξεβάνη

Απίστευτος αυτοδιασυρμος του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις...

Σημαντική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκεκαλυμμένη λογοκρισία στα Social Media στην χώρα μας καθως ζητά την ακρόαση των εκπροσώπων των Εταιρειών Facebook και Teleperformance, με αιτιολογία τα επανειλημμένα φαινόμενα λογοκρισίας αναρτήσεων και λογαριασμών στην πλατφόρμα Facebook.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2021
ΠΡΟΣ
Τον κ. Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής

▪️ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡ. 41Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας, επανειλημμένα φαινόμενα πρωτοφανούς λογοκρισίας αναρτήσεων και λογαριασμών, από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το κλείσιμο του λογαριασμού εν ενεργεία μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του βουλευτή Χανίων και τέως αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένοι αποκλεισμοί (κλείσιμο) λογαριασμών έγκριτων δημοσιογράφων, όπως λ.χ. της Έλενας Ακρίτα και της Ευγενίας Λουπάκη, η εξαφάνιση αναρτήσεων επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, γεγονός που προκάλεσε σχετική ανακοίνωση – καταγγελία της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, καθώς και το κλείσιμο του λογαριασμού του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Παρόλο που η επίσημη αιτιολογία της πλατφόρμας για τα παραπάνω φαινόμενα συνίσταται ότι δήθεν παραβιάζονται οι όροι της κοινότητάς της, εντούτοις στη πλειονότητα των περιπτώσεων η ίδια προβαίνει στη συνέχεια στην άρση των επιβληθέντων περιορισμών και την επαναλειτουργία των λογαριασμών των χρηστών. Επιπρόσθετα, σε επίσημη ανακοίνωση – δήλωση εκπροσώπου της Facebook, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις χρηστών και την δημοσιοποίηση των ζητημάτων λογοκρισίας, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι περιστασιακά ενδέχεται να αφαιρεθεί το περιεχόμενο αναρτήσεων ακόμη και αν δεν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook. Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι το Facebook κάνει χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογίας (τεχνητής νοημοσύνης) και ανθρωπίνου δυναμικού για να εξετάζει το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση των πολιτικών του και πως, παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεται το περιεχόμενο από ανθρώπινο παράγοντα.

Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική έρευνα για τα παραπάνω, η εταιρεία Teleperformance Hellas έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με το Facebook στην Ελλάδα για να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστές οι πολιτικές του που διέπουν τις διαφημίσεις και τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβληθούν στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, η Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεργαστεί με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) ως ανεξάρτητο ελεγκτή, όσον αφορά τον έλεγχο γεγονότων και τυχόν παραπληροφόρησης μέσω της πλατφόρμας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ήδη από τον Μάιο του 2019 συνεργάζεται στον τομέα αυτό με τη ΜΚΟ «Ellinika Hoaxes».

Οι παραπάνω δηλώσεις και ομολογίες, καθώς και συγκεκριμένα γεγονότα αποτελούν πλήρη απόδειξη ότι υπάρχει οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό, ανθρώπινη παρέμβαση σε αναρτήσεις χρηστών και ότι τα παραπάνω φαινόμενα λογοκρισίας δεν οφείλονται σε τυχόν αστοχίες κάποιων πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών ελέγχου και αποκλεισμού περιεχομένου.

Η ύπαρξη λογοκρισίας συνιστά πληγή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή συνταγματική Πολιτεία, όπως είναι η Ελληνική Δημοκρατία, ιδίως στον τόπο όπου γεννήθηκε η έννοια της Δημοκρατίας που είναι συνυφασμένη με την ελευθερία έκφρασης απόψεων και ιδεών, μέσα στο νόμιμο Συνταγματικό πλαίσιο.

Με βάση το άρθρο 14 του Συντάγματος «Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται».

Συνεπώς, δεδομένου ότι:

η πλατφόρμα Facebook έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δίαυλους ενημέρωσης και δημοσίου διαλόγου, όχι μόνο απλών πολιτών, αλλά και ανώτατων θεσμικών παραγόντων,
τα πολλαπλά και επανειλημμένα φαινόμενα λογοκρισίας από το Facebook συγκεκριμένων χρηστών του, που διατυπώνουν τις απόψεις τους μέσω της πλατφόρμας για μείζονα πολιτικά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, πλήττουν ευθέως το πνεύμα του άρθρου 14 του Συντάγματος,
σε ανάλογο πεδίο, αυτό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, όπου οι πάροχοι περιεχομένου είναι επίσης ιδιωτικές εταιρείες, η Πολιτεία έχει ορίσει αρμοδιότητες και διαδικασίες ελέγχου της τήρησης των κανόνων πλουραλισμού στην ενημέρωση και της αποτροπής της λογοκρισίας.
η ελευθερία έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως συνομολογείται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
θεσμοί όπως η Βουλή των Ελλήνων οφείλουν να αναλαμβάνουν κατάλληλες πρωτοβουλίες και να προβαίνουν σε ενέργειες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων που διέπουν το δημοκρατικό, συνταγματικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Ζητάμε τη σύγκληση της Επιτροπής βάσει του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, σε συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση επί των ως άνω ζητημάτων, των εκπροσώπων της εταιρείας Facebook Inc. στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας Teleperformance Hellas.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Κάτσης Μάριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σπίρτζης Χρήστος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Σάλος με τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο στην Δίκη στο Open: Ρωτήστε πόσοι Αθάνατοι πληρώθηκαν για να...

Εκρηκτική ήταν η εμφάνιση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην εκπομπή...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

  Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε...

Επιτροπή Θεσμών: Θερμό επεισόδιο Πολάκη – Δημητριάδη!

Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα «έδειξε» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις...

Ίδρυμα κολαστήριο το ΠΑΑΠΑΘ που διοικούσε η εκλεκτή του Μητσοτακη

Σοκαρουν οι καταγγελίες φωτιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων...

H Δημοσκόπηση με τις μεγάλες εκπλήξεις: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙZΑ – Κόκκινες κάρτες στα...

Στις 5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...