Οι Ταλιμπάν στο προεδρικό Μέγαρο της Καμπουλ – Χάος στο Αφγανιστάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας την επέλασή τους στη χώρα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την  Καμπούλ και διέφυγε στο Τατζικιστάν, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η Αφγανική κυβέρνηση, πάντως, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τους Ταλιμπάν, καθώς, ουσιαστικά, παρέδωσε τη χώρα στα χέρια των ισλαμιστών σε περίπου δέκα ημέρες. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, αναμένουν μια «ειρηνική» μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπρόσωπου τύπου, Σουχάιλ Σαχίν, καθώς οι πολεμιστές τους έφθασαν στην Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σαχίν, μάλιστα, πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών. «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη», συμπλήρωσε.

Με Σινούκ απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερα Σινούκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας.

960184B5 2F76 4EB4 B826 E6302D30A098

CAF8FDDA 1558 48F7 A050 09E811CA7F21

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ, βλέποντας τους Ταλιμπάν να μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Η Σουηδία θα απομακρύνει, επίσης, όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Στην κατεύθυνση της ασφαλούς απομάκρυνσης των διπλωματών τους και εκκένωσης των πρεσβειών τους κινούνται τόσο η Βρετανία, όσο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως μετέδωσαν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει εκτάκτως εντός της εβδομάδας το κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί λόγω του καλοκαιριού, προκειμένου την προσεχή Τετάρτη να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Προς το παρόν, το Λονδίνο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την αποστολή περίπου 600 στρατιωτών για την ομαλή απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από τη χώρα. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός Καμπούλ τον πρέσβη της και όλο το προσωπικό. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις, που έδωσαν», εξηγεί μια πηγή.

Ρωσία και ΝΑΤΟ διατηρούν τη διπλωματική παρουσία τους στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, όπως έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, προωθεί σε συνεργασία με άλλες χώρες τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, οπότε δεν προχώρησε σε αποχώρηση της διπλωματικής αποστολής της από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ