Νόμος του κράτους πλέον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Μεσα στον Αύγουστο ίσως και οι πρώτες απολύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγης, σαν σε πρόβα συγκυβέρνησης ψήφισαν μαζί την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την επίδειξη από τους εργαζόμενους του πιστοποιητικού εμβολίου ή βεβαίωσης νόσησης στους εργοδότες τους, καθώς και της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και των φροντιστών πρόνοιας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Με την τροπολογία πλέον ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις οσων δεν εμβολιαστούν, λύνοντας ετσι τα χέρια της κυβέρνησης που έψαχνε φόρμουλα να μειώσει το δημόσιο και παραλληλα κανει δώρο και στους ιδιώτες που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους να προσχωρήσουν σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και όλα τα σχεδτικα με αφορμή τον εμβολιασμο.

Η τροπολογία θεσπίζει ότι επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ