Η τουρκία είναι έτοιμη να παρέξει υποστήριξη…αν το ζητήσουν οι ταλιμπάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το στάδιο η διαδικασία ανάληψης από τούρκους στρατιώτες του αερολιμένα σταμάτησε αυτόματα, δήλωσε τουρκική πηγή στο Reuters.  

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αλλά είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη εάν το ζητήσουν οι Ταλιμπάν, είπαν δύο τουρκικές πηγές τη Δευτέρα εν μέσω αναταραχών μετά τη νίκη της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία, η οποία έχει 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είχε προσφερθεί να τους κρατήσει στην Καμπούλ για να φυλάξουν και να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση των μελών του ΝΑΤΟ και συζητούσε λεπτομέρειες με την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκανί. Τα σχέδια ανατράπηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες αφότου ο Γκανί έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και χιλιάδες Αφγανοί, που επίσης ελπίζουν να διαφύγουν, κατέκλυσαν το αεροδρόμιο τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει επίσης την Τουρκία να μην κρατήσει στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να διευθύνουν το αεροδρόμιο, προειδοποιήσεις τις οποίες η Άγκυρα είχε απορρίψει πριν οι ισλαμιστές  εξαπολυθούν προς την πρωτεύουσα. «Στο σημείο αυτό, επικρατεί απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν τα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα θέσει τους Τούρκους στρατιώτες σε κίνδυνο και κάλεσε την άμεση αποχώρησή τους εν μέσω της αύξησης της βίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε ηρεμία στο Αφγανιστάν και επέκρινε την πρόοδο των Ταλιμπάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να συναντήσει τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. 

Η Άγκυρα εκκένωσε τη Δευτέρα πολίτες της από την Καμπούλ με πτήση της Turkish Airlines στην Κωνσταντινούπολη. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber δήλωσε ότι 324 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από την Καμπούλ κατά την πτήση εκκένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ