Επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μέτρα: Εντός ολίγων ημερών αναμένονται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πολιτών.Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι κρίσιμες ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει καθώς οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -σε σχέση με κατηγορίες και χρονοδιάγραμμα -θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Οπως όλα δείχνουν:

  • Η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων εντός του Ιουλίου.
  • Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Οι κατηγορίες που εξετάζονται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
  • Ταυτόχρονα, στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών έχουν πέσει και άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους μελετάται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του ΣΚΑΙ, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς βρίσκονται επίσης:

  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οσοι κατατάσσονται στο στρατό
  • Τα Σώματα Ασφαλείας
  • Οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων.

Το άλμα στα κρούσματα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 2.107 νέες μολύνσεις, 10 νεκροί και 153 διασωληνωμένοι, αλλά και η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, οδηγεί τους ειδικούς, όπως η Βάνα Παπαευαγγέλου, να μιλούν για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας και έξαρση της πανδημίας, η οποία χτυπά κυρίως νέους.

Χαράλαμπος Τσιλιώτης: Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι Δικηγόρος από το 1990 με συνεχή και ενεργή παρουσία μέχρι και σήμερα στην δικαστηριακή πρακτική και στις τρεις δικαιοδοσίες των δικαστηρίων (πολιτική, ποινική και διοικητική). Οπως είπεο π συνταγματολόγος στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα και τον Βασίλη Σκουρή, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι Συνταγματική και υπό προϋποθέσεις Συνταγματικά επιβεβλημένη.

Όμως θα πρέπει να επιβάλλεται από Νόμο, και να προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας σε διαπιστωμένες περιπτώσεις και να υπάρχει ενημέρωση για τις παρενέργειες. Το Σύνταγμα της Ελλάδας επιβάλει την προστασία της Υγείας στο άρθρο 21, αλλά οπως είπε ο κ.Τσιλιώτης, ο υποχρεωτικός γενικός εμβολιασμός είναι έσχατο μέσο, δεν μπορεί να επιβληθεί δια της φυσική βίας και δεν μπορεί να υπάρχουν ποινικές κυρώσεις. Επίσης μπορεί να υπάρξει απομόνωση (lockdown) αλλά όχι τιμωρητική η οποία , εννοείται πρέπει να είναι προσωρινή. Πέρα όμως τον παραπάνω είναι χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούμε

Προνόμια εμβολιασμένων

Σε ένα τέτοιο τοπίο, η κυβέρνηση μελετά τα επόμενη βήματα θωράκισης από τον κορωνοϊό μέσω εμβολιασμών.

Έχοντας περάσει από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται πλέον στέλνεται το μήνυμα για «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους, καθώς όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και ανοίγουν ξανά τα γήπεδα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους και στο 80% της χωρητικότητάς τους.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να μπει στη μάχη για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Μάλιστα την Τρίτη οι Τσίοδρας και Κικίλιας θα επισκεφτούν την Ιερά Σύνοδο για τον ίδιο λόγο.

Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς. «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊου», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επανέλαβε ότι η στάση της επίσης εκκλησίας για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρη. Η πλειοψηφία των Μητροπολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε. Παράλληλα τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές μέσα από τη διδασκαλία της. «Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οπως προανήγγειλε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την πεόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών.

emvolio 2

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Βιοηθικής είχε δώσει το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

emvolio in 1

 

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Η Επιτροπή επισήμαινε ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

emvolio ilikiomenoi2012534

Τέλος, η Επιτροπή τόνιζε ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ