Ζοζέπ Μπορέλ : “Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις αρχές στην Καμπούλ…όποιες και αν είναι αυτές…”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ (Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας), κάλεσε την Τρίτη σε διάλογο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση – αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει διεθνή αναγνώριση.

«Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις αρχές στην Καμπούλ … όποιες και αν είναι αυτές. Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο », είπε, μιλώντας μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν αφού οι ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν τη χώρα πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

“Θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους για να ξεκινήσουμε διάλογο, το συντομότερο δυνατόν, για να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική και πιθανή μεταναστευτική καταστροφή”, πρόσθεσε, αναφέροντας έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των αξιωματούχων της ΕΕ – ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεταναστευτική κρίση όπως αυτή από τη Συρία το 2015. Ένας τέτοιος διάλογος «θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στα μέσα για να αποτρέψει την παρουσία ξένων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ