Προτάθηκε, δεν επιβλήθηκε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Μια χώρα στην Ευρώπη η Σουηδία πέτυχε αυτό που άλλες ακόμη πολεμούν να φέρουν σε πέρας, αναφέρομαι στην πανδημία και τα όσα βιώνουμε.
Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ότι υπάρχει ένας καλύτερος και δημοκρατικότερος τρόπος αντιμετώπισης. Να μην ξεχνάμε ότι την είχαν κατηγορήσει επειδή δεν είχε καταφύγει το 2020 σε μέτρα κλειδώματος. Είχαν ακουστεί απόψεις ότι πρόκειται για μια «καταστροφή στα σκαριά» και ότι ήταν «ένα παράδειγμα για το πώς να μην αντιμετωπίσουμε τον Covid 19». Παρά όμως το ότι της αποδοθήκαν αυτές οι κατηγορίες, η κυβέρνηση της Σουηδίας εξακολούθησε να κρατά πιστά την ίδια στάση μέχρι σήμερα. Δεν πήρε μέτρα για την πανδημία; Βεβαίως και πήρε ας δούμε ποια ήταν:
1. Συνήθη μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων όπου είναι δυνατόν, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων, χρήση της εσωτερικής πλευράς του αγκώνα σε περίπτωση βήχα, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο).
2. Τα σχολεία για παιδιά μέχρι 15 λειτουργήσαν χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, πάνω από αυτήν την ηλικία προτείνεται διδασκαλία εξ αποστάσεως. Όπου αυτό είναι δυνατόν, προτείνεται εργασία από το σπίτι.
3. Για τις μάσκες δεν υπήρχαν, κατά τη γνώμη του επίσημου οργάνου διαχείρισης της επιδημίας, επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την έλλειψη κινδύνων από τη χρήση τους. Η χρήση τους προτάθηκε (προτάθηκε, δεν επιβλήθηκε) ωστόσο από τον Μάρτιο του 2021 αποκλειστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής και για άτομα άνω των 17 ετών.
4. Μέγιστο αριθμό ατόμων σε δημόσιους χώρους μέχρι 50 άτομα και από Δεκέμβριο 2020 μέχρι 8 άτομα. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν π.χ. συναυλίες και από Δεκέμβριο και οι θεατρικές παραστάσεις, όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια ωστόσο παραμένουν ανοιχτά, για τα εστιατόρια ισχύει ωστόσο από Μάρτιο του 2021 περιορισμένο ωράριο (μέχρι τις 20:30).
Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων που οφείλω να ομολογήσω ότι τηρήθηκαν κατά γράμμα από τους πολίτες της ήταν: Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους να έχει ήδη ξεκινήσει να υποδέχεται τουρισμό, να κρατά ανοιχτά την οικονομία της με όλες τις επιχειρήσεις σε πλήρη δραστηριότητα και η παιδεία της πλέον λειτουργεί χωρίς κανένα περιορισμό. Όσο για τις μάσκες, που εδώ άλλοτε λένε μην τις βάζετε, βάζετέ τες ή βγάλτε της και μετά ξαναβάλτε της, στην συγκεκριμένη χώρα όχι μόνο δεν υποχρεώνουν τους πολίτες τους, όχι μόνο δεν τους καταναγκάζουν με πρόστιμα και με αστυνομικούς ελέγχους, και ξύλο στις πλατείες, αλλά υπήρχε μόνο μια σύσταση. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτό που έκανε αυτή η χώρα είναι εγκληματικό, είναι έτσι όμως; Για να δούμε:
Την ώρα που σε άλλες χώρες για το μέτρα της πανδημίας που παίρνουν οι κυβερνήσεις τους, έχουμε ισχυρές διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, ακόμη και οδομαχίες, στην Σουηδία επικρατεί ηρεμία και μετρά τους λιγότερους νεκρούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό είναι όχι μόνο η καλύτερη απόδειξη ότι τα κατάφερε, αλλά και η καλύτερη απάντηση των Σουηδών σε όσους είχαν μιλήσει και επιχειρηματολογήσει για καταστροφή παράδειγμα προς αποφυγή κ.α. Η Σουηδία σεβόμενη το Σύνταγμα της και τους πολίτες της βασίστηκε κυρίως σε μέτρα προαιρετικού χαρακτήρα, ενημέρωσε σωστά τον πληθυσμό της και χωρίς απειλές και εκβιασμούς έχει σήμερα άνω του 57% του ενήλικου πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περίπου ένας στους τρεις είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Πλέον είναι ελεύθερη να απολαύσει το αγαθό της υγείας σε αντίθεση με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χώρα μας, που κατέστρεψε την οικονομία της, διάλυσε τον εργασιακό ιστό, μετρά ακόμη νεκρούς και προσπαθεί και επιβάλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ