Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτά είναι τα συμπτώματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το ινδικό στέλεχος του ιού

Παρότι τα συμπτώματα που εμφανίζει κάθε ασθενής που έχει μολυνθεί με κορονοϊό είναι εξατομικευμένα, υπάρχουν κάποια που καταδεικνύουν με σχετική ακρίβεια πως ο πάσχων -εμβολιασμένος ή μη- έχει προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Δέλτα (δηλαδή το ινδικό στέλεχος) έχει καταστεί κυρίαρχη παγκοσμίως, καθώς ανιχνεύεται σε περισσότερες από 124 χώρες και είναι έως και 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Παράλληλα, δεν φαίνεται να κάνει εξαιρέσεις, προσβάλλοντας ακόμα και πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Η μετάλλαξη Δέλτα, εκτός από τη μεγάλη μεταδοτικότητά της, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στην περίπτωση της Αλφα (βρετανικό στέλεχος), φαίνεται ότι  διαφοροποιείται από τις άλλες γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η καταγραφή των νέων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το στέλεχος Δέλτα από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- αναζητούν ιατρική βοήθεια. Τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα που «φωτογραφίζουν» τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, η ρινική καταρροή, ο επίμονος βήχας, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος και η εμφάνιση πυρετού (ακόμα και αν είναι δέκατα).

«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα» εξηγεί η δρ Inci Yildirim, παιδίατρος λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του πανεπιστημίου Γέιλ.

Αντιθέτως, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη, κάτι που χρήζει επιστημονικής διερεύνησης. Να σημειωθεί ότι η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το Αλφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα εξαρτάται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθενός και από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι έναντι του Covid-19. Πάντως στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και διαρκούν λιγότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ