Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Οι νέες μεταλλάξεις και οι κίνδυνοι της διαιρεμένης ελληνικής κοινωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πληθυσμός της Ελλάδας την Ομηρική εποχή – Ο ρόλος της Πύλου

του Χρυσόστομου ΤσιρίδηΓνωρίζοντας "άγνωστες" πλευρές για τον ΓΕΝΑΡΧΗ του...

Κιβωτός της σωτηρίας για… ποιούς;

Μετά τον ορυμαγδο των όσων ακούγονται και καταγγέλλονται για...

Για γέλια και για κλάματα

Διαβάζω στο Ανθολόγιο Ε’-Στ’ Δημοτικού, σελ. 85: "Ένα βράδυ...

Γιώργος Βενετσάνος: Άθεοι χριστιανοί

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΜικρός είχα μάθει ότι χριστιανός...

Διευθυντής επί θητεία

Πρωτοσέλιδη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/11) αναγγελία για την επιλογή 14.000...

Οι δημογραφικές εξελίξεις του 21ου αιώνα

Βαγγέλης Χωραφάς Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) ανέφερε,...

Η κατάρα του πεύκου

Το έλατο της πλατείας Συντάγματος και οι διαφορές μου...

Αθέατες τεχνικές αφήγησης του Ομήρου: Φιλοτεχνώντας το διαχρονικό προφίλ της “μάνας”

του Χρυσόστομου Τσιρίδη.Εικόνα Διαδικτύου.(Για να μην ξεχνάμε, μέσα...

H Ιωάννα Λιούτα για την ακρίβεια και τις τιμές των ακινήτων

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ...

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας

Γράφει η Ιωάννα ΛιούταΗ κυβέρνηση προσπαθεί...

Πάμε σαν άλλοτε (;)

Κώστα Δημ Χρονόπουλου Πάμε σαν άλλοτε, σαν προχθές, εχθές, σήμερα...

Γιώργος Βενετσάνος: Είδε και αποείδε ο Ρωμιός

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΤελικά με τα έτσι και τα...

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Άλλα στα λόγια, άλλα στα χαρτιά για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων!

Μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του...

Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου

Οι εξελίξεις που έρχονται μετά τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19 (Ινδική, Δέλτα, Νιγηριανή κ.λπ.) και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ήταν προδιαγεγραμμένες για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, η υστέρηση της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και των ερευνητικών τεχνολογικών ιδρυμάτων στην ανακάλυψη αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής, που θα καθιστούσε αυτή τη λαίλαπα σε μια κοινή εποχιακή ίωση. Οι λόγοι αυτοί της υστέρησης θα πρέπει να αναζητηθούν, πέραν της τεχνολογικής δυσκολίας, και σε σκοπιμότητες που αφορούν τη σχεδιασμένη κερδοσκοπία των πολυεθνικών του χώρου.
Δεύτερον, η επικέντρωση στα εμβόλια, που μέχρι στιγμής φαίνεται να αποτελούν την ασπίδα ενάντια στη βαριά νόσηση και η χρησιμοποίηση αυτών όχι ως δημόσιο πλανητικό αγαθό, αλλά ως μέσο οικονομικής κερδοσκοπίας και γεωπολιτικής ισχύος.
Αυτό όμως είχε τα εξής αρνητικά αποτελέσματα στην ορθολογική αντιμετώπιση της πανδημίας, από την οποία μαστίζεται η ανθρωπότητα:
-Την τρομακτική ανισότητα στη μέχρι τώρα διακίνηση των εμβολίων, όπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει με τα σημερινά δεδομένα ποσοστό που ξεπερνά το 60% των παραγόμενων εμβολίων. Η άνιση αυτή κατανομή, πέραν των τεράστιων ηθικών ζητημάτων που θέτει, αποτελεί τον πυρήνα της σημερινής διαλυτικής κατάστασης. Και αυτό γιατί έγκαιρα πολλοί είχαν επισημάνει ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος και ιδιαίτερα η πλούσια Δύση που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τις παγκόσμιες φαρμακευτικές βιομηχανίες – παραγωγούς, και οι δύο χώρες παραγωγής (Κίνα, Ρωσία) δεν θα κατάφερνε να πετύχει το λεγόμενο «υγειονομικό καταφύγιο», αφού ακόμα και αν είχε καταφέρει να εμβολιάσει τους πληθυσμούς τους σε ποσοστό 70% (κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο έως ακατόρθωτο), αυτοί θα ήταν ευάλωτοι στις απειλητικές μεταλλάξεις, που εν τω μεταξύ πραγματοποιούνταν στις χώρες του Τρίτου και Τέταρτου Κόσμου.
– Τον έντονο εσωτερικό ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών των εμβολίων και των χωρών που έχουν σχέση με αυτές, με αποτέλεσμα τη συστημική υπόγεια δυσφήμιση ορισμένων εμβολίων. Αυτό είχε σημαντική επίδραση στην αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κυρίως των πιθανολογούμενων συνεπειών τους σε μεγάλα πληθυσμιακά τμήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το εμβόλιο της Astra Zeneca, που στοχοποιήθηκε όχι μόνο από ανταγωνιστικές εταιρίες, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε., η οποία, λόγω των ισχυρών γερμανικών επιρροών, κατέληξε να περιοριστεί μόνο σε ένα εμβόλιο (Pfizer – BioNTech), που είναι γερμανικής προελεύσεως.
Αν στα παραπάνω ευρύτερα ζητήματα προσθέσει κανείς και τις επικοινωνιακές και πολιτικές αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης και των επιφορτισμένων επιτροπών εμβολιασμού και αντιμετώπισης της πανδημίας, τότε μπορεί να αντιληφθεί τον λόγο που ουσιαστικά σήμερα βρισκόμαστε μακράν πέραν του επιθυμητού εμβολιαστικού πλαισίου (65-70% πληθυσμού που απαιτείται για την ανοσία και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα πλέον ανέρχεται σε ποσοστό 80%).
Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, που πιθανολογείται ότι θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τον Αύγουστο σε όλη την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται στα δύο αντίθετα άκρα του εκκρεμούς. Από τους αισιόδοξους πανηγυρισμούς πριν λίγες ημέρες για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σήμερα επιδίδεται σε επικίνδυνους λεονταρισμούς, διακηρύσσοντας ουσιαστικά «χάρτινα» προνόμια στον εμβολιασμένο πληθυσμό, που στην καλύτερη περίπτωση έως τον Αύγουστο θα ανέλθει στο 50% και απειλεί με διάφορες τιμωρίες το υπόλοιπο του μη εμβολιασμένου πληθυσμού. Πρόκειται για μια μυωπική πολιτική, που εκτός της σύγχυσης των τεράστιων προβλημάτων στις επιχειρήσεις και στην πλειοψηφία των πολιτών, το μόνο που θα επιφέρει είναι η γιγάντωση της «αντίστασης» αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, όχι μόνο εξαιτίας των φόβων από τις παρενέργειες, αλλά και ως πρόσθετη αντίδραση έναντι των τιμωρητικών κυβερνητικών πολιτικών.
Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, όπου απουσιάζει το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχοντας υποστεί τη βίαιη φτωχοποίηση και τις κοινωνικές διαιρέσεις κατά την προηγούμενη δεκαετή περίοδο του μνημονιακού οδοστρωτήρα, είναι εντελώς παράλογο και επικίνδυνο να δημιουργείται κοινωνική διαίρεση εμβολιασμένων-μη εμβολιασμένων πολιτών. Είναι προφανές ότι αυτό που απουσιάζει είναι μια σοβαρή και στοχευμένη ιατρική επικοινωνιακή πολιτική πειθούς σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, που θα προσέρχονταν να εμβολιαστεί εάν δεν είχαν προηγηθεί οι αντιφάσεις και οι συγχύσεις σε παγκόσμιο και ελληνικό επιμέρους επίπεδο.
Δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει κριθεί στη μάχη κατά της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κρίσιμος παράγοντας, παραμένει η κοινωνική συνοχή για τις επιμέρους δύσκολες στροφές κατά την αντιμετώπιση αυτού του εφιάλτη. Όταν αυτή τινάζεται στον αέρα με τις αλλοπρόσαλλες και χωρίς ουσιαστικό όφελος πολιτικές, που θα ενισχύσουν μία ανέξοδη κοινωνική διαίρεση σε μια χώρα που έχει μεγάλα τραύματα από τους εμφύλιους ιδεασμούς, που την οδήγησαν σε καθυστέρηση και σε μεγάλα ολισθήματα, τότε βρισκόμαστε πραγματικά σε μεγάλο κίνδυνο, που πρέπει άμεσα να αποτραπεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες...

Γιατί ο Παρθενώνας μένει όρθιος επί 2.500 χρόνια ενώ δεν έχει θεμέλια

Το μυστικό αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι,...

Νεα σαρωτική παρέμβαση του Άκη Τσελέντη πριν λίγο

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ «Αν με ξαναμπλοκάρουν οι γνωστοί άγνωστοι περιμένετε...

Με ποιο σκεπτικό οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν τους πλανήτες

Όλοι ξέρουμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος οι...

Κατερρευσαν οι αστυνομικοι με την παπαδιά: Πήρα τα 347000 ευρώ από τη θυρίδα για να...

Δεν πιστευαν στα αυτια τους οι αξιωματικοί της Οικονομικής...

Επιθυμίες και ηδονές στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα: ο άνθρωπος, το λιοντάρι και το τέρας

Στο κορυφαίο έργο της παγκόσμιας φιλοσοφίας «Πολιτεία», ο Πλάτωνας...

19 χρόνων παλικαράκι που υπηρετούσε την θητεία του, αυτοκτονησε στη σκοπια

Μια τραγωδία σκόρπισε απέραντη θλίψη στους κόλπους της...

Σάλος στο Instagram και στο διαδίκτυο με το ταξίδι της Μποφιλιου στο Λονδινο

Στο Λονδινο βρέθηκε αυτές τις μέρες η Νατάσα Μποφιλιου σε ένα ταξίδι που εχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στο διαδίκτυο.

Σε ηλικια μόλις 46 ετων έφυγε απο τη ζωη η Δέσποινα Κυριακιδου, ιδιοκτήτρια εκδοτικού οίκου,...

Δέσποινά μου, Καλό Παράδεισο... Δεν βρήκα ούτε μια φωτογραφία που να είμαστε μαζί. Τελευταία που σε είδα, ήταν πριν ένα μήνα περίπου στην εκδήλωση για τον πατέρα σου - τον εκδότη μου, που με στήριξε, Τάσο Κυριακίδη. Μου ήρθε επιθυμία να βγούμε μαζί μια φώτο, αλλά μετά ντράπηκα να στο ζητήσω, γιατί φορούσες το μαύρο καπέλο στο κεφάλι , από αυτά, που συνήθως ...δεν βγάζουν δημόσια ...