The Times of Israel: Σε πιθανή ένδειξη “ξεπαγώματος” των σχέσεων, η συνομιλία Ερντογάν με το νέο Ισραηλινό πρόεδρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ μίλησε τη Δευτέρα το απόγευμα με τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, σε μια σπάνια άμεση επικοινωνία μεταξύ ηγετών των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων.  

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Χέρτζογκ για την ανάληψη του νέου του ρόλου ως πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Γραφείο του Προέδρου. «Οι πρόεδροι τόνισαν στη συνομιλία τους ότι οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με την ισραηλινή ανάγνωση της επικοινωνίας, «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας. “

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι Herzog και Erdogan τόνισαν «τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της επαφής και του συνεχιζόμενου διαλόγου παρά τις διαφορές απόψεων, με στόχο να ληφθούν θετικά βήματα προς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της Ισραηλινές-τουρκικές σχέσεις ». Η τουρκική ανάγνωση της επικοινωνίας αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή του Ισραήλ, αν και σημείωσε την έκκληση του Ερντογάν για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση να «διευθετηθεί μέσω μίας διαρκούς και ολοκληρωμένης λύσης δύο κρατών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με την Walla News, η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και ο Herzog είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Naftali Bennett και τον υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid για την επικοινωνία εκ των προτέρων. 

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου του Ισραήλ η επικοινωνία υπήρξε πολύ θετική…

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούν διαταραγμένες σχέσεις και οι δεσμοί έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, η Άγκυρα συνέχισε να διατηρεί ανοιχτούς δεσμούς με το εβραϊκό κράτος, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του εμπορίου. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ορατά σημάδια αλλαγής από την Τουρκία, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι παρά τις πολλές διαφορετικές απόψεις τους, «η καρδιά μας επιθυμεί να μπορούμε να μεταφέρουμε τις σχέσεις μας με το [Ισραήλ] σε καλύτερο σημείο».

( Από The Times of Israel )

ΔΗΜΟΦΙΛΗ