H αιτία κρύβεται στις στάχτες;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Βαρυμπόμπη, Μεσσηνία, Εύβοια, Ρόδος, αρχαία Ολυμπία και όχι μόνο. Ειδικά για την Βαρυμπόμπη είδαμε στο βίντεο αυτό που είπε ο μετεωρολόγος κ.Λαγουβάρδος, ότι αρχικά «ο καπνός σηκώνεται κατακόρυφα σαν μια καμινάδα. Αυτό είναι ένδειξη ότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν οι άνεμοι από τη φωτιά, από το τεράστιο θερμικό φορτίο που αναπτύχθηκε», άρα εκείνη την στιγμή μπορούσε να σβήσει με έναν κουβά που λέει ο λόγος, κάτι που δεν έγινε παρά τα διθυραμβικά σχόλια του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ότι είναι μια φωτιά που θα εκλεχθεί γρήγορα, γιατί είναι δίπλα το αεροδρόμιο και θα επιχειρούν τα πτητικά μέσα, τελικά αποδείχτηκε ότι τα λεγόμενα ήταν φρούδες ελπίδες. Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε φαίνεται να γίνεται μια ομολογουμένως παράξενη έκρηξη και αυτό γιατί στο σημείο εκείνο δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από δάσος, μετά από αυτό η φωτιά αρχίζει να φουντώνει και να επεκτείνεται ταχύτατα και παρά το ότι είχε μόνο 2 μποφόρ αέρα! Αφήνοντας πίσω αποκαΐδια και πολλά ερωτήματα.

Η καθήλωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από 15    (εννιά CL-215 και έξι CL-415) πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρυμπόμπης –Θρακομακεδόνων το τελευταίο 24ωρο. Είναι ατύχημα, λάθος συντονισμός, κάτι άλλο; Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σκεφτώ, γιατί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που μπορούσαν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά μέχρι να επέμβουν τα πεζοπόρα τμήματα συμμετείχαν για ελάχιστη ώρα στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του πύρινου μετώπου. Αδίκως αναζητούνταν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πυρόπληκτους στις δημόσιες εκκλήσεις τους για από αέρος βοήθεια. Τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν με τους κάδους δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά. Το μόνο που φάνηκε ήταν το ρωσικό Μπεριέφ που από μόνο του έκανε ότι ήταν δυνατόν, αλλά μόνο του, μια και φάνηκε ότι δεν υπήρξε συντονισμός ρίψεων.

Αποτέλεσμα η Αττική σήμερα θρηνεί έναν από τους βασικότερους πνεύμονες της και που θα είναι η αιτία όπως λένε πολίτες και όχι μόνο, ότι του χρόνου να βιώσουμε φαινόμενα πλημμυρικά και κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Παράλληλα έχει συντελεστεί μια οικολογική  καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα τεράστια, καθώς όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά, καταστράφηκαν τουλάχιστον 12.500 στρέμματα γης.

Όσο για την φωτιά στην Εύβοια είναι χαρακτηριστικά αυτά που ειπώθηκαν από άτομο της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Πύρινη κόλαση αυτό που ζούμε. Υπάρχει πανικός και προσπαθούμε να συντονίσουμε τον κόσμο. Έχουν εκκενωθεί πάρα πολλά χωριά, οι Ροβιές, η Δαμνιά, το Περαμούδι, ο Δρυμώνας. Έχουμε καμένα σπίτια πάρα πολλά. Από χθες παρακαλάγαμε να έρθουν οι εναέριες δυνάμεις γιατί δεν φυσούσε και θα μπορούσε εύκολα η φωτιά να περιοριστεί, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Δυστυχώς εδώ δεν είχαμε ρίψεις. Είμαστε στο έλεος του Θεού, πως αλλιώς να το πω. Θα καταστραφούν τα πάντα, έχει ξεκινήσει η φωτιά από τον βόρειο Ευβοϊκό και θα καταλήξει στο Αιγαίο. Θα καταστραφεί όλη η βόρεια Εύβοια, έτσι όπως πάει η κατάσταση. Όπως έμαθα από τον Δήμαρχό μας, το ferry boat θα πάει στις Ροβιές να παραλάβει κόσμο και θα τους μεταφέρουν, είτε εδώ στη Λίμνη είτε στην Αιδηψό. Είχαμε έναν αγνοούμενο, αλλά μετά από προσπάθεια ευτυχώς βρέθηκε χωρίς εγκαύματα χωρίς τίποτα, είναι καλά στην υγεία του. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε εναέρια μέσα από χθες που ξεκίνησε φωτιά».

«Δεν έχουν εναέρια μέσα» και πώς να έχουν αφού η σημερινή κυβέρνηση φροντίζει να ταΐζει με εκατομμύρια τα ιδιωτικά κανάλια, να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα στα golden boys. Πώς να έχουν βοήθεια όταν προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια αντί για πυροσβέστες, όταν διώχνει άτομα των ΕΚΑΜ γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο. Όταν έχουν καταργήσει το σημαντικό σώμα των δασοπυροσβεστών. Όταν τα αεροσκάφη επιχειρούν από την νήσο Σκύρο και αλλά πολλά μπορούσαμε να γράψουμε, αλλά θα περιοριστώ σε ένα δημοσίευμα με τίτλο: «Μαγνήτης» το Τατόι για επενδύσεις – To σχέδιο ανάπλασης. Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου στα πρώην βασιλικά κτήματα ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή» θα το βρείτε εδώ: https://www.in.gr/2021/02/09/economy/oikonomikes-eidiseis/magnitis-tatoi-gia-ependyseis-sxedio-anaplasis. Και σε μια απόφαση του ΣΤΕ ΟΛ. 2499/2012 (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΣΠΗΕ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ) που αναφέρεται στην «…εκτέλεση σημαντικών δημοσίων έργων και έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και τα συνοδά έργα, για τα οποία εκδίδεται σχετική έγκριση επέμβασης.» και υπογράφεται από το ΣΤΕ ΟΛ. Με Πρόεδρος: Κ. Μενουδάκος Εισηγητής: Αικ. Σακελλαροπούλου, Δικηγόροι: Μ. Χαϊνταρλής, Δημ. Αναστασόπουλος, Γλ. Σιούτη, Εμ. Βελεγράκης, Δημ. Μέλισσας και θα το βρείτε εδώ: https://nomosphysis.org.gr/14813/ste-ol-24992012-anaptyksi-aspie-entos-anadasoteon-ektaseon/. Όπως βλέπετε και στο πρώτο και στο δεύτερο κάποιος σκεπτόμενος μπορεί να βάλει πολλά στο νου του. Επειδή λοιπόν απευθύνομαι σε σκεπτόμενους πολίτες σας τας δίνω ως τροφή για σκέψη, αλλά και για οποία συμπεράσματα σας, με την ευχή oi καταστροφές στην πανέμορφη Ελλάδα μας, να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ