Η περιοχή της Ιστιαίας «χάνεται» από το χάρτη- Στις φλόγες τυλίγονται τα Βασιλικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιβλική καταστροφή έχει υποστεί η Βόρεια Εύβοια που για πέμπτη ημέρα τυλίγεται στις φλόγες. Τα πύρινα μέτωπα δεν λένε να κοπάσουν και αυτή την στιγμή χωριά που βρίσκονται κοντά στην Ιστιαία εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο. Πάνω από 300.000 στρέμματα δάσουν έχουν γίνει στάχτη ενώ οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Η περιοχή της Ισταίας κινδυνεύει να χαθεί από το χάρτη μαζί με τα υπόλοιπα χωριά της Εύβοιας που εδώ και μέρες τα καταπίνει η πύρινη λαίλαπα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στα Βασιλικά καθώς οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό και καίνε τα σπίτια. Οι φλόγες που ξεπηδούν είναι τεράστιες και κατευθύνονται με ταχύτητα προς τα Βασιλικά ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση και στο Ψαροπούλι.

Η φωτιά έχει περικυκλώσει τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Κάτοικοι, εθελοντές πυροσβέστες συμμετέχουν ενεργά στο έργο της κατάσβεσης κρατώντας κλαδιά στα χέρια τους και δημιουργώντας όσες αντιπυρικές ζώνες μπορούν.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή είναι το λιμεναρχείο της Αιδηψού, καθώς ο Λιμενάρχης, πλωτάρχης, Σωτήρης Δανίκας βρίσκεται στο Πευκί με δύο ferry – boat έτοιμα να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των κατοίκων εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα, έπειτα από εντολή του υπουργείου Ναυτιλίας, επιβατηγό πλοίο βρίσκεται στο Πευκί ώστε να βρουν καταφύγιο όλο και περισσότεροι πυρόπληκτοι που θα ψάχνουν τρόπο διαφυγής.

D9EE414B DC9B 4C64 A692 D208E5D59650

Και μπορεί η φωτιά στην Εύβοια να μην έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, άφησε ωστόσο πίσω της ζώα καμένα και πνιγμένα από τους καπνούς.

Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών στη Βόρεια Εύβοια και μηνύματα του 112

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί: Βασιλικά, Ψαροπούλι, Παπάδες, Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, ενώ στάλθηκε και μήνυμα μέσω του 112.

Σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας στάλθηκε μήνυμα που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Παράλληλα, εστάλη μήνυμα και σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και τις Καματριάδες για να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Το 112 ενεργοποιήθηκε για την Μονοκαρυά και για την Κάτω Μονοκαρυά ώστε να γίνει εκκένωση προς Ιστιαία. newscenter.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ