Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για δημιουργία “φανταστικού εχθρού” σε συνομιλίες υψηλού επίπέδου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δημιουργούν έναν «φανταστικό εχθρό» σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στη βορειοανατολική λιμενική πόλη Tianjin τη Δευτέρα.  

Οι συνομιλίες μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman και του Κινέζου ομολόγου της, πραγματοποιούνται εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι ΗΠΑ «θέλουν να αναζωπυρώσουν την αίσθηση του εθνικού αφηγήματος, καθιερώνοντας την Κίνα ως “φανταστικό εχθρό”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Xie Feng στη συνάντηση. 

“Η ελπίδα μπορεί να είναι ότι δαιμονοποιώντας την Κίνα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάπως να κατηγορήσουν την Κίνα για τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα”, δήλωσε ο Xie στη Sherman, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Πεκίνο. Ο Xie είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για ένα «αδιέξοδο» στις διμερείς σχέσεις και ζήτησαν αλλαγή στην «πολύ λανθασμένη νοοτροπία και την επικίνδυνη πολιτική».

Τι λένε οι ΗΠΑ; 

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση «υγιή» και «επαγγελματική», αλλά ανέφεραν ότι οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Σε δήλωση, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα. Η Σέρμαν είπε ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας στην Τιαντζίν δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες συμφωνίες “Υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν τις συγκεκριμένες διαφορές που είναι η παγκόσμια ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων”, δήλωσε η Σέρμαν τηλεφωνικώς στο Associated Press μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Μοιράστηκε τις ανησυχίες της για την έλλειψη συνεργασίας της Κίνας με μια δεύτερη φάση διερεύνησης που διεξάγει ο ΠΟΥ, για την προέλευση του COVID-19 ανέφερε η δήλωση. “Η επίτευξη συμφωνίας ή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων δεν ήταν ο σκοπός των σημερινών συνομιλιών”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ